bezár
 

irodalom

2018. 04. 21.
Tavaszi újdonságok a Park Kiadónál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tavaszi újdonságok a Park Kiadónál Toni Morrison, Colm Tóibín, Edna O’brien és Lugosi Viktória könyvével készül a Park Kiadó az idei Nemzetközi Könyvfesztiválra.

Edna O’Brien: Kis piros székek

Magát hitgyógyítónak nevező balkáni idegen érkezik egy nyugat-írországi falucskába, és hamarosan bűvkörébe vonja az egész közösséget, különösen megigézve Fidelma McBride-ot. A nő végzetes vonzalma a karizmatikus férfi iránt megdöbbentő következményekkel jár.

Edna O’Brien sodró, feltartóztathatatlanul áradó története nemcsak a gonosz csáberejéről, a reményről, csalódásról és árulásról szól, a továbblépés lehetőségét is felvázolja.

A Kis piros székek az első oldaltól az utolsóig fogva tartja az olvasót, és miközben bátran szembenéz korunk számos aggasztó erkölcsi kérdésével, egy percre sem téveszti szem elől a sötétségben fel-felragyogó emberséget. 

„Nem ismerjük a másikat. Titok minden ember. Nem ismerhetjük őket, legkevésbé azokat, akikhez a legbensőségesebb viszony fűz, mert a megszokás elhomályosítja a látásunkat, a remény pedig vakká tesz.”

Kis piros székek

Edna O’Brien 1930-ban született Nyugat-Írországban. Első regénye, a Vidéki lányok megjelenése óta több mint húsz szépirodalmi művet írt. Munkásságát számos díjjal ismerték el, egyebek közt megkapta az Ír PEN Klub Életmű-díját, az Amerikai Művészeti Arany Emlékérmet és a Frank O’Connor-díjat. Évtizedek óta Londonban él.

„Edna O’Brien új regénye egyszerre kihívó és megindító, mesteri és szokatlan. Remekmű.”

Philip Roth

„Magával ragadó, sokrétű, dúsan szövevényes regény. Az egyik legkiválóbb, mely ír szerző tollából született."

Irish Times

„Nagyszerű regény. O’Brien immár nemzetközi színtéren emeli föl szavát a kegyetlenség ellen – egy időszerű, sőt provokatív könyv formájában.”

Sunday Times

parkkiado.hu

Fordította: Lukács Laura

Ár: 3900 Ft

Kivitel: keménytáblás védőborítóval

 

Lugosi Viktória: Ajvé

Egy nagyon érzékeny, jóérzésű kislány meséli el gyerekkorának legmeghatározóbb élményeit és emlékeit. Mesél világszép édesanyjáról, egykor szebb napokat látott úrinő nagymamájáról, édesapjánál tett vasárnapi látogatásairól, a fantasztikus, szeretetre méltó nevelőapáról, az osztálytársakról, a Kádár-kor összes szépségéről és fájdalmáról, táborokról, amerikai rokonokról és illatos radírokról…

Az először 2000-ben megjelent Ajvé egy család három generációját mutatja be finom humorral és mély emberismerettel.

„Nagymamával napok óta mondogatjuk, hogy milyen bűnöket követtünk el, és hogy ezekért mind bocsánatot kérünk. Csapkodjuk a mellünket, ököllel. Bár én nem emlékszem, hogy örvendtem felebarátom baján és hogy hamisan esküdtem volna. De az igaz, hogy mások vagyonát irigyeltem. A Kelemen rózsaszín babáit meg a lakókocsit, amiket Amerikából kapott, azokat tényleg. Nagyon. És az is igaz, hogy hajthatatlan vagyok néha a rosszban. De nagymama szerint ez nem olyan nagy baj, és biztos lehetek benne, hogy azért beírnak az élet könyvébe.”

Ajve

Lugosi Viktória 1962-ben született Budapesten. Író, újságíró. Tanulmányait az ELTE jogi karán végezte. 1985–97 között rádiós és televíziós szerkesztő, műsorvezető. 1997 és 2010 között kommunikációs tanácsadó és kommunikációs igazgató. 2009 óta a kaviart művészeti vezetője. Két regény, az Ajvé (2000) és a Dafke (2009), valamint egy meseregény, a Hümmögő (2002) szerzője. Ez utóbbi megjelenésének évében elnyerte Az Év Gyermekkönyve Ibby-díjat. Előkészületben: Vándorhomár (2018, Könyvhét)

„Együltében Agatha Christie-t olvas az ember meg Chandlert. Meg Lugosi Viktóriát. Bizony őt. Egyvégtében. Ott van rajta a múzsa csókja.”

– Jancsó Miklós

„Lugosi Viktória kiapadhatatlan mesélőkedvvel rakja össze a szemünk előtt gyermekkora tükörcserepeit. Azokat a szinte tapinthatatlan, finom észleléseket, a világra ébredés apró mozzanatait, amelyekre visszaemlékezni csak keveseknek adatik meg.”

Nők Lapja

„Született egy átütő tehetséggel megírt, szeretni való könyv. Aki olyan könnyedén, elegánsan fogalmaz, mint Lugosi, aki olyan mondatokat tud leírni, hogy »A Gabi mamája ugyanis teljesen drapp, és ha az ember nem figyel nagyon oda, észre sem veszi, hol végződik a mama és hol kezdődik a kötés« – nos, az még sok meglepetésre képes.”

– Magyar Hírlap, Gervai András

Ár: 2900 Ft

Oldalszám: 212

Kivitel: keménytáblás, védőborítóval

parkkiado.hu

facebook.com/parkkonyvkiado

Megjelenés: április 17.

 

Colm Tóibín: Nora Webster

A Brooklyn szerzőjétől

Nora Webster a közelmúltban özvegyült meg. A hirtelen veszteségtől és attól, hogy a gyerekeit egyedül kell fölnevelnie, kicsúszik a lába alól a talaj. Olyan jövővel kell szembenéznie, amelyre egyáltalán nem készült fel. De Norában nagy erő lakozik, csöndes eltökéltség, hogy nem enged mások elvárásainak. A zene, valamint a barátság adománya révén megtanulja, hogyan élhet tovább. Rátalál saját világára, saját akaratára, és sikerül úrrá lennie a gyászán.

Norawebster

Az 1955-ben Írországban született Colm Tóibín kilenc regény, köztük a rangos Man Booker-díjra felterjesztett Mária testamentuma, a Blackwater világítótorony, valamint a Costa-díjas Brooklyn szerzője. Két novelláskötete és számos ismeretterjesztő műve is megjelent. Jelenleg Dublinban él.

A Park Könyvkiadónál megjelent:

Mária testamentuma (2015)

Brooklyn (2016)

Fordította: Kada Júlia

Oldalszám: 400 oldal

Kivitel: keménytáblás védőborítóval

Ár: 3950 Ft

parkkiado.hu

facebook.com/parkkonyvkiado

 

Toni Morrison: Engedjétek hozzám

A kedves és a Könyörület Nobel-díjas szerzőjétől

Sweetness szeretné szeretni gyermekét, Bride-ot, de nehezére esik az anyai szeretet. Bride, aki időközben csodás, ébenfekete, párducszépségű fiatal nővé serdült, szeretné szeretni barátját, Bookert, de elárulja a múltja, egy olyan pillanat, amely az anyai szeretet iránti csillapíthatatlan éhségéből fakadt. Booker nem lát el Bride szívéig, mivel ő is saját szeretettelen múltjának csapdájában vergődik. Vajon megtalálják-e a gyermekkori traumákból kivezető utat, az utat a fényre és a boldogságra?

Toni Morrison kíméletlen és provokatív új regénye azt tárja fel, miféle sebeket ejthet a felnőtt a gyermeken, és hogy miként cipeljük tovább gyermekkori sérüléseinket generációról generációra.

Toni Morrison

Az 1931-ben született Toni Morrison első regénye, a Nagyonkék 1970-ben jelent meg. 1988-ban A kedves című regénye, amely egy felszabadított fekete rabszolganő kálváriáját meséli el, Pulitzer-díjat nyert. 1993-ban neki ítélik az irodalmi Nobel-díjat azzal az indoklással, hogy „látnoki erejű és költői szépségű regényeiben az amerikai valóság egyik lényeges metszetét kelti életre”.

Park Könyvkiadónál megjelent:

Könyörület (2017)

Fordította: Elekes Dóra

Ár: 2990 Ft

Oldalszám: 208

Kivitel: keménytáblás védőborítóval

parkkiado.hu

facebook.com/parkkonyvkiado

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés