bezár
 

art&design

2010. 04. 20.
Picassónak még mindig vannak titkai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Picassónak még mindig vannak titkai - ezeket fedi fel a spanyol mester mintegy 300 művét felvonultató retrospektív kiállítás a New York-i Metropolitan Múzeumban.
A jövő kedden nyíló tárlat időrendi sorrendben, korszakok szerint mutatja be a művész képeit, szobrait, rajzait és kerámiáit. A kiállítás átfogó képet nyújt Picasso munkásságáról a harlekinektől kezdve a rózsaszín és kék korszakon át egészen a későbbi kubista festményekig és a színpompás metszetekig. Mindezt pedig kizárólag a világhírű múzeum gyűjteményében szereplő darabokból.

A Metropolitan azonban nem elégszik meg a biztos és garantált sikerrel. Szakértői megsokszorozva az erőfeszítéseket a spanyol születésű festő újabb titkait fejtették meg a közönség számára. A kiállításon szereplő képek közül számos eddig rejtett és ismeretlen információkkal szolgált, amikor infravörös reflektográfiai és radiográfiai vizsgálatnak vetették alá őket.

A La Coiffure című 1906-os festményről például kiderült: három befejezett festmény rejlik a felszínen látható nő képe alatt. A vak ember élete címet viselő alkotás - amely Picasso kék korszakának egyik kulcsfontosságú darabja - alatt pedig egy elveszettnek hitt festmény rejtőzik.

"Lenyűgöző, hogy egy művész, akit ennyit tanulmányoztak és mélyrehatóan vizsgáltak, még mindig szolgálhat új felfedezésekkel" - mondta a Gary Tinterow Picasso-szakértő, a kiállítás kurátora.
A tárlaton szereplő 34 képet a festő óhaját követve tisztították meg és keretezték újra, ami egyedülálló egységet kölcsönöz a kiállításnak - jegyezte meg Tinterow.

A Pablo Picasso műveiből rendezett bemutatókkal a múzeumok biztosra mennek, rendszerint özönlenek a látogatók az intézményekbe. A Metropolitan azonban mindenféleképpen meg akarta különböztetni a mostani kiállítást a többitől. "Figyelemre méltó, hogy saját gyűjteményünkből tudunk olyan tárlattal szolgálni, amely Picasso egész pályafutását felöleli" - mutatott rá Thomas Campbell, a neves intézmény igazgatója.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről
art&design

Sorsszimfóniák Sorsszimfóniák
Az ugyanolyanok című kiállításról
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

színház

Beckett újratöltve Beckett újratöltve
Könyvbemutató a Keletben
irodalom

„Second hand magyarok” a Kis Présházban „Second hand magyarok” a Kis Présházban
György Alida és André Ferenc szerzői estje
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés