bezár
 

Portfóliók

JAK-NAPLÓ, 2007.

Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A valósággal való bármiféle kapcsolat kizárólag a félelem műve



1. NAP -- KEDD


Szigliget. Itt folyamatos az éjfél. Eldobjuk az iránytűt, átállítjuk az órát. Előkerülnek a maszkok, a sokkolók és a szőranyák.

Bárdos Ágitól megkérdezem: fellép-e. Nem tudja, de kis bogaram talán sikerül beültetnem a fülébe. Én igenis Ágira szeretnék táncolni.

Bedecs Kritikus László Nemes Z. Márióhoz fordul: "Hogy vagy, Márió? Jól vagy? Áh, te nem szoktál jól lenni. Biztos szarul vagy most is." Ezek után nem csodálkozom, hogy Márió elvonul a kuckójába, s ír egy verset a petefészkekről, amit aztán (mint mindig) Gerevich Elnök Andrásnak mutat meg először. András a petefészket azonnal a fallosszal azonosítja: Márió búsan bólogat.

"Nehéz, hogy smink nélkül ne mehetek ki a szobából" – mondja Barta RTL-Klub Bandika, s én nem tudok vele nem egyet érteni.

Kukorelly ma hiányzik. Vajon kiben van most?

Az Adys szemű, napbarnított Balogh Endre épp a berlini testvér-alkotóházból érkezett. Mozgása egyszerre férfimodelles és (irodalom)politikusi. Fellépésre készül.

A tábor első beszélgetése a bulvár és az irodalom kapcsolatáról szeretne szólni. Grecsó Krisztián és Esze Dóra szépen zúzza a bulvár médiát. Szilágyi-Nagy Ildikó PR-novellákról beszél: elmondja, hogy (egy lakóparkos magazin kérésére) még Proust-ot is meghúzta. Barta Bandika viszont Karafiáth Orsolya szerint jobban néz ki, mint a tévében. Ezt csak ő mondhatta neki a féltékenység gyanúja nélkül. Ettől még szebb az egész. Bár a moderátorok úgy viselkednek, mint az állatok: nem találok rájuk szavakat. Garaczi a rács mögül, kintről figyel. Neki se lehet könnyű.

Dunajcsik Mátyás (a Holmi-istálló új csikója) a kivilágított porta üvegszobájában a laptop fölé görnyed hajnali egy óra két perckor. Haja kócos, bíbor sálját ideggyengén fújja a szélgép. Íméljéből csak ennyit tudunk elolvasni: "Jaj, Kriszta, félek, itt csak isznak és bántanak, senkiben sincs semmi franciás. Egyeztessük rímeinket: nincs más megoldás"

Varró Dani klasszikus naplója szerint Ferencz Győző anno kikészült azon, hogy itt fiatalok tántorognak, ahelyett, hogy lábjegyzetelnének. Erre Térey János csak annyit mondott: Ferencz Győzőnek fogalma sincs a rakendrollról. Persze ezzel nem biztos, hogy azt akarom mondani, hogy Dunajcsikot Ferencz Győző küldte.

Agnus, a véres szájú blogger hiányzik az internetről, mert épp velem táncol. Pallag Zoltán figyel minket. Aggódik a házasságomért, és ezt terjeszti is. Pallag gyanús. Ő akkor is gyanús, ha nem ír naplót.

Bajtai András nem lehet közöttünk. Hitelezők gyötrik, a tömlöcbe vetés réme fenyegeti. Csaplár Vilmos tavalyról itt maradt fehér kalapjába gyűjtjük neki az aranyat. Össze is jön egy szép summa, melyet az éjféli postakocsival, váltott lovakon küldünk fel Lipótvárosba.



2. NAP -- SZERDA


Dunajcsik Mátyás az ÁNTSZ által bezárásra ítélt 24-es szobában k. kabai lóránt testét építi fel rokokó szavakkal, mellyel megosztja a szoba lakóit. De hát k. kabai és Dunajcsik minden közvéleményt megoszt.

Hallani vélem, hogy Balogh Endrét bántják. Nem találom a sötétben a gázpisztolyom, így letépem a falról a Babits-képet, hogy segítsek. De sajnos verésről szó sincs, Endréék csak a saját szobájukba szeretnének bejutni. Rúgják az ajtót, kaparják a falat. Több sem kell Karafiáth Orsolyának, ki meztelen testét takaróba csavarva megjelenik, hogy mentse a menthetőt. Kuncogunk, majd feltűnik Bedecs László, aki az iránt érdeklődik, hogy itt tömegszex lesz-e.

Egy kamasz fiú, aki Márton László-jelmezben jár, rendszeresen informál a prózai szemináriumról. Megtanulták, hogy az író nem azonos az elbeszélővel: s mindezt ingyen! Persze, lehet, hogy ez hazugság. A versesek meg Kemény István aurájában üldögélnek, s bőven elférnek.


Új erők érkeznek Miskolcról, ahol rendszeresen nincs ivóvíz. De ott ez senkit nem zavar. Ott a kisfröccs is üdítő, minden labda focilabda, s minden férfi volt katona. Aztán ezek a miskolciak pohártörésre viszik a dolgot a cukrászdában. Majd Ficsku Pál a rendőrökkel próbálja megértetni, hogy író és beszélő nem egy és ugyanaz.

A Műút estje után Sopotnik Zoltánnak gyón feLugossy Laca: "A Bizottság csak a csajozáshoz kellett". "Az Infarktus is"- vágja oda Zoltán, egykori punk zenekarára utalva.

Van egy olyan része a férfias éjszakáknak, amikor mindenki egy bizonyos Petrát keres. Itt jegyezném meg, hogy van aki csak a színpadon tud viselkedni, de hát ez Szigliget: itt minden idézőjel és mindig sok a "félreértés". Pallag Pókerarc Zoltán idézőjeleit is sajnos kevesen látják. Hát még a macskakörmeit. Szerintem akkori is ő írja a titkos naplót, hogy ha mégsem.

Nem értem, hogy lehet kivilágított (!) szobában táncolni langyos zenékre. De hát istenem, az élet kompromisszum. Én se szóltam a Lopunk zenekarnak, hogy ugorjanak le. Magamra vetem hát az első követ.


3. NAP -- CSÜTÖRTÖK


Babonák napja, csütörtök: a harmadik napon a legnehezebb.

A táborban betegség pusztít. Hübrisz küldte el követeit közénk. Nem férek el az egóktól a szűk és nedves folyosókon. Endre is csak úgy bírja, hogy mindenkit leszólít. Mi az aktivitásod? – kérdezi a zavarodott bölcsészlányokat.

A katonaiskolát végzett Krusovszky Dénes szakállt növesztett, hogy zsidónak látszódjék s senki ne sejtse meg, hogy ő a Magyar Gárda ötvenhatodik tagja, ki (ahogy erről a sajtó is beszámolt) azért nem lehetett 25-én jelen a várban, mert "arcbalőtték egy gázpisztollyal". De aztán lebukik, s onnantól neki a tábor már csak egy folyamatos magyarázkodás.

Kornéliát Ficsku hívja telefonon. A szobaszáma felől érdeklődik, de Kornélia még szakmaibb irányba tereli a beszélgetést: "Hol az istenben van a kézirat, amit a Puskin utcának ígértél?" De válasz nincs, mert odaugrik egy kisbetűs férfi, s közli: "nincs isten". Ezt a Szigligeten jelenlévő pannonhalmi lobbi nevében is kikérem magamnak.


Péczely Dóra Esterházy Péter "védelmében" szervezett beszélgetése az intertextualitás fogalma körül bonyolódik, de engem sajnos túl hamar elnyel az éjszak, így kimaradok a bonyolult jóból.

Garaczi László Olivér fejét paskolgatja, aki alsónadrágban izeg-mozog a földön, s akitől innen is ismételtem elnézést kérek, hogy véletlenül ráugrottam a lábára. Sajnos nem viselt cipőt.

Garaczi mondja, hogy frankó a buli, meg a Telep csoport. Én azonnal elhatárolódom tőle. Aztán üvegből vodkázunk. Itt így üvegeznek. Jut mindenkinek. Bartis Attila és Kovács Lajos is szóba kerül, az ő egészségükre is iszunk. Rakendroll van, vagy mi. Táncoltatom a fehérnépet, Péczely Dóra után Nagy Gabit, aki nélkül nincs parkett. Gabi fejébe veszi, hogy megtanít kötött formában táncolni. Én megbocsátok neki, hiszen mindig is olyan akartam lenni, mint ő.




4. NAP -- PÉNTEK


"Virágos fák alatt utunk az utolsó" – súgja egy buddhista lyány fülébe Farkas Zsolt, aki idén focistának öltözött.

A 24-es szobába az emberek vallomásokat tenni járnak. Gerevich András is ott vallja meg lelkesen, hogy a heteroszexualitás a frigiditással egyenlő. Erre mindnyájan azonnal elélvezünk. Boldogok vagyunk és szépek.

A közgyűlés szavaz a jak-füzetek új szerkesztőiről. Négy páros indult. 0-2-6-11 arányban Balogh Endre győzött. A párját nem ismerem, de kíváncsi vagyok rá. Mi Király Levivel egymásra szavaztunk, persze csak úgy megszokásból, mint tizenkét éve Sárváron.

Felléptünk. Urfi Péter próbált moderálni minket. Sajnos most nem ért ide híres, hímringyós lendülete, így az est konzervatív álruhát kapott. Jönnek a hírek, hogy Margócsy (is) bírja a spleen-es fejünket. Egyre egyértelműbb, hogy valahol mindenki a Telep csoport tagja. Amely egyesek szerint valójában Meleg Csoport.

Mi van köcsögök? - lép oda hozzánk édesapánk, Kukorelly Endre. Erre javaslom: legyen tiszteletbeli köcsög. Vigyorog, kéziratot kér a tagoktól, aztán indul udvarolni.

Jön az éjszaka. Érzelmek. Sok ölelés, sok csend. Rég nem látott emberek jönnek a szeretetükkel, de nem azért, hogy egy naplóban lássák viszont a nevüket.

Végül k.kabai lóránt közli: mivel felvették C. Veronikát, ő kilép a JAK-ból.



5. NAP - SZOMBAT

Jambikusan klopfolják a húst a konyhás nénik, akik hihetetlenül kedvesek. Vajon mit rejthet a személyzet naplója?

Van itt pár pojáca natus. Rajtuk Sopotnik Zoltán próbál segíteni hosszú, előre megírt előadásaival, melyek leginkább leszíjazott szájú albánokról és istenkísértő koncertekről szólnak. Közben gyertyát gyújt a 6-os szoba piszkos kis oltárán, s hagyja, hogy szembogarak gyűljenek a fény köré. Ettől mindenki megszelídül, s magába mélyed, mint egy lányregényben. Zoltán így gyógyít.

"De Berlinben hol?" – kérdezi valaki, miközben megigazítja az arcát. Én továbbosonok, s látom: mozizni siet a tábor nyugtalan népe. Állítólag németül megy a film, és angol a felirat. Ez egy nemzetközi tábor, hogy mennyire, azt a fiókomban lapuló, többnyelvű A4-es papír szövege bizonyítja: "Parkunk nyugati határán, a patak partján villanypásztort működtetünk, este fél héttől reggel hat óráig! Érintésétől óvakodjunk!" Óvakodnék én, de nincs nálam iránytű, meg hát, nem vagyok egy bárány.


nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés