bezár
 

art&design

2020. 11. 03.
Kortárs Aukció a Virág Judit Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs Aukció a Virág Judit Galériában Háború utáni és kortárs magyar alkotásokra, köztük Reigl Judit, Fajó Imre, Lakner László és Sarkadi Péter kulcsműveire is lehet licitálni a Virág Judit Galéria november 15-i árverésén, közölte az MTI.

Reigl Judit, az egyik legsikeresebb magyar származású kortárs művész 2020 nyarán hunyt el Franciaországban. Művei a világ legfontosabb múzeumainak, köztük a New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Metropolitan, a Guggenheim Múzeum és a londoni Tate Modern gyűjteményének részei. Az aukción 15 millió forintos kikiáltási árról induló, Gomolygás, Csavarás, Oszlop, Fény című alkotásának párdarabjai a Centre Pompidouban és a Musée d'Art Modern de la Ville de Paris-ban találhatóak - írja a galéria keddi közleménye.

Lakner László a Kulturális Kapcsolatok Intézetében rendezett 1969-es önálló kiállításának központi darabjai közé tartozott egy Rózsák (1969) című, huszonöt darabból álló festménysorozata. Mindegyik festményen ugyanaz a stilizált, ugyanakkor rendkívül érzékien megfestett rózsaforma ismétlődött, megidézve az amerikai pop art, főképp Andy Warhol mechanikus sokszorosításon alapuló képalkotási eljárását. A sorozatot először egy kölni galéria vásárolta meg, majd egy magyarországi műgyűjtőhöz került, aki részleteiben értékesítette. Az aukción a rózsasorozat négy képtáblából álló változatára lehet licitálni, 12 millió forintos kikiáltási árról indulva. Ugyanerről az árról indul Keserü Ilona jutavászonból készült Cérnás című műve. A hatvanas évek végén egyre több festőművész kezdett el kísérletezni a művészeti ágak és technikák összemosásával. Keserü Ilona az elsők között fordult a varráshoz, ennek az időszaknak egyik kulcsműve a Cérnás, amely monumentális méretével már-már minimalista hatást kelt - fogalmaz a közlemény.

Az árverésen szerepel Fajó János 1968-ban készített Kék ölelés című festménye, amely a tér kérdésével és a síkok egymásba játszásával foglalkozik, a legelemibb formákat, a háromszöget és négyzetet variálva. Szintén a geometria, valamint az érzelmek a meghatározó strukturáló elemek Nádler István 1977-ben készült Gyász II. című festményén. Az ekkoriban készült sorozatai - feltehetően édesapja elvesztése hatására - más-más módon, de a gyász, a veszteség témáját járják körül, fokozottan a színek segítségével.

A kiemelt tételek közé tartozik még Sarkadi Péter Ars Poetica, „Jaj cica..." című képe, amely a pop art stílusjegyeit, reklámkliséket, a nagyvárosi folklór szubkultúráját és a televízióból ismert használati tárgyakat ötvözi. Fontos alkotás Konkoly Gyula a Második világháború című műve, amelynek rendkívül gazdag felületén szertelenül rendelődnek egymás mellé a második világháború és az azt követő időszak pillanatképei.

Az árverést november 15-én tartják a Budapest Kongresszusi Központban, de a galéria saját internetes felületén élőben is követhető lesz.  A 114 tételből álló kiállítást 14-ig ingyenesen lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában - olvasható a közleményben.

Frissítés: A hétfői bejelentés után az aukció online lesz, melyen regisztráció útján lehet részt venni és licitálni. A regisztrációs link itt érhető el.

Fotó: Virág Judit Galéria hivatalos Facebook oldala
Sarkadi Péter: Ars Poetica, „Jaj cica...", 1976-78

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés