bezár
 

gyerek

2014. 06. 21.
Visszagyerekedős lélekkaland
Gurmai Beáta: Világszám
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszagyerekedős lélekkaland Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal magával ragadott a lendülete, visszarepített a gyermekkorba, én is légtornász lettem, meg egykerekeztem, aztán kiálltam kurjantatni a porondra, és ott láttam magam pindur emberpalántaként, kifeszített mellkassal büszkén, a világot jelentő deszkákon.
Gurmai Bea Világszám című mesekönyvének szereplőit ismerem, törékeny, hallgatag kislánykák. Minnára az egyik szereplőre a négyből, Gubica lányom másodikos osztálytársára immár úgy tekintek, mint egy mesefigurára. Az orgonasíp egyenletességgel egymást követő kisasszonykák története annyira eleven és úgy visz kalandra, hogy átélem, amint éjszaka, pontban éjfélkor átbucskáznak a fejükön és kilibbennek (jaj, még az utcanév is olyan meseszerű és találó) a Gül Baba utcai ház ablakán, kacarázva átrepülnek a város felett a Hét Tündéreinek Palotájába, amely éppen hétszer hét, azaz negyvenkilenc szárnycsapásra volt a lepkelányok szobájától.


 
Hétfő Hermina, a Hét Tündéreinek egyike fogadja a négy lányt, Lédát, Minnát, Lolát, Paulát, és úgy tessékeli át a kishölgyeket egy tükrön keresztül a varázslatba, mintha csak egy tó vizében mártóznának meg azok.

Egyszercsak a négy szereplő koromsötétben, fürészpor-, és oroszlánszagban, lélegzet-visszafojtva szorongatja egymás kezét... Amikor hirtelen reflektorfény gyúl, és a lánykák egy cirkuszi porondon találják magukat. Artistákat meghazudtoló magabiztossággal ki-ki eljátssza a maga produkcióját: Léda, a legidősebb légtornászként bűvöli el a nagyérdeműt, Minna és Lola egykerekű akrobatákként debütálnak tüllben, és aztán a végén a pindurka, pelusos Paula mászik be négykézláb a porondra. Rajta minden szem és fény, peregnek a dobok, a zenekar tust játszik, lassan, óvatosan, kissé reszkető lábakkal Paula feláll, a cirkuszban néma csend lesz, hökkenten figyelik, mi fog történni, és a legfiatalabb artista, ekkor lép egyet! Segítség és védőháló nélkül! VILÁGSZÁM!


 
A leheletkönnyű, bűbájos történet úgy végződik, hogy a lányok visszarepülnek sebesen a szobájukba, magukra húzzák a paplant és lehunyják a szemüket, hogy mire Anya és Apa belép a gyerekszobába, az alvók látszatát keltsék. Sikerrel.

Szülőként, este ágybabújáskor sokszor hallgatom mosolyogva kislányom “képtelen" meséit. A Világszám elolvasása után más megvilágításba kerülnek a történetei, ősi, triviális erőt kaptam vissza, és gyermeki lelkem kalandját éltem át a Világszám lányaival/mesefiguráival. Gurmai Bea betűinek világát Cornides Ágnes úgy illusztrálta, hogy még élethűbb legyen a mese, és még fesztelenebbül szárnyaljunk majd keddi házigazdánkkal, Kedd Karolával. Szerdai vendéglátónk neve már titokhomályban, de mivel visszagyerekedtem, magam fedezem fel tündéreimet, Szerda Szerénkét, Csütörtök Csengét, Péntek Pólikát, Szombat Szilviát. Hát nem egy Világszám?!
 
A cikkben szereplő képek forrása a könyv illusztrátorának blogja.
 
Gurmai Beáta: Világszám
illusztrálta: Cornides Ágnes
Nagyhegy kiadó, 2014.
32 oldal, 1600 Ft

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- szabolcs datki --


További írások a rovatból

gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
gyerek

Minden női szereplő én vagyok Minden női szereplő én vagyok
Interjú a Csáth Géza-díjas Elekes Dórával
gyerek

Pályázz a Pagonnyal!
Lehetőségek ovisoknak, iskolásoknak és gimnazistáknak
gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval

Más művészeti ágakról

irodalom

Van bennünk rózsa Van bennünk rózsa
A Margó Fesztiválon mutatták be Danyi Zoltán A rózsákról című regényét (Magvető Kiadó, 2021)
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
színház

A padló nem ölel vissza A padló nem ölel vissza
Az Okuláré Projekt fiatal drámaírókat támogató programjának újraindulásáról
irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés