bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szalóky Bálint --

felhasználói adatlapja

Szalóky Bálint által feltöltött cikkek:

Műfaji filmek európai módra a Berlinale programjában
Műfaji filmek európai módra a Berlinale programjában
74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A színesebb, szerteágazóbb összkép miatt meglehetősen nehéz fogódzót, közös pontot, valamilyen szelekciós irányelvet felfejteni. Érzékelhető, hogy a versenyprogramban mostanra kifejezetten hangsúlyos a dokumentumfilmes jelenét (aminek eredménye, hogy a fesztivál fődíját, az Arany Medvét ismét dokumentumfilm vitte el), illetve – és ez a legmeglepőbb – a legfontosabb szekciókban ezúttal több sci-fi és horror is helyet kapott. Sajnálatos módon azonban ezek a filmek éppen a válogatás legkevésbé sikerült darabjai, még ha szereplésük bizonyos szakmai elvek mentén indokoltnak is tekinthető.
Felhők Berlin felett
Felhők Berlin felett
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Lelkes mozirajongóként, csupán a filmeket évről-évre böngészve talán nem merül fel bennünk, hogy a fesztiváligazgató(k) személye mennyire befolyásolja egy-egy év programját. Pedig ők minden nagy fesztivál meghatározó szereplői, akik vállalásaikkal az egész filmiparra hatással lehetnek – vagy, ha talán túl nagy szavak ezek, akkor legalább egy-egy film karrierjére biztosan.
Az LGBTQ+ filmek krémje
Az LGBTQ+ filmek krémje
73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A 73. Berlinale bővelkedett az LGBTQ+ témával foglalkozó filmekben, így nem meglepő, hogy a fesztivál emlékezetesebb darabjai is ezek közül kerültek ki.
A Berlinale hősnői
A Berlinale hősnői
73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Az életrajzi film műfaját nem a megelevenedő történelemlecke teszi érdekessé, hanem az, hogy a művek alkotói az aktuális korszellem ismeretében hogyan értelmeznek, értelmeznek-e egyáltalán egy-egy élettörténetet. Az idei Berlinale különböző szekcióban több próbálkozást is láthattunk erre.
Berlinale: a versenyprogram fénypontjai
Berlinale: a versenyprogram fénypontjai
72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Hogy egy filmfesztivál arculatát mennyire meghatározza a művészeti rendező személye, annak aligha lehetne ékesebb példája a Berlinalénál. Dieter Kosslick közel húsz éven keresztül vezette a seregszemlét, markáns személyisége dominálta a program összetételét. Az évek során bírálták amiatt, hogy csak lassan követi a szakmában történő változásokat. Őt hibáztatták, amiért a három jelentős európai filmfesztivál (Berlin, Cannes és Velence) közül szakmai nívó tekintetében úgy is sereghajtó a Berlinale, hogy minden évben elsőként rendezik meg.
Berlinale a COVID árnyékában
Berlinale a COVID árnyékában
72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Berlinale gyorsan meghozta azt a döntést, hogy a vele párhuzamosan futó, komoly szakmai eseménynek számító Európai Filmpiacot (EFM) a tavalyi évhez hasonlóan kizárólag online rendezi meg. Élőben pedig arra koncentrál, amiben a legerősebb: a közönségélményre. Az idei fesztivál a vetítési körülmények és a filmek tekintetében egyaránt a járványról és a védekezésről szólt.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés