bezár
 

gyerek

2011. 11. 19.
Színház az egész mesevilág
Ian Beck: Tisztaszívű Tamás titkos története
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tisztaszívű Tamás titkos története mese(regény) a mesékről: miközben a hős kalandos útját követjük, jól ismert Grimm-mesék kulisszái mögé pillanthatunk be. De vajon elég-e a tiszta szív ahhoz, hogy Tamásunk legyőzze a gonosz meseírót? Természetesen nem, mint ahogy a világteremtéshez sem elég egy jó ötlet, tökéletesen meg is kell valósítani azt.
A hagyományos mesehőst könnyű felismerni erejéről, elszántságáról, bátorságáról, rátermettségéről, eszéről és szemrevaló külsejéről. Ian Beck regényében mindjárt hat ilyen kiváló bajnokot is megismerünk, mindannyian egy család fiai, s mindet Jánosnak hívják. Hogy anyjuk nevén tudja szólítani őket, beceneveket adott nekik, így lett a sok Jánosból Jancsi, Jankó, Jani, Janó, Janek, Jonatán. Egy igazi mese azonban nem működhet hat testvérrel, szükség van még egyre, egy hetedikre, egy legkisebbre, aki más, mint a többi. Az alig tizenkét esztendős Tamás nemcsak nevében (és kinézetében) különbözik bátyjaitól. Jó (sőt tiszta) szívű ő is, csak hát egyáltalán nem bátor. Reméli, hogy egyszer majd bátyjai nyomába léphet, s belőle is mesehős válhat.

A történet szereplői a Mesék Birodalmának peremén éldegélnek egy takaros kis kunyhóban. A Tisztaszívű család fiai az utolsó mesehőscsalád sarjai. Hogy mi lett a többi mesehőscsaláddal, az rejtély (ugyanígy titok, hova tűnt a hét testvér apja, az öreg Tisztaszívű János), az elbeszélés jelenében már csak ez az egy família küldi gyermekeit hőstetteket végrehajtani. A hagyományos mesékhez hasonlóan a hősnek ebben a történetben sincs sok mozgástere: elindul, kiállja a próbákat, végül elnyeri méltó jutalmát. Ám míg a népmesei hős ab ovo képtelen rosszul dönteni, hiszen ő a Jó princípiumának hordozója, feladata a rend helyreállítása, a gonosz legyőzése, addig esetünkben a sors forgatókönyv, a hős pedig színész – némi improvizálási lehetőséggel. A mesék ötletei ugyanis a Mesehivatal íróinak fejéből pattannak ki. A hivatalt vezető Mester (az ötlet és a költségvetés megvitatása után) engedélyezi a kalandot, s manókkal küld titokzatos megbízásokat a mesehősöknek, amelyekben a kezdőszituáció és a feladat szerepel, a többit az aktuális hős talpraesettségére bízzák.

A Tisztaszívű Jánosok ezidáig valamennyi megbízást sikerrel teljesítették („ez a hat, messze földön híres, délceg dalia vitte végbe a Mesék Birodalmának legelképesztőbb, leghajmeresztőbb, legkönnyfakasztóbb és leglélegzetelállítóbb hőstetteit”), ám egyszer csak olyan erő avatkozik be sorsukba, amellyel szemben tehetetlenek. A főmeseírót, Irkász testvért megszállja az irigység, gonosz tervet forral: miért nem lehet egyszer ő a mese hőse, miért mindenki ezeket a nyamvadt Tisztaszívűeket ünnepli? Holott ő alkotta meg az egész mesevilágot (legalábbis nagy részét), az ő ötletei voltak a nagyszerű kalandok, s méltatlanul elfeledkezik róla mindenki. Sehogy sem tud beletörődni a szerző halálába, gonosz bosszút forral: elrabolja a hat testvért.Tamás hiába várja haza bátyjait, nem érkeznek meg születésnapjára. S mivel ő az utolsó mesehőscsalád egyetlen számbavehető tagja, az ő feladata lesz felkutatni bátyjait a Mesék Birodalmának rengetegében. Segítséget is kap maga mellé, hogy legyen kivel megosztania a kalandokat (és hogy ne féljen annyira), egy fiatal manó, Rozsdás Csicsóka beszélő varjú képében kíséri el. A felkészületlen és egyáltalán nem hősies hős saját kalandot kap, ahol bizonyíthatja, hogy egy Tamás legalább olyan rátermett, mint példaképei, a Jánosok.

Hagyományos elemekből építkezik, ám egyszersmind – a modern mese „szabályait” követve – újat is létrehoz Beck. A mesei számok (hét testvér, tizenkét éves kor), a mesehős tulajdonságai, a klasszikus mesékből ismert fordulatok, csodák, varázslat és vándorút csupán formai kiegészítői, díszítményei a történetnek, a hangsúly mindezek ironizálásán, kifordításán, megkérdőjelezésén van.

Ian Beck ugyanakkor alapvetően illusztrátor (a könyv árnyképei különleges, mesés atmoszférát teremtenek), a regény első írói próbálkozása. Nagyszabású ötlettel és szerethető, emberi hőssel ajándékozza meg az olvasót, ám a rengeteg ismerős meseszereplő és fordulatos kaland mellett sok bosszantó következetlenség maradt a történetben, ami – engem legalábbis – nagyon zavart.

A legnagyobb gond a térbeli eligazodással van. Hacsak nem akarta tudatosan összezavarni az olvasót, a mese írójának illet volna jobban odafigyelni arra, hogy hősei merre vándorolnak. Tamásunk első útelágazásához érve északnak indul, és csodálatos módon az út egyenesen a Mesék Birodalmának északi kapujához vezet. A könyv első lapjain található térkép sem ad segítséget ennek a paradoxonnak a megfejtésében – sok másban sem, mert inkább összezavarja, mintsem segíti a tájékozódni vágyó olvasót. Az égig érő paszuly legalább felismerhetően ott magasodik a térkép közepén utat mutatva a felhők feletti világba, ahol hőseink különös természeti eseménnyel szembesülnek – megáznak. És még sorolhatnánk azokat az apróságokat, amelyek elkerülték a mesélő figyelmét. A figyelmes mesehallgató, meseolvasó gyermek biztosan még több logikátlanságot fedezne fel, mint a sok csodába belefáradt szemű felnőtt.A Tisztaszívű Tamás titkos története (szerencse és jó fordító is kellett az alliteráló címhez) az összezavar(odot)t fantáziavilág ellenére élvezhető olvasmány. Hófehérke, Csipkerózsika vagy éppen Aranyhaj ismert meséje mind egy-egy epizód Tisztaszívű Tamás nagy kalandjában, amelynek során a meseinas egyre magabiztosabbá válik, legyőzi félelmét, a gonosz Irkász testvér azonban (egyelőre) megmenekül. Viszont kiderül az öreg Tisztaszívű Jánosról, hogy életben van. Ez újabb kaland-lehetőséggel ajándékozza meg Tamást. Angolul már a harmadik résznél jár a történet, a kalandok előbb a Rémtörténetek Földjén majd a mítoszok és legendák világában folytatódnak – reméljük hamarosan magyarul is.

Ian Beck, Tisztaszívű Tamás titkos története
Fordította: Merényi Ágnes
Móra, 2011.
288 o., 2490 Ft
nyomtat

Szerzők

-- Pompor Zoltán --


Más művészeti ágakról

A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal
Rőhrig Eszter: Ephyra, szerelmem, Napkút Kiadó, 2023


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés