bezár
 

színház

2022. 05. 06.
Az istenek alkonya bemutatójára készül az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az istenek alkonya bemutatójára készül az Opera Wagner monumentális Ring-ciklusának záródarabját, Az istenek alkonyát mutatja be május 15-én a Magyar Állami Operaház M. Tóth Géza rendezésében.

Az előadás szerepeit Kovácsházi István (Siegfried), Rálik Szilvia (Brünnhilde), Szemerédy Károly (Gunther), Horti Lilla (Gutrune), Gábor Géza (Hagen), Kelemen Zoltán (Alberich), Szántó Andrea (Waltraute), Wiedemann Bernadett, Ulbrich Andrea, Ádám Zsuzsanna (Nornák), Váradi Zita (Woglinde), Tuznik Natália (Wellgunde) és Mester Viktória (Flosshilde) énekli, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja. A május 15-i premiert A Rajna kincse 2015-ös, A walkür 2016-os és a Siegfried 2017-es bemutatójához hasonlóan M. Tóth Géza rendezi.

Szkéné színház

A fogyasztói társadalommal kritikus, vetített animációkkal kísért színrevitel díszleteit Zöldy Z Gergely, extravagáns jelmezeit Bárdosi Ibolya készítette, a vetített látvány a KEDD Vizuális Műhely, míg a koreográfia Venekei Marianna munkája.

A bemutatót követően az évadban május 19-én, 22-én, 25-én és 29-én, valamint június 1-jén látható Az istenek alkonya az Operaházban, majd november végén, immár a teljes Ring-ciklus részeként tér vissza az Andrássy úti Ybl-palota repertoárjára.

Wagner germán és skandináv mítoszok nyomán több mint negyedszázadon át dolgozott A Nibelung gyűrűje című, négy operából álló ciklusán. Az 1848-as forradalmak idején aktívan politizáló zeneszerző az események hatására alakította ki koncepcióját Siegfriedről, a jövő hőséről, aki elpusztítja az arany és erőszak társadalmát, és megjósolja az azt felváltót, amit a szeretet ural. A forradalmak bukása sötétebb hangvételt adott a tervezett műnek, aminek címe Siegfried halála lett volna. Wagnerben a librettó megírásakor tudatosult, hogy koncepciója megvalósításához szüksége lesz az ifjú Siegfried történetének elmesélésére, valamint arra, hogy bemutassa a régi világ bűneiért felelős isten, Wotan bukását is.

A tetralógia kiindulási pontját így Az istenek alkonya hordozza. A hős Siegfried és a szereleméért isteni mivoltát feladó walkür, Brünnhilde szerelmi zálogává vált az a nagy hatalmú gyűrű, amit Alberich, a niebelung a rajnai sellőktől lopott aranyból kovácsolt, ám maga is elvesztett. A megátkozott ékszert Alberich fia, a gyűlölködő Hagen igyekszik visszaszerezni, kihasználva jószándékú féltestvéreit, Gunthert és Gutrunét.

A zenei és filozófiai motívumokban gazdag alkotást a Ring-tetralógia részeként, a darab bemutatása céljából megépített bayreuthi Festspielhausban mutatták be először 1876-ban. A magyarországi premiert a Magyar Királyi Operaházban tartották 1892-ben, ahol 1945-ig többek közt Alszeghy Kálmán és Márkus László rendezésében is színpadra állították. Később a tetralógia felújításainak részeként 1969-ben Békés András, majd 1998-ban Nagy Viktor vitte színre, utoljára 2007-ben szerepelt a dalszínház repertoárján, és összesen 162 alkalommal tűzték műsorra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Széttépett tündérmese Széttépett tündérmese
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme
Szabó Veronika: Queendom (búcsúelőadás)
Bemutatták Itai Segal drámáját az izraeli Habima Nemzeti Színházban

Más művészeti ágakról

gyerek

Ünnepeljük könnyűzenével a gyermeknapot
Május 29-én 10h-15h közt minden a gyermekeknek szól a Müpa körül
irodalom

Sötétben tapogatózni őrült világokban Sötétben tapogatózni őrült világokban
M. Nagy Miklós és Totth Benedek beszélgetése az idei PesText egyik kiemelt vendégéről, Vlagyimir Georgijevics Szorokinról
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés