bezár
 

art&design

2009. 02. 11.
Kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Galéria új szerzeményeivel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
dőszaki kiállítás keretében mutatja be legújabb szerzeményeit, a Kakas István erdélyi diplomatát és feleségét, Römer Zsuzsannát ábrázoló, 1601-ből származó portrépárt szerdától a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).
A múzeum tájékoztatása szerint a két kiemelkedő jelentőségű műalkotás mellett a tárlat dokumentumok segítségével eleveníti fel Kakas diplomáciai tevékenységét, építkezéseinek Kolozsváron ma is látható nyomait, továbbá festményeken és metszeteken jeleníti meg az erdélyi történelem kortárs szereplőit. Az 1600 körüli évek erdélyi ötvösségének fontosabb darabjaiból válogatva a kiállítás az akkori tárgykultúra emlékeiből is felvonultat néhányat.

Mint azt Bereczky Loránd, az MNG főigazgatója korábban elmondta, a Kakas Istvánt és feleségét ábrázoló, egy ismeretlen tiroli művész által festett portrépár egy észak-olaszországi műkereskedőnél bukkant fel; a festményeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium által nyújtott támogatásból vásárolhatta meg a múzeum a 2008-ban megrendezett Reneszánsz Év keretében.

A kamaratárlat után az egészalakos portrék a tartósabb bemutatást is lehetővé tevő restauráláson esnek át, így a közönség valószínűleg az MNG állandó kiállításán is találkozhat majd velük - közölte Bereczky Loránd.

Kakas István a XVI. század végi Erdély egyik legtanultabb, legképzettebb udvari embere volt, több nyelven beszélő, művelt, nagy tudású diplomata, előbb Báthory Zsigmond, majd Báthory András erdélyi fejedelem szolgálatában. Követként több ízben járt Krakkóban, Varsóban, II. Rudolf császárnál Prágában, továbbá 1593-ban Londonban, I. Erzsébet angol királynőnél.

Legnevezetesebb követjárása perzsiai útja volt, melyet már Rudolf megbízásából teljesített. Erre az utolsó feladatra 1602 augusztus végén indult el, de már nem tért vissza onnan: egy évig tartó nehéz és veszélyekkel teli út után - amelynek egyik állomásán, Moszkvában, Borisz Godunov cár fogadta őt -, 1603 októberében, már Perzsiában megbetegedett és meghalt.

Utazásának történetét beszéli el a titkára által írt Iter Persicum című könyv, amelynek két korabeli kiadását a múzeum szintén bemutatja a kamaratárlaton.

A Buzási Enikő művészettörténész által rendezett kiállítás 2009. február 11. és március 15. között látható a múzeum A épületének első emeletén.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

Judd Apatow: Staten Island királya
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
Louis-Julien Petit: A láthatatlanok
gyerek

Nem Tilos Olvasni!
Online könyvklub a Tilos az Á Könyvektől


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés