bezár
 

színház

2019. 12. 21.
Gravitáció? Legyőzve!
Hófödte álom - ősi cirkuszi mese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Év végéig minden nap várja nézőit a Fővárosi Nagycirkusz egy igazi téli mesével az örök fagy és porhó birodalmából. A jakutföldi Gyémánt Cirkusz, valamint orosz és ukrán artistaművészek vendégszereplésével létrehozott előadásában nem nehéz a klasszikus mese izgalmait átélni: meglátni a hősöket, akik dacolnak a természet legyőzhetetlennek vélt erőivel, fittyet hánynak a gravitációra és megcáfolják az emberi test anatómiájáról alkotott elképzeléseinket, érezni a bátorságot a lenyűgöző artistaszámok közben, belefeledkezni az igaz szerelem égig emelő érzésébe, amikor a mesebeli szerelmespár hihetetlen könnyedséggel emelkedik a magasba, feloldódni a pillanat megismételhetetlen szépségében minden dobpergés alatt.

Líra, dráma és komikum hármasa viszi előre a történetet és tartja fenn az előadás izgalmát. A mese az egymással örök ellentétben lévő Fekete és Fehér sámán gyermekeinek tiltott szerelméről, és minden akadályt legyőző egymásra találásáról szól.

Szkéné színház

Az első rész leglíraibb és legartisztikusabb számát a szerelem ereje ihlette: Praskovia Illarionova és Vladimir Kuprilianov levegőszámában az orosz iskola klasszikus balett alapokon nyugvó kecses mozdulatai varázsolják elénk az egymásba iránti feltétlen bizalmat. Itt valóban nincs más, csak egy biztosan tartó kéz, összehangolt mozdulatok, egymásba fonódó tekintet és lebegés. A varázslat éppen abban áll, hogy mindez valóság, és nem a képzeletünk szüleménye.

A szintén az első részben helyett kapó hulahopp szám (melyben megszámlálhatatlan karikát forgat egyszerre testén a művésznő, miközben akár a fel is emelkedik a magasba) és a kaucsukszám, ahol az emberi test határait feszegetik az előadóművészek, elképesztő kecsességükkel azt a látszatot keltik, mintha mindez természetes és könnyű lenne. A cirkuszművészet eszközeivel üzenik a mese hőseinek és persze nekünk, hogy semmi se lehetetlen.

Drámáról és virtuozitásról a harcosok próbatétele kínai rúd szám akrobatái, majd a labdák urai (zsonglőrök) gondoskodnak, miközben ősi energiákat idéznek a dobok, és minden pörög-forog, ugrik a színpadon.

A labdák urai

Hőseinket az Idő királya és fiai, a hónapok segítik útjukon és ők gondoskodnak a nevetésről is. Hol klasszikusan ügyetlenkedő és okvetetlenkedő passzázs bohócként (Észak nevettetői) fakasztják mosolyra a gyerekeket, biztosítva arról őket, hogy néha a legkisebb adhatja a legnagyobb pofont, hol önálló jelentekkel, pantomim elemekkel, tánccal, magas szintű artisztikai tudással, hol a közönségből kiválasztott felnőttek komoly és újszerű bevonásával szórakoztatják a közönséget (Equivokke).

Az előadás második részét a Virtuoso 5 csoport lélegzetelállító lengőpiedesztál száma nyitja. A teljesen egyedi, ehhez a számhoz tervezett rekvizittel előadott produkcióban egymás vállán – de néha fején!!! – állva lendülnek át az egyik piedesztálról a másikra az artisták. Összpontosítás, technikai tudás és erő nélkül nyilvánvalóan ez a szám nem jöhetett volna létre, mégis ezek figyelembevételével is szinte felfoghatatlan: miként lehet az egyensúlyt ilyen tökéletesen megtalálni és megtartani egy állandóan mozgó szerkezeten. Gépszerű precizitás és maximális alkalmazkodás ejti ámulatba a közönséget. Róluk igazán elmondható, hogy minden este megkísértik a lehetetlent.

Lengőpiedesztál

Ember és állat meghitt viszonya, két faj, ember és kutya közötti tökéletes kommunikáció jelenik meg a Rubtsov család kutyaszámában, ahol a vidám bundások mindenre hajlandók a gazdi – és persze egy jó falat kedvéért. A finálé felé közeledve a jégvirág akrobaták látványos jelmezekben előadott, dinamikus szaltóival és a sok-sok nehéz trükkel tűzdelt lengőkarika szám álomszerű hóhullása varázsolja elénk a hófödte tájat és zárja le a Pál Dániel Levente dramaturg által elgondolt, Murad Abdullaev által rendezett, természetesen happy enddel végződő mesét.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Világos Beatrix --


További írások a rovatból

színház

Kísérletek társadalmi célú színházra Kísérletek társadalmi célú színházra
Farkas Atillával, a Horizont Alkotócsoport egyik alapítójával beszélgettünk
színház

Egy előadás, ami önmagáról szól Egy előadás, ami önmagáról szól
Szécsi Noémi: Egyformák vagyunk
V4 szimpózium Shakespeare-ről a CEESRA és a PPKE szervezésében
KV Társulat: Terike és Irén

Más művészeti ágakról

építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
George Mendeluk: Keserű aratás
A teremtés koronája – Karanténantológia. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Darida Benedek. Helikon kiadó, 2020.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés