bezár
 

film

2021. 11. 17.
Németül az életről
Az idén 10 éves Szemrevaló Filmfesztivál nyitóeseményéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 10. Szemrevaló Filmfesztivál megnyitóját 2021. október 7-én tartották a Művész Moziban. Nagy érdeklődés övezte a nyitófilm, az Én vagyok a te embered vetítését és az azt követő, a jubileumi alkalomból tartott közös koccintást is.

Minden évente (vagy annál sűrűbben) megrendezett esemény életében eljön a karantén utáni első személyes viszontlátás örömteli pillanata. Ez a pillanat a Szemrevaló Filmfesztivál számára október 7-én érkezett el, amikor már ugyan hónapok óta nem volt újdonság, hogy újra járhatunk moziba, a fesztivál nyitóeseményén mégis olyan volt a hangulat, mintha csak előző nap nyitott volna újra Budapest. A szervezők és a közönség egyforma lelkesedéssel vetették bele magukat a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös programjába, a Művész Mozi pedig roskadásig megtelt a német nyelvű filmekre kíváncsi nézőkkel.

A Szemrevaló közönsége

Teli moziterem várta a nyitófilmet

A három német anyanyelvű ország filmjeit bemutató fesztivált Dr. Evelin Hust, a Goethe Intézet vezetője, Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója, Thomas Widmer, a Svájci Nagykövetség helyettes misszióvezetője és Simone Baumann, a German Films igazgatója nyitották meg beszédeikkel. Végül pedig a nyitófilm előtt a főszerepet játszó Maren Eggert is köszöntötte a jelen levőket videófelvételről. A nyitóbeszédek témái között szerepelt természetesen az öröm, hogy a tavalyi online fesztivál után a jubileumi tizedik alkalmon ismét személyesen vehetünk részt, de szó volt az európai filmkészítésben nagy szerepet játszó koprodukciós gyakorlatok fontosságáról és az idei fesztivál tematikájáról, azaz az emberi kapcsolatokról és a világban való helyünk megtalálásáról is.

Maria Schrader - Én vagyok a te embered

Maria Schrader: Én vagyok a te embered

©Christine Fenzl/Majestic

Ezt a tematikát járta körül a nyitófilm, az Arany Medve-díjas Én vagyok a te embered is. A film „romantikus sci-fi vígjáték” besorolása csupán a látszatot fedi le. A kezdeti humoros hangvétel és a könnyed poénok, amelyeket a közönség egyhangú felkuncogásokkal jutalmazott, hamar átváltottak a mélyebben elgondolkodtató, melankolikus társadalomkritikába. Maria Schrader filmje tehát csak a felszínen sci-fi vagy romantikus komédia, és talán nem én voltam az egyetlen néző, aki több álmatlanul forgolódós éjszakát ígérő gondolattal lépett ki a film után a mozi aulájába, mint amennyire prospektus első átfutása után számított.

Az aulában tartott koccintás azonban jó alkalmat szolgáltatott ezeknek a gondolatoknak a kibeszélésére egy kis pezsgő és pár falat mellett, és ezzel lett kerek a fesztivál nyitóeseménye.

Koccintás a vetítés után

Koccintás a vetítés után

A Szemrevaló Filmfesztivál vetítései idén október 7–29. között négy városban, továbbá a Művész Távmoziban online is láthatóak voltak. Az idei fesztivál felhozatalában a nyitófilmen túl szerepelt még többek között az Arthur & Claire, a Húgocskám és A Tanár. A fesztivál célja minden évben az aktuális német, osztrák és svájci filmtermés áttekintése és bemutatása a magyarországi közönség számára. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítették.

További információk, a vetített filmek bemutatása és a fesztivál korábbi éveinek archívuma elérhető a Goethe Intézet honlapján.

A képek forrása: Goethe Intézet

nyomtat

Szerzők

-- Ginovszky Anna --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés