bezár
 

film

2020. 03. 17.
Láthatóvá tenni
Jótékonysági vetítések a hajléktalanság problémái kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Mozinet A láthatatlanok című, valós események által ihletett francia film jótékonysági vetítésével száll be a társadalmi kampányba, amely a hajléktalan emberek problémáinak és az őket segítő szociális munkások erőfeszítéseinek láthatóvá tételét célozza.

2020. március 6-án a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, mint Közép-Európa egyetlen ilyen méretű, mai napig a szociális feladatok mind hatékonyabb ellátásának lehetséges módjait kutató, illetve ezen feladatokat aktívan végző intézmény szolgált helyszínül annak a sajtótájékoztatónak, amely a most kezdődő társadalmi célú kampányról adott tájékoztatást. 

Az eseménysorozat célja, hogy a hajléktalanság a többségi társadalom számára ne csupán egy arctalan massza kellemetlen problémájaként tematizálódjon, hanem képes legyen rávilágítani az otthontalansággal küzdő emberek rendkívül változatos és egyedi történeteire. Ennek elősegítésére a BMSZKI a 168 órával közösen novellapályázatot írt ki hajléktalan, illetve szociális munkával foglalkozó nők számára, amelyre időközben már számos pályamű beérkezett.

Zakar Gergely, a BMSZKI vezetője mellett felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. igazgatója és Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője is. Utóbbi egyesülettel hosszú ideje működnek együtt hajléktalanok megsegítségére szervezett civil akciók kapcsán – az aktuális eseményt is az ő promotálásukkal igyekeznek eljuttatni minél szélesebb közönséghez. A Mozinet Kft. piaci szereplőként állt az ügy mellé azzal, hogy a francia hajléktalan nőkről, valamint a velük szorosan együtt dolgozó szociális munkásokról készült A láthatatlanok című filmet jótékonysági vetítésre ajánlották fel. A Mozinet számára hagyományosan fontos a kiemelt művészeti értékkel bíró és aktuális társadalmi kérdéseket felvető filmek hazai forgalmazása, elérhetővé tétele. „Rendszeresen szorgalmazzuk, hogy a filmjeink kapcsán induljon el valamiféle társadalmi diskurzus” – fogalmazott Böszörményi Gábor, hozzátéve, hogy ezzel a filmmel csaknem egy éve foglalkoznak a háttérben, keresve annak a módját, hogy miként lehetne azt a legmegfelelőbb megközelítésben és a leghatékonyabb módon bemutatni a hazai közönségnek. A vetítésekből összegyűlt adományt a BMSZKI női művészetterápiás foglalkozásainak finanszírozására ajánlották fel.

Karácsony Gergely főpolgármester a lakhatási politika tágabb problémáit exponálta, kijelentve, hogy egy fontos és sürgősen megoldásra váró feladatról van szó. A főváros részéről megfogalmazott konkrét törekvések mellett megjegyezte azt is, hogy első lépésként nagy szükség van a politikai akarat hajléktalanságot stigmatizáló törekvéseivel szembeni pozitív szemléletformálásra, hogy az „egyszerű rossz válaszok helyett” az egyéni, diverz sorsokat látva komplex és hosszú távon hatékony válaszokat tudjunk adni a problémára.

A sajtótájékoztató résztvevői kiemelték azt is, hogy a kampány fókuszában korántsem csak a – nagyrészt láthatatlan – hajléktalan nők állnak, hanem az őket segítő, gyakran méltatlan erőforráshiány közepette is emberfeletti küzdelmet folytató szociális munkás szakemberek is, akik nélkül – hangsúlyozták – az egész rendszer egyetlen pillanat alatt omlana össze.

További információk a #éljenekacsajok adománygyűjtésről itt érhetők el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Varsics Péter: Így vagy tökéletes
Badits Ákos: Űrpiknik
Benedek Ágotával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk
Kocsis Ágnes: Éden

Más művészeti ágakról

irodalom

Kicsoda Esterházy a magyar irodalomban? Kicsoda Esterházy a magyar irodalomban?
Három tematikus különszám bemutatójáról
irodalom

Közösség újraépülőben Közösség újraépülőben
Borsik Miklós és Biró Krisztián kötetbemutatója
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés