bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Pollágh Péter --

felhasználói adatlapja

Pollágh Péter portfólióját ide kattintva éred el.

Pollágh Péter által feltöltött cikkek:

Borbély Szilárd – Legyen a föld könnyű neki!
Szerény sztár: ez jut eszembe róla. Azon kevesek közé tartozott, akik olvasták a náluk fiatalabbakat is, a jelen senkijeit. Borbély Szilárdtól a Prae-ben megjelent verseivel búcsúzunk.
Doktor House is benézett
Kelenföld központjában nőtt egy Vadvirág. Nem vagy olyan erős, hogy leszakítsd.
Vidám tégla
Legát Tibor: Közlekedik a főváros, írta és szerkesztette: Legát Tibor, Jószöveg Műhely Kiadó, 2008.
A Közlekedik a főváros külseje: akár egy vidám tégla. A kemény, fáradt-sárga borítón bájos kalauzkislány készül épp a sípjába fújni. Valaki önfeledt csicsergésnek, valaki vészjelnek hallja ezt a síphangot. Budapest tönkretevői valószínűleg most sem hallanak semmit. Pedig nekik aztán ez a kötelező olvasmány. Ha mégsem néznének bele (közöny, dislexia, csőlátás stb.), bátran dobjuk meg őket vele.
Emlékhangverseny Liszt Ferenc születésnapján
MTI/PRAE
Szerdán este, Liszt Ferenc születésnapján ünnepi hangversenyt rendez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) a Régi Zeneakadémián, ahol Lantos István, Szokolay Balázs és Nagy Péter zongorázik - közölte az egyetem kommunikációs irodája.
Andrew Lloyd Webber szerzi a britek új eurovíziós dalát
MTI/PRAE.HU
Andrew Lloyd Webber szerzi majd a dalt Nagy-Britannia képviselőjének az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi moszkvai versenyére.
Vasárnapig Lélek és test a Szépművészetiben
MTI
Vasárnapig látható a Lélek és test című fotóművészeti kiállítás a Szépművészeti Múzeumban; a június elején nyílt tárlatot eddig csaknem 70 ezren tekintették meg, ezzel a leglátogatottabb hazai fotóművészeti kiállítás lett.
Római arany
Lágymányosi kétértelműség
Mintha most ásták volna ki ezt a helyet, itt rómaiak a csempék. Mozaikos, kis színesek, tükrökkel takarva. Felettük egy tévé trónol.
Kádár is benézett
Derby büfé, rég jártam arra. Nem egy lányos hely. Babits Mihályt simán kifőznék benne. Aki kevés, azt itt kifőzik, szinte ingyen kap egy kékgolyót is. Kerülik is a nyafogó, ifjú vének, az új kultúrlegények. Ők a Szimplába és az Ellátóba járnak: Latinovits Zoltán bocsásson meg nékik.
Kétszínű pompa
Nem itt leszel kurva
Petőfi tanya, ez a neve. De nincs bajsza. Piros és négyzet alakú. Négylábú és nagyon állat. Rubik-kocka. Mindig a 79-es év jön ki rajta. S gyermeki a pirosa. Ide nem felnőni jársz, s nem itt leszel kurva.
Győztes a lengyel Switch On Quintet
MTI
A lengyel Switch On Quintet nyerte az első alkalommal megrendezett Kodolányi Nemzetközi Jazzversenyt, a második díjat két magyar együttes, a Mindsweeper és a Balázs Tamás Trió megosztva kapta - közölte Szondy Réka sajtóreferens.
Zene az esőben - vendégszereplő magyarok a Városligetben
MTI
Lendvay József hegedűművész volt a legelső, aki Stradivari-hegedűjét a hóna alá kapva menekült fedél alá az eső elől a vajdahunyadvári koncertsorozat egyik előadásán. "Nagyon vigyáznom kell erre a négymillió euró értékű hegedűre" - magyarázta az esőszünetben a muzsikus, aki külföldön él, így ritka alkalomnak számít, hogy Magyarországon "vendégszerepel".
A hatalom talplenyomata: Szocreál-tárlat Debrecenben
MTI
Mementóként, néhány hónapra feltámasztották a szocreál kultúrvilágát Debrecenben, a Modem Galéria falai között. A kommunista személyi kultusz virágkorának is nevezhető - az ötvenes évek első felében kiteljesedő - korszak "műalkotásai" nemcsak az alkotókra erőltetett sematikus gondolkodást, hanem azt is példázzák, hogy rangos művészek sem tudtak ellenállni a megrendelő, ez esetben a hatalom világnézeti terrorjának.
Egymillió dollárt adományozott az iraki háborús árváknak Jolie és Pitt
MTI
Brad Brit és Angelina Jolie amerikai filmsztár egymillió dollárt adományozott az iraki háború miatt árván maradt gyermekek számára.
Meghalt Sydney Pollack
MTI
Május 26-án, 73 éves korában a kaliforniai Pacific Palisadesben lévő otthonában elhunyt Sydney Pollack, aki régóta rákbetegségben szenvedett.
Múzeumok Majálisa - átadták az Év Múzeuma elismerést
MTI
A Múzeumok Majálisa megnyitásán, szombaton délelőtt a Múzeum-kertben több elismerést adtak át: két intézmény szögezheti ki az Év múzeuma 2007 emléktáblát, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Jósvafői Tájház.
Grunwalsky Ferenc 65 éves
MTI
A magyar film vizuális nyelvének megújítójaként is ismert Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező-operatőr pénteken ünnepelte 65. születésnapját. Az MTI-nek elárulta, hogy soha nem akart filmrendező lenni.
Cannes-i filmfesztivál
MTI
Arnaud DESPLECHIN francia rendező megérkezik az Un Conte de Noel című filmje vetítése alkalmából tartott fotózásra a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2008. május 16-án. Az alkotás a filmes seregszemle versenyprogramjában szerepel.
ASZTAL - alternatív színházi találkozó Budapesten
MTI
A budapesti Szkéné Színházban hétfőtől egy héten át rendezik meg a 3. Alternatív Szkéné Találkozót, immár ASZTAL néven, a fesztivál a vidéki és a határon túli társulatoknak ad bemutatkozási lehetőséget - közölte Regős János szervező, a Szkéné Színház igazgatója az MTI-vel.
Sikertelen aukció: csak egy képet vettek
MTI
Nem volt szerencsés a BudapestAukció péntek esti árverése a Petőfi Irodalmi Múzeumban; a száz tétel közül mindössze egyet vettek meg.
Elton John 800 milliós órabérért zenélne
MTI
Nem sajnálná a pénzt egy orosz mágnás legújabb moszkvai luxusszállodájának megnyitójára, amelyen szombati londoni lapértesülés szerint Sir Elton John adna egyórás koncertet, 2,6 millió fontért, vagyis több mint 800 millió forintért.
Önkéntes segítők a POSZT előkészítésben
MTI
Egy pécsi cég, az UFS holding munkatársai önkéntes munkában rendbeteszik a Pécsi Nemzeti Színház környékét.
10. képzőművészeti szimpózium
MTI
Tízedik alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen tavaly ősszel a képzőművészeti szimpóziumot, a találkozón készült műalkotásokból vasárnap nyílik kiállítás a Tornyai János Múzeumban - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
Régi szép Palócidők
PRAE.HU/MTI
Az elődök életét, szokásait, nyelvezetét részletesen bemutató, fekete-fehér fényképekkel illusztrált könyv jelent meg a Nógrád megyei Palotás községről. A falusi parasztasszony háztartása éppúgy megismerhető a kiadványból, mint a XX. század első felének heti étrendje, a lakodalmas szokások, vagy a régi szavak magyarázata.
Sajtófesztivál
MTI
Nemcsak jelene, de jövője is van a nyomtatott médiának - mondta az idén második alkalommal megrendezett Sajtófesztiválon Kázmér Judit, a szervező Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöke.
Közösen működtethetné a Szigetet a fővárosi és a kerület
MTI
Bús Balázs, a III. kerület polgármestere elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a fővárosi és az óbudai önkormányzat közösen működtesse a Hajógyári-szigetet, azonban az erről szóló tárgyalások lassan haladnak - ezt a fideszes polgármester nyilatkozta az MTI-nek pénteken.
Quadrille Európai Táncfesztivál Szombathelyen
MTI
Negyedik alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Quadrille Európai Táncfesztivált, amely idén az érettségizőknek szól.
Elhunyt Kármán György orgonaművész
MTI
Életének 75. évében elhunyt Kármán György orgonaművész, a Rabbiképző Liturgia tanszékvezetője - tudatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem pénteken.
75 éve született Páskándi Géza
MTI
Hetvenöt éve, 1933. május 18-án született Szatmárhegyen Páskándi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, drámaíró. Még kamaszként lett a szatmári Dolgozó Nép újságírótanonca, innen a bukaresti Ifjúmunkáshoz került. 1953-tól a Bolyai Egyetem filológushallgatója volt, első verseskötete, a Piros madár egyetemi évei alatt jelent meg.
Európai múzeumi vezetők tanácskozása Budapesten
MTI
Az elmúlt fél évtizedben a magyar múzeumok jelentős átalakuláson mentek keresztül, az intézmények és látogatóik között modern kapcsolat létesült; Magyarországon ma divat múzeumba járni - jelentette ki a világ legjelentősebb kiállítóhelyeinek vezetőit tömörítő Bizot-csoport európai szekciójának pénteki budapesti ülésén Hiller István.
Sztárhakni
Mosatlan snidling (TV2: Hal a tortán)
Heti váltásban sztárok látják vendégül egymást otthonukban (?), ahol a kamerák szépen mindent (?) rögzítenek. Valaki főz, a többiek pontoznak. Aztán az egészet összevágják háromnegyed órára, s megetetik velünk minden hétköznap, uzsonnára.
Ilyen hülye a hangom
interjú k. kabai lóránttal
k. kabai lóránt nem tud olyan sötéten írni, hogy ne látszódna. Azt is sejti már: nem elég miskolcinak lenni, annak is kell látszani. Egy kisbetűs férfi mesél nekünk Twin Peaks-ről, rakendroll imidzsről, JAK-ból való kilépéséről és megannyi másról. Azt állítja: nem bánt meg semmit. Hisznek neki?
Nem akar tetszeni
„Ez vallásháború”
Január 17-én a Stúdió "K" Színházban, a Borostyán estek sorozatban Szijj Ferenc költő kapott egy kis reflektort. A szórólap kiválóan retusált fényképén a moderátor, Balla Zsófia nagyon figyelt. Ezt a fajta figyelmet viszont a színpadon nem teljesen sikerült reprodukálnia.
Forró kása, avagy metafizika light
Paul Mazursky: Ellenségek - Szerelmi történet
Egy férfi és három nő: a mellébeszélés négyes alakzata.
Angyalkocka
Euro Café
Egy presszó, ahol csehszlovák tisztaságú a Becherovka. Egy presszó, ami nem felejt. Egy presszó, ahol dandy leszel.
Fogyatékkal él
Koltai Lajos: Sorstalanság
Azt, hogy prüdéria a KZ-vel hogy jöhet össze, csak Koltai tudja, ki nem akart korhatáros filmet, nehogy kevesebben nézzék meg. Pilinszky (ki Kertészt is gyógyíthatatlanul inspirálta) kedves szavát kilökve a kontextusból, ideírom végre: „botrány”.
Citrom és centrifuga
Centrál Kávéház, 2006. december 28. csütörtök, 19 óra
A kávéhoz a Centrálban szóda dukál, de itt ki is múlik a stílus. A falakon naiv festmények, a terem túlfelén csokornyakkendőben és bajuszban egy bárzongorista melegít. Fátyolban érkezik a teafű. Asztaltársaságom javít: nem fátyol az, hanem intimbetét. A teához van citrom is, tüllruhában. Ismét javítanak: nem szimplán tüll az, hanem tütü. Tehát betét és balett. Mi lesz ebből?
Kelenföld beszél
A Bukarest utcai Tengernagy vendéglő a méregdrága Tranzit Caféval szemben lapít. A budai munkásosztály itt szervezkedik. Bizony, bizony: a budai munkásosztály bárszékeken szervezkedik.
Férfiben lenni
Az öregek. A nejloningesek. A rövid ujjúak. Cigi-csonkokkal hadonásznak, néha körbelesnek, benyúlnak a farzsebbe, előkerül a fémfésű, vagy épp egy rókaszínű műanyag. Basznak a német precizitásra: sört isznak, magyart. Talpuk a citromszínű papucsban ide-oda mozog.
Egy fekete-fehér folyóiratról
,,Nincs olyan lap, ami elgondolkodtatna!"
Ady Endre születésnapján, november 22-én mutatkozott be a Szimpla-kertben az Ártér nevű új irodalmi, képzőművészeti és közéleti folyóirat. (Főszerkesztő: Csikós Attila, Próza: Terék Nándor, Vers: Szöllősi Mátyás, Képzőművészet: Tóth Gábor, Fotográfia: Mohai Balázs)
,,Mi az, hogy beszélgetés?"
,,Ha minden közhely mellé állítottak volna egy őrt, akkor nem fértünk volna el a teremben, de legalább melegebb lett volna."
Három szűz, meg egy ufó
November 16-án, az Arany János utcai metrómegállónál, a Zaccos Kávézóban látszólag annyi történt, hogy három tizenkilenc éves ELTE-s diák (Deres Kornélia, Nagy Kata, Szabó Marcell) felolvasott.
Temetni jöttünk
November 23-án a Csütörtök Délután szerkesztői olvastak fel a Lágymányosi Campus alagsorában. Írhatnék katakombát is, hiszen temetni jöttünk, nem ünnepelni. A pletykák szerint ugyanis nemsokára kivérzik az ELTE BTK negyedéves művészeti folyóirata.
Hétből hét bűnös
PÍ azaz Pofonok és Ízlések
November 17-én láthattuk a JAK és a Műcsarnok közös kritikai beszélgetéssorozatának újabb epizódját a Műcsarnokban. Most egy prózaantológia került nagyító alá: a Főbűnösök című kötet, mely az Ulpius-háznál jelent meg az idén.
Csont nélkül beszél
k. kabai lóránt: hiba nincs
Szoba kiadó! A 101-es csak 1279 forint, de a karnison véres bársony lóg. Egy kisbetűs férfi, k.kabai lóránt 3. verskötetét 29 évesen publikálta, mint Ady. Persze ennek semmi jelentősége nincs. Ettől még bármikor elviheti az ördög.
Fiatal hagyma
A tűzoltók nem mindig könyveket égettek. Régen talán tüzeket oltottak, de lehet, én emlékszem rosszul. "Valaki bocsásson meg nekem."
Gyengéd Simon
Itt nem a poharak tisztaságára, itt apádra fókuszálsz. Látod, ahogy belép lódenben vagy halszálkás öltönyben, s letépi a '68-as naptár utolsó lapját. Teliszürke a kabát és a borosta. Akár az új mechanizmus kulcsembere is lehetne, de csak egy végzős ő, a műegyetemről.
Faház
Áll a csend, ácsorog kint, néha benéz, beoldalog, néha meg csak annyit mond: „Ne keressetek, elmentem oldalasért!”
Lakóparki presszó
Egyszer egy kislány lehozta ide az anyukáját és a maciját: három minyont kértek. Hat szép ült az asztalnál: a Három Nyulakra gondoltam, s engedtem, hogy belém csússzon a kép, mint csont a húsba.
Élet a tengerszint alatt
„Ezért a műsorért semmilyen büntetés nem lenne túlzás”, avagy: Amit nem tudsz eladni: küldd be a Viasatnak! Videó-kuka vagy tévészemét? Vidióták a Viasat3-on.
Sztahanovista kalauz
Bob Misiorowski: Vakvágányon
A film elején egy Galina nevű (Laura Elena Harring) macskaruhás, echte akciónéni fénysebesség-közeli mozgással elintéz pár tagbaszakadt, rosszarcú férfiút: kik csak nem akarnak elfogyni. Már kapnánk is a távirányító után, de hálisten’ megjelenik harcos ifjaink példaképe, a kellemesen békafejű, kigyúrt Jacques (Jean-Claude Van Damme), s érezzük: érdemes kitartanunk.
Kádár él
Az ATV-n Pikó András asszisztenciája mellett Paul Lendvai és Moldova György mérte össze nyelvét Kádár-ügyben. A műsor egyórás, a díszletek szerények, vagy ha már az Öregről van szó: puritánok. A képernyő alján piros csík a nézők sms-einek.
Reklámzabálók éjszakája
A Kongresszusi Központ előtt három gyönyörű Mini-autó piros-fehéren pislákolt az alkonyatban, erről rögtön a kórházak jutottak eszembe, melyeket valamiért (távolról) szeretek. Bent csak úgy masíroztak a „szingli hordák”; értsd: a kiöltözött lányok. Ragyogtak. Éhesek voltak. Látszani és reklámot zabálni jöttek.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés