bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Maros Márk --

felhasználói adatlapja

Maros Márk által feltöltött cikkek:

Kívülállás, gerilla művészet és WC-napló
Kívülállás, gerilla művészet és WC-napló
Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Június 6-án folytatódott a Kötetlenül rendezvénysorozat a Kis Présházban. Horváth Florencia vendége ez alkalommal Hajdu Levente volt. A beszélgetés során többek között szó esett képzőművészet és irodalom kapcsolatáról, vers- és prózaírás különbségeiről, valamint a „gerilla művészetről” is. A szerző – képzőművész énjét nem meghazudtolva – egy kisebb installációval készült a beszélgetésre. A csipkés abrosszal terített asztalon kiskori önmagával nézhetett farkasszemet a közönség.
Második elsőzés
Második elsőzés
Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Rendhagyó esttel folytatódott a Kötetlenül rendezvénysorozat május 26-án a Kis Présházban. Horváth Florencia vendége ezúttal egy, már kötettel rendelkező szerző, Tóth Júlia Éva volt. A beszélgetés során szó esett újságírásról, költözésekről, az írás terápiás aspektusáról, valamint az izlandi lét örömeiről és nehézségeiről.
A király meztelen?
A király meztelen?
Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről
Krasznahorkai László újabb hamis prófétával vezeti meg szereplőit és olvasóit. A Sátántangó Irimiása, Az ellenállás melankóliájának hercege és a Báró Wenckheim hazatér címszereplője után megismerhetjük Kada Józsi bácsit, aki IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjának, a magyar trón örökösének tartja magát. Abszurd elképzelés? Végül is, ha újra vannak vármegyék és főispánok, miért ne lehetne egy kilencvenegy éves villanyszerelőnek tanult király is? A Zsömle odavan látlelet jelenünkről, a bizonytalanságok korszakáról, melyben minden információ igazság és hazugság határmezsgyéjén billeg.
A művészet visszakacsintás az ősállapotra
A művészet visszakacsintás az ősállapotra
Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Április 23-án rendezték meg Boggie (Csemer Boglárka) Költőim című zenés-irodalmi sorozatának legújabb estjét a budapesti Scolar Könyvesboltban. A rendezvény első fele minden alkalommal egy teljes értékű Boggie kamarakoncert, melyet egy kötetlen pódiumbeszélgetés követ. A meghívott vendég ezúttal Áfra János költő, szerkesztő volt. A zenei kíséretet Szakonyi Milán és gitárjátéka biztosította.
A költészetről való gondolkodás is költészet
A költészetről való gondolkodás is költészet
Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Van a költészet, van a líraelmélet, és van Závada Péter legújabb könyve a kettő határánál. Hangzatos megfogalmazásnak tűnhet, pedig A muréna mozgása valóban arra tesz kísérletet, hogy a kettő közötti képlékeny tartományt közelebbről is megvizsgálja. Ezáltal szépirodalom és teoretika, fikció és történetiség nem egymással szemben álló jelenségekként bukkannak fel, hanem olyasmikként, amelyek elkerülhetetlenül kölcsönös viszonyban vannak egymással. Az elemző igényű szövegek tétje így abban áll, hogy azok mennyire képesek az eltérő nyelvi regiszterek és tartalmi sajátosságok gondolati és esztétikai összehangolására.
A költészet futárjai
A költészet futárjai
A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Április 8-án tartotta meg költészet napi rendezvényét a Jelenkor Kiadó, melyen bemutatták Simon Bettina Rengeteg állat a vonatból, Borsik Miklós Futárlíra és Kerber Balázs Számtan a holdas estékre című verseskötetét. A költőkkel Ott Anna beszélgetett, a zenéről a Panda együttes gondoskodott.
Elszállt technika, analóg szólamok
Elszállt technika, analóg szólamok
Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Március 9-én mutatták be Fehér Enikő első novelláskötetét a Nyitott Műhelyben. Az esten többek között szó esett a könyv különös műfajstruktúrájáról, szürreális és groteszk történésekről, valamint a mindenhol felbukkanó, rejtélyes karakterekről. A szerzővel Smid Róbert irodalom- és kultúratudós, kritikus beszélgetett.
Medúzacsípés dallamokra
Medúzacsípés dallamokra
Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Február 20-án újra útjára indult Boggie (Csemer Boglárka) Költőim című zenés-irodalmi rendezvénysorozata, melynek 2024-től a budapesti Scolar Könyvesbolt ad otthont. Az est vendége ezúttal Mechiat Zina költő volt, akinek első, Álomból föl, vidékre le című kötete 2023-ban jelent meg. A zenei kíséretet Szakonyi Milán gitárjátéka biztosította.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés