bezár
 

film

2022. 11. 22.
Chilton Flóra nyerte Cinemira Teen filmfesztivál fődíját
Még emlékszem című filmjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Chilton Flóra nyerte Cinemira Teen filmfesztivál fődíját Több ezer diák döntött a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál fődíjáról: az Aranymókus díjat idén Chilton Flóra Még emlékszem című filmje nyerte, amely a második világháború emlékeit eleveníti fel animációs és élőszereplős technika keverékével. Az alkotás a legjobb animációs kisfilm díját is megkapta a szakmai zsűritől.

A 19 év alatti alkotók versenyét Bősz Mirkó LEGO-animációja nyerte, a díjakat vasárnap este adták át a Corvin moziban - áll a közleményben. A dokumentum idézi Lakos Nórát, a fesztivál igazgatóját, aki kiemelte, az idei nyertes filmek bizonyítják, hogy a fiatalokat mind alkotóként, mind zsűriként megérintik az olyan mély témák, mint a háború és annak következményei, az abúzus elleni fellépés lehetőségei, a külső elvárásokkal való szembenézés vagy épp a klímaváltozással való küzdelem.   

A Cinemira Teen a világ legkiemelkedőbb ifjúsági rövid -és nagyjátékfilmjeit mutatja be évről-évre, a filmfesztivál idén november 18. és 20. között a Corvin moziban teltházas vetítésekkel, filmes beszélgetésekkel, interaktív programokkal zajlott, a versenyben 60 rövidfilm szerepelt. A legjobb magyar ifjúsági rövidfilmnek járó Aranymókus-díjról, és az azzal járó 300 ezer forintos pénzdíjról több mint 240 középiskola mintegy ötezer tanulója szavazott országszerte.

Chilton Flóra egy másik Aranymókus díjat is átvehetett, filmjét a fesztivál szakmai zsűrije a legjobb animációs rövidfilmnek járó elismeréssel díjazta. Az animációs zsűri külön dicséretben részesítette Julia Skala és Oscar Jacobson Nyári zápor (Sommerregen) című alkotását. A legjobb kisjátékfilm díját a kanadai Sandra Coppola Trófea (Trophy) című filmje nyerte - áll a közleményben.

A szervezők kiemelték, hogy vasárnap került sor a Cinemira idei, 19 éven aluliaknak szóló videóversenyének eredményhirdetésére is; három kategóriában adtak át díjakat a legjobbnak ítélt másfél perces alkotásoknak. A Bookline-Yettel Betűből képkocka kategória legjobb film díját Mackintosh Esther Anne Frank Naplója című könyvtrailerje kapta, míg a Jövőkép 2032 kategória legjobb film díját Sipos Ábel Híradó 2032 című alkotása nyerte. A kategóriában külön dicséretet kapott a zsűritől Szeszler Ábel A strucc és Lukácsy Bálint Te is lehetsz a változás című filmje. A LEGO kategória legjobb filmje, valamint a Cinemira Videóverseny fődíjasa Bősz Mirkó Zoom Out című alkotása lett.

A Cinemira legközelebb a 4-12 éves gyerekeknek szóló eseménnyel, a Cinemira Kids ingyenes online kiadásával jelentkezik decemberben.

 

(Fotó: Posztós János)

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Christopher Nolan Oppenheimeréről
Defektes dinamikák a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon
Szász Zsófi: nyílnak befelé ablakok

Más művészeti ágakról

gyerek

Október 7-én és 8-án színes programok a múzeumban
gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
A magyar szocialista kerámia története
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés