bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Lapis József --

felhasználói adatlapja

Lapis József által feltöltött cikkek:

Vonzó az öntörvényűsége, delejező a minőségérzéke
Vonzó az öntörvényűsége, delejező a minőségérzéke
A Szépírók Társasága Junior-díját Láng Orsolya kapta – Lapis József laudációja
Vannak írók, írnak. Vannak költők, költenek, nyelvcsodákat, ki a világból. És vannak művészek, akik írnak is, költenek is, meg rajzolnak is, meg rendeznek is. Mindenféléket rendeznek: szavakat egymás fölé és alá, egymás után, történeteket maguk körül, maguk köré, vonalakat, nyomokat a papíron – Láng Orsolya például nem pusztán a saját könyveit illusztrálja maga, mások betűit is szívesen körbeveszi rajzaival.
Helyzetjel – A reménytelenség rabjai
Helyzetjel – A reménytelenség rabjai
„A demokrata fenegyerek”, „a szabadelvű ököl”, „a köztársaság Hannibálja” – ma már így emlékezünk Beretva Károlyra, a sokat szenvedett mozgalmárra és népi hősre. Kevesen tudják, hogy Beretva sokáig irodalommal foglalkozott: tanár volt, kritikus, szerkesztő. Az azonban még a szakemberek számára is meglepő felfedezés volt, hogy hagyatékából ismeretlen verskéziratok kerültek elő – az alábbiakban e dokumentumokat tesszük közzé.
Helyzetjel – Spekulatív fikció
Helyzetjel – Spekulatív fikció
Beretva Károly, mielőtt kilépett volna nyolcadik emeleti lakásának erkélyére, óvatosan, nagy gondossággal helyezte föl a maszkját. A főváros légköre régóta nem volt önmagáé.
Helyzetjel – Gyerekkritika
Helyzetjel – Gyerekkritika
Helyzetjel
Beretva Károly kritikus, szerkesztő, a Klebelsberg Kunó Tudományos Főiskola és Gyakorló Egyetem ifjú tanársegédje ezúttal gyermekfelvigyázó tehetségével mutatkozik be az olvasónak.
Helyzetjel – Feminista kritika
Helyzetjel – Feminista kritika
Beretva Károly, a Klebelsberg Kunó Tudományos Főiskola és Gyakorló Egyetem ifjú tanársegédje a főépület előtt ácsorog, az üres campust fürkészi, és próbál minél többet kihozni cigarettája utolsó slukkjaiból. Kellemesen didereg a koratavaszi légben, kitárva hagyott télikabátja alatt csak egy pamutpólót visel. Észreveszi, hogy tanszéki kollégája, Máté a villamosmegállóból feléje tart. Langaléta adjunktus, mindig fölfelé emeli kicsit a fejét, így Beretva Károly jól ismeri Máté állcsúcsát, masszív ádámcsutkáját. Elegáns teveszőr kabátja belső zsebében kotorászik, Beretva ebből levonja azt a sajnálatos következtetést, hogy oda fog menni hozzá. Odajön. Egy doboz Camelt húz elő – mindig, csakis Camelt –, közben vigyorog.
Helyzetjel – Öko-kritika
Helyzetjel – Öko-kritika
Szeretem a fákat. Elsősorban ezért tartom kártékonynak Lénárt Gergely új verseskönyvét. Művészi súlya ugyanis nem éri el az érte kivágott fák súlyát. Beretva Károly kritikus itt megáll, felnéz a laptopjából. Hümmög, felkászálódik a fotelből, fölveszi az asztalról Lénárt Gergely verseskönyvét. Gyanú környékezi. Kinyitja a kolofón oldalon. „Ezért a könyvért egyetlen fának sem kellett meghalni, kizárólag újrahasznosított papírból készült.” Bezárja a könyvet, nagy sóhajjal visszaül, ölébe veszi a gépét, és elkezdi komótosan kitörölni a korábban leírt mondatokat.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés