bezár
 

film

2011. 12. 14.
Webse: a második legfontosabb kérdés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Webse: a második legfontosabb kérdés Kedden megkezdődött a websorozatokat gyűjtő Webse-portál online sajtótájékoztatója, ahol ismertették az érdeklődőkkel az új mozgóképes jelenséget. Most, hogy a "mi ez?" kérdésre választ kaptunk, a következő nagyon lényeges problémára tértek rá: miből?
Azt tehát már tudjuk, hogy a trend amerikai mintára indult fejlődésnek Magyarországon, s a "webse" kifejezés alatt rövid részekből álló, az interneten ingyenesen elérhető mozgóképi anyagot kell értenünk. Az első rész hangsúlyozta, hogy ez a rendszer a korábbinál sokkal szélesebb réteg számára teszi lehetővé a filmkészítést, mivel a websorozatok olcsón előállíthatók. Olcsón, de nem ingyen. Ez pedig felveti a jogos kérdést: milyen financiális háttérrel rendelkezhetnek ezek a jelenleg működő gyártási-forgalmazási-bemutatási strukúrán kívül létező alkotások? Erre a kérdésre válaszolt ma az online sajtótájékoztató új része.

A Webse csapata által a magyar nyelvbe "Tömeges Támogatásként" átültetett crowd funding a megoldás a financiális problémákra. Az epizódban felszólalók hangsúlyozták, hogy az állam folyamatosan kivonul a kultúra támogatásából, részben a gazdasági válság, részben más változások miatt az odaítélt támogatások egyre csökkennek, ezért új forrásokat kell találnia a művészetnek ahhoz, hogy fent tudjon maradni. Ez pedig a teljes struktúra újragondolását igényli. Az állam szerepét a közönségnek kell átvennie. Különféle szervezetek, cégek, közösségek és civil személyek támogatásaira számítanak; a donáció összege tetszőleges, az adományozó döntheti el, mennyit szán rá, cserébe pedig igény szerint hirdetési felületet kaphat.

Ascher Tamás kifejtette, hogy a mai Magyarországon a kultúra presztízse elért egy soha sem látott mélypontot, s noha a koncepció jó, a jelen hazai viszonyok nem kecsegtetnek szép reményekkel a jövőt illetően. Balázs Gábor hasonlóképpen várakozó állásponton van - minden jót kíván az új rendszernek, szavaiból mégis kihallható a szkepszis.

A portál stábja azonban pozitívan tekint előre, mint az egyetlen járható útra a változó viszonyok között. Ők őszintén bíznak az emberek művészet iránti igényében és - szükség esetén - áldozatkészségükben is. A sok kicsi sokra megy elvét vallják, minden jelképes összeget becsben tartva, amellett, hogy a vállalati szféra szponzorációjától is sokat várnak - nem véletlen, hogy a projekt főtámogatója a Magyar Telekom.

Az elképzelésekből úgy tűnik, hogy a websorozatok mindenben a nagy filmipar kistestvérei akarnak lenni. Csütörtök este hét órától arról lesz szó az oldalon, hogyan képzelhetünk el például egy nemzetközi websorozat fesztivált.

Tovább ismerkedhet az oldallal itt: http://webse.hu/

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Beszélgetés Enyedi Ildikóval a januári Hadik Brunch-on
Martin Scorsese: Az ír
Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Hihetetlenül pontos terv szerint kaotikus Hihetetlenül pontos terv szerint kaotikus
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés