bezár
 

irodalom

2017. 04. 15.
A Hizmet Vakfi Kiadó a könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Hizmet Vakfi Kiadó a könyvfesztiválon A Hizmet Vakfi Kiadó újdonságai és könyvei

A világhírű Riszálei – Núr gyűjtemény első három kötete jelent meg magyar nyelven

Bemutatkozik a Hizmet Vakfi Kiadó a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

 

A törökországi Hizmet Vakfi Kiadó 55 éves működését és munkásságát a Riszálei – Núr gyűjtemény fordításának és nyomtatásának szentelte. A Riszálei – Núr – azaz A Fény könyvei – gyűjtemény ma 54 nyelvre van lefordítva, e mellett több országban – pl. a Fülöp Szigeteken vagy az Amerikai Egyesült Államokban is a gyűjtemény egyes részei egyetemeken elfogadott tankönyvek.

Az írások szerzője Szaid Nurszi, a világ egyik leghíresebb muszlim vallástudósa. Said Nursi írásaiban igyekszik megvilágítani, az emberiség legnagyobb kérdéseire a választ, orvosságot keres bajaira, betegségeire, gyógyírt talál a Mindenható Allah Szavában a Kegyes Koránban, Mohamed Próféta (Allah áldása és békessége rá) szunnájában és ezeken keresztül az Iszlám vallás minél teljesebb megélésében. Rámutat arra, hogy az ember veleszületett szükséglete, természetes igénye az Isten megismerése és a törvényeinek való engedelmeskedés és tulajdonképpen az összes baj forrása az ezzel való szembefordulás, ezek tagadásának eredménye.

Ma Magyarországon rengeteg könyv elérhető, a legkülönfélébb témákban: gasztronómia, barkácsolás, történelem, politika és még ezer másik, nagyon kevés írás létezik azonban magyar nyelven, amely az Isten megismerésére, a hit megismerésére vonatkozna. A Riszálei – Núr gyűjtemény magyar nyelven való megjelentetésével a kiadó ezt a hiányt igyekszik pótolni, és ezt a páratlanul gazdag és értékes gyűjteményt magyar nyelven is elérhetővé tenni és így adni olvasók kezébe.

A kiadó standja a könyvfesztiválon a B32-es.

 

Szavak

 

A Szavak a Riszálei – Núr gyűjtemény első és legalapvetőbb könyve, 33 szóból áll, melyek mindegyike más témával kapcsolatos. Bizonyos tekintetben a lelki útmutatás könyve ez. A Szavak bebizonyítja, hogy az evilági és a túlvilági boldogság kulcsa egyaránt a hit és az igaz vallás. Bizonyítja továbbá, hogy a vallás és a tudomány között nincs ellentmondás, az egyik alátámasztja a másikat. Megtanít minket arra, hogyan olvashatjuk az Univerzum könyvét. Bizonyságot ad továbbá arról is, hogy a próféták minden egyes csodája igaz, sőt, ezek beigazolódását láthatjuk az emberiség későbbi találmányaiban, tudományos vívmányaiban, pl.: Salamon próféta (béke legyen vele) repülése. A Szavak bizonyítja, hogy amilyen törvényszerűséggel követi a tavasz a telet, úgy következik a túlvilági élet az evilági után. Sok – sok bizonyságot ad továbbá arra nézve is, hogy a Kegyes Korán bizonyosan a Mindenható Allah Szava és hogy Mohamed (Allah áldása és békessége rá) az Ő utolsó küldötte. Megmutatja, hogy az ok – okozati összefüggésrendszer csak egy lepel és Allah hatalma áll minden dolog fölött – Ő az eredője és vége minden történésnek a világban. A Szavak rámutat arra is, hogy milyen hasznos és jövedelmező az ember számára az istenszolgálat, milyen végtelen örömöt tartalmaz az imádkozás és milyen büszke lehet az ember az istenszolgálat által. Több mint 1000 bizonyítékkal támasztaja alá az Isten egységét és mutatja meg még egy vak ember számára is Isten lézetésének bizonyságát, valamint a Pokol és a Mennyország valóságosságát is.


Szavak


Levelek

 

A Riszálei – Núr gyűjtemény második kötete. Felépítésében nagyon hasonló az első kötethez, a Szavakhoz: 33 levélből áll, melyek mindegyike más – más témára vonatkozik. Ha a Szavak lelki útmutatás, akkor a Leveleket szívhez szóló üzenetnek nevezhetjük. A megnyitó levélből bizonyságot kapunk arra nézve, hogy Jézus próféta (béke legyen vele) újra eljön ebbe a világba az Ítélet Napja előtt és elpusztítja a hitetlenséget, valamint megtisztítja a Bibliát a hamisságtól. A könyv bizonyítja továbbá Mohamed (Allah áldása és békessége rá) prófétaságát, valamint igazolja több mint 1000 csodáját. Megtanít arra is, hogy mennyire fontos a hitben a testvériség, hiszen Allah megelégedésének elnyerése csak a hittestvériség által lehetséges. Ezért a vallásban az imádság után a legnagyobb istenszolgálat a testvériség, az ennek megfelelő viselkedés. Hiszen a Mindenható Allah előtt a testvériség megélése is egyfajta imádkozás – mint ahogy a hívő minden Allahnak felajánlott cselekedete istenszolgálat. A Levelek felhívja figyelmünket arra is, hogy a becsmérlés a Korán szerint az egyik legmegvetendőbb dolog, távol kell hát tartanuk magunkat annak minden formájától. Megtudhatjuk belőle a böjtben rejlő bölcsességet is. A Levelek rámutat a halál igazságára, valamint gyógyítja az elválás és elmúlás által okozott sebeket. Választ ad továbbá az emberiség alapvető kérdéseire is: miért lett teremtve az ember, mi a dolga ebben a világban, és mi várja őt a halál után?

 

Levelek

 

Ragyogások

 

A Riszálei – Núr gyűjtemény harmadik kötete. Felépítésében az első két kötethez, a Szavakhoz és a Levelekhez hasonló: ez a könyv is 33 egységből, ragyogásból áll, melyek nem csak a szívhez, de az észhez is szólnak. A könyv elsősorban a szív betegségeit gyógyítja. Választ ad az alábbi kérdésekre: – Milyen bölcsesség rejlik a betegségekben, nehézségekben, hiszen azok is a Kegyelmes Allah rendelése által következnek be? – Milyen bölcsesség rejlik az öregedésben, öregségben; hogyan válik hasznossá az öregedés az ember számára? Magyarázatot nyer az őszinteség, valamint megtudhatjuk miért bír alapvető fontossággal a lelkünk egészségében. A Ragyogásokból megtudhatjuk, hogyan nyilvánulnak meg Allah Legnagyobb Nevei a világban, pl.: a Legtisztább. Elmagyarázza a természet különféle jelenségeit, melyeken keresztül bizonyossá válik, hogy maga a természet nem a teremtő, hanem teremtett dolog, nem az író, hanem maga is írás. Fontos témája a Ragyogásoknak továbbá: – Takarékosság; miért fontos, miért kedves dolog ez az Isten előtt? – Miként keressünk menedéket a Sátántól?

 

Ragyogások

 

Nyilvánvaló bizonyíték

 

Útmutatás a fiataloknak

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés