bezár
 

irodalom

2018. 04. 28.
Anyák albuma
A Szeretlek, anya című könyv bemutatója a Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 21-én,  a Könyvfesztiválon került sor a Szeretlek, anya című könyv bemutatójára. A jó hangulatú, közvetlen, mesélős beszélgetés keretében megismerhettük a kötet születésének körülményeit, és meghallgathattuk, melyik szerzőnek milyen meghatározó élményei, emlékei vannak édesanyjával és saját gyermekével kapcsolatban.

A Szeretlek, anya 31 gyönyörű illusztrációból és az ezekhez írt novellákból áll, melyek megalkotására 31 magyar szerzőt kértek fel: huszonkilenc édesanyát, egy nőt és egy édesapát – tudhattuk meg Edinger Katalintól, aki a Szabó Magda terembe szervezett könyvbemutató moderátora, és egyben a kötet egyik szerkesztője volt. Beszélgetőtársai voltak (az asztalnál balról jobbra haladva): Hadas Kriszta, Almási Kitti, Balázsy Panna, Koós Réka, Ungár Anikó, Szurovecz Kitti, Lackfi János, Krizsó Szilvia, Péterfy-Novák Éva, Tamás Zsuzsa, Turi Tímea, Halász Judit és Csapody Kinga.

Ki mindenki

Edinger Katalin elmondta, hogy a csodálatos könyv illusztrációit Quentin Gréban belga művész készítette, és eredetileg minden kép mellett csupán néhány mondat szerepelt, amelyek épp csak az adott kép hangulatát voltak hivatottak bemutatni. A Manó Könyvek Kiadó azonban úgy döntött, hogy felkérnek egy-egy magyar szerzőt, írjanak rövid történetet a képekhez. Igyekeztek úgy válogatni, hogy az illusztráció és a hozzá kiválasztott szerző között legyen valamiféle kapcsolat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a sajátjukon kívül senki más képét nem láthatták a szerzők a kötet megjelenéséig. Ahogy Gréban is a nők, anyák sokféleségét kívánja bemutatni a művészi ábrákon, úgy a szövegek is ezt tükrözik, ettől még érdekesebb, színesebb az album.

A rövid felvezetés után ízelítőt kaphattunk a könyvből, Skaliczki Alíz felolvasta az egyetlen apa, azaz Lackfi János novelláját (Csak egy). Ezután baráti hangulatú beszélgetés kezdődött, amelynek során jobban megismerhettük a szerzők édesanyjukhoz, illetve gyerekükhöz fűződő élményeit, érzéseit, emlékeit. A moderátor felolvasott egy-egy befejezetlen mondatot, amit a beszélgetés résztvevőinek ki kellett egészíteniük. Például: „Mindig csodáltam a saját anyukámban, hogy …” vagy „Közös életünknek van egy jelenete, ami, ha eszembe jut nem állom meg nevetés nélkül:..” vagy „Legkedvesebb anyák napi emlékem: …”

Edinger Katinál a mikrofon

A mondatokat a legkülönfélébb módon fejezték be a beszélgetés résztvevői. A legvidámabb pillanatok felidézésekor például Lackfi János elmesélte, hogy a lánya egyszer azt állította az óvodában, hogy a szülei nem dolgoznak, mert mindig otthon vannak. Turi Tímea pedig felidézte az indulás előtti pillanatot, amikor a kisfia megkérdezte tőle, hogy hova megy, és amikor ő elmondta, hogy a Szeretlek, anya című könyv bemutatójára, akkor azt kérdezte tőle a kisfia, hogy ugye, lesz majd Szeretlek, apa című könyv is. Arról is szó esett, hogy ki mitől félt, amikor megtudta, hogy anya (apa) lesz. Több szerző is azt nyilatkozta, hogy nem volt benne semmilyen félelem a szülővé válást illetően, de volt, aki elárulta, hogy attól félt, vajon az eddig kettőből hogyan lesz harmonikus hármas, vagy, hogy esetleg ikrei lesznek. Az anyák napjával kapcsolatos kérdésre többen is azt válaszolták, hogy nem maga az ünnep a fontos, hanem a mindennapok apró odafigyelései, meglepetései vagy épp megszokott, bensőséges pillanatai.

A meghitt, jó hangulatú beszélgetés végén még megtudhattuk, hogy a szerzők a honoráriumukat felajánlották az Oltalom Karitatív Egyesület számára, amit a kiadó is kiegészít a maga felajánlásával, így a könyv megvásárlásával az olvasó is támogatójává válhat a nehéz helyzetben levő anyákat és gyermekeiket befogadó anyaotthont is működtető egyesületnek.

Fotó: Bach Máté

A könyv maga

nyomtat

Szerzők

-- Zsuppán Réka --


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés