bezár
 

film

2011. 12. 14.
Webse: a második legfontosabb kérdés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Webse: a második legfontosabb kérdés Kedden megkezdődött a websorozatokat gyűjtő Webse-portál online sajtótájékoztatója, ahol ismertették az érdeklődőkkel az új mozgóképes jelenséget. Most, hogy a "mi ez?" kérdésre választ kaptunk, a következő nagyon lényeges problémára tértek rá: miből?
Azt tehát már tudjuk, hogy a trend amerikai mintára indult fejlődésnek Magyarországon, s a "webse" kifejezés alatt rövid részekből álló, az interneten ingyenesen elérhető mozgóképi anyagot kell értenünk. Az első rész hangsúlyozta, hogy ez a rendszer a korábbinál sokkal szélesebb réteg számára teszi lehetővé a filmkészítést, mivel a websorozatok olcsón előállíthatók. Olcsón, de nem ingyen. Ez pedig felveti a jogos kérdést: milyen financiális háttérrel rendelkezhetnek ezek a jelenleg működő gyártási-forgalmazási-bemutatási strukúrán kívül létező alkotások? Erre a kérdésre válaszolt ma az online sajtótájékoztató új része.

A Webse csapata által a magyar nyelvbe "Tömeges Támogatásként" átültetett crowd funding a megoldás a financiális problémákra. Az epizódban felszólalók hangsúlyozták, hogy az állam folyamatosan kivonul a kultúra támogatásából, részben a gazdasági válság, részben más változások miatt az odaítélt támogatások egyre csökkennek, ezért új forrásokat kell találnia a művészetnek ahhoz, hogy fent tudjon maradni. Ez pedig a teljes struktúra újragondolását igényli. Az állam szerepét a közönségnek kell átvennie. Különféle szervezetek, cégek, közösségek és civil személyek támogatásaira számítanak; a donáció összege tetszőleges, az adományozó döntheti el, mennyit szán rá, cserébe pedig igény szerint hirdetési felületet kaphat.

Ascher Tamás kifejtette, hogy a mai Magyarországon a kultúra presztízse elért egy soha sem látott mélypontot, s noha a koncepció jó, a jelen hazai viszonyok nem kecsegtetnek szép reményekkel a jövőt illetően. Balázs Gábor hasonlóképpen várakozó állásponton van - minden jót kíván az új rendszernek, szavaiból mégis kihallható a szkepszis.

A portál stábja azonban pozitívan tekint előre, mint az egyetlen járható útra a változó viszonyok között. Ők őszintén bíznak az emberek művészet iránti igényében és - szükség esetén - áldozatkészségükben is. A sok kicsi sokra megy elvét vallják, minden jelképes összeget becsben tartva, amellett, hogy a vállalati szféra szponzorációjától is sokat várnak - nem véletlen, hogy a projekt főtámogatója a Magyar Telekom.

Az elképzelésekből úgy tűnik, hogy a websorozatok mindenben a nagy filmipar kistestvérei akarnak lenni. Csütörtök este hét órától arról lesz szó az oldalon, hogyan képzelhetünk el például egy nemzetközi websorozat fesztivált.

Tovább ismerkedhet az oldallal itt: http://webse.hu/

 
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Egy házasság helyzete (2. évad)
Testközelben – Érzékiség az új német filmekben
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
A Rumini című táncszínházi előadásról
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés