bezár
 

gyerek

2021. 02. 03.
Ugrás a jövőbe!
Kreatív pályázatot hirdet fiataloknak a MOME
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem online kreatív pályázatot hirdet 7-10. osztályos fiataloknak – tájékoztatta az egyetem a prae.hu művészeti portált. A pályázat célja megmutatni, hogy csak egy jó gondolat kérdése és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató! Február 1. és 28. között 2-5 fős csapatok jelentkezését várják a pályázat weboldalán.

Hogyan képzelik el a fiatalok a jövőt? Milyen lesz az élet a jövő sulijában? Milyen eszközök segíthetik a jövőben a tanulást és az oktatást? Hogyan fognak tanulni, sportolni, öltözködni, enni, beszélgetni? Mit csinálnak a szünidőben? Milyen szakmákban dolgoznak majd az emberek 20 év múlva? És hogyan változik meg környezetünk? 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Rektorátusa és a MOME Design Kompetencia Központ által meghirdetett, Ugrás a jövőbe! című online alkotói pályázattal az egyetem a 7- 10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat szólítja meg. Az alkotás örömének átélése, a kreatív képességek kibontakoztatásának segítése mellett a pályázat célja egy olyan módszertani csomag átadása, amely segít újraértelmezni a tudásszerzést, a tudás rendszerezését, felhasználását, és a megszerzett tudás alapján kreatív gondolkodással, csapatmunkával létrehozott vizuális tartalmat. 

“A MOME művészeti egyetemként vallja, hogy a művészet, a kulturális teljesítményeken túl, képes új perspektívákat kínálni, megoldásokat keresni a 21. század speciális kihívásaira. Egy olyan korba léptünk, ahol a mesterséges intelligencia, a robotok világában egyre nehezebben találunk fogódzókat, így törekednünk kell emberi vonásaink megőrzésére. Meggyőződésem, hogy művészet és tudomány együttműködése nélkülözhetetlen a humanitás megőrzésében.” - nyilatkozott Fülöp József, a MOME rektora a kezdeményezésről. “Különös felelősség hárul ránk, hogy a jövő generációit a lehető legjobban készítsük fel a rájuk váró folyamatokra. A MOME UGRÁS A JÖVŐBE című pályázata e gondolat mentén szeretne minél több fiatalt a jövő iránti felelős gondolkodásra, a jövőt építő, kreatív, alkotó tevékenységre ösztönözni” - tette hozzá.

“Aki a jövőről gondolkodik – s ez a MOME feladata is művészeti egyetemként -, annak dolga van a jövő szereplőivel, jövendő alakítóival is – akik a mai gyerekek. Több, mint izgalmasnak gondoltam, vajon az újabb generációk,  akiknek egyre fiatalabb korban válik anyanyelvévé a digitalizált világ, hogyan képzelik el a saját és környezetük életét alig néhány évtized múlva. Mi van a fejükben, miről fantáziálnak, mik a terveik, vágyaik – mindez roppant fontos tanulságokkal járhat az iskolai, majd később az egyetemi képzésében, a jövőről való gondolkodásban. Így jött az ötlet: kérdezzük meg őket!”- mondta el Kálmán Zsuzsa, ötletgazda, a MOME Rektori Hivatal kabinetfőnöke.

Milyen pályamunkákkal lehet nevezni?

A pályamunkának tartalmaznia kell az ötletet jól bemutató vizuális produktumot (amely lehet analóg, digitális, vegyes) és az ötletet támogató kerettörténetet. 

·  analóg: kreatív rajz-festés, kollázs, hajtogatás, makett építés

· digitális: film, fotósorozat, animáció, gif, digitális kollázs, 3D számítógépes modell, kreatív alkotó applikáció

· a kettő ötvözése, vegyes: 3D nyomtatás, videóhoz, fotóhoz készített díszlet, terepasztal, stb.

A csapatok és felkészítő tanáraik, felnőtt segítőik online felkészítő programon vehetnek részt!

A pályázatra a csapatok 2021. február 1-től regisztrálhatnak és áprilisig küldhetik be  munkáikat. Az első fordulón továbbjutott csapatok alkotásaikat egy MOME designer hallgató és egy oktató segítségével fejleszthetik tovább a második fordulóban. A beérkezett pályamunkákat mindkét fordulóban rangos szakemberekből álló zsűri értékeli.

A pályázat részletes kiírása és a regisztrációs oldal itt található: mome.hu/hu/ugrasajovobe

Díjazás: diákoknak Canon IVY REC akciókamerák.

Felnőtt segítőknek ingyenes részvétel egy MOME OPEN tanfolyamon 2021. őszi tanévében.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat főtámogatója a Canon Magyarország. A pályázat együttműködő partnere a Pagony Könyvkiadó.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberrel
gyerek

Koncertek, gyermekfoglalkozások, különleges játszóhelyszínek

Más művészeti ágakról

Bemutatták a Nem lövöm fejbe magam antológiát a PesText fesztiválon
Vonnák Diána: Látlak, Jelenkor, Budapest, 2021.
Csoma Sándor: Magasságok és mélységek
Böszörményi Márton Infected Monstrum című regényének bemutatója az Írók Boltjában (Napkút kiadó, 2022)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés