bezár
 

gyerek

2008. 02. 13.
Csodaceruzával illusztrálva
Békés Pál és Szabó Levente könyvbemutatója a Kossuth Klubban volt, 2008. január 31-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csodaceruzával illusztrálva Békés Pál és Szabó Levente Lomtalanítás a Fehérlófia utcában című kötete a Csodaceruza Könyvek sorozat harmadik tagjaként látott napvilágot. Igen, a sorozat bármely darabjáról szólva egy mondatban illik említeni írót és illusztrátort.

A kis könyvek alkotói szinte társakként dolgoznak együtt, de legalábbis kép és szöveg újszerű kohézióban erősítik egymást, és a Csodaceruzának köszönhetően (nomen est omen) új értelmet nyer az "illusztráció" fogalma. A nyomtatott szöveg szemléltetését, kiegészítését szolgáló kép, rajz vagy egyéb ábrák helyett a sorozatban kortárs művészek némiképp rendhagyó munkáit nézegethetjük, amelyek a gyerekkönyvekben (sajnos) megszokott egyszerű értelmezésen-szemléltetésen túllépve új, művészi élménnyel, szellemes megoldásokkal és nemegyszer humorral örvendeztetik meg a olvasót - a végre emberszámba vett gyerekeket.

Igaz, a sorozat első tagja, Kiss Ottó Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután című története már ajánlásával is a felnőttek felé kacsint: "Csak gyerekes apáknak!"; hangvételével pedig kétségtelenül olyan olvasókat céloz, akik értik és értékelik az abszurd humort, márpedig azok biztosan nem a "legkisebbek". Kiss Ottó abszurd humorát Baranyai András groteszk képekkel illusztrálja. Figurái összetéveszthetetlenül baranyaisak: humoros megoldásait az ábrázolt világ makett-szerűsége, üres terekre árnyékot vető tárgyai, kissé borús színvilága hangolják olyan tragikomikusra, amilyen maga az illusztrált szöveg. (Megjegyezzük, illusztráció nélkül [a]http://www.prae.hu/prae/journals.php?jid=40&jaid=151[text]Kiss Ottó szövege[/a] először a [a]http://www.prae.hu/prae/journals.php?menu_id=0&jid=40&year=2001[text]Prae irodalmi folyóirat cyberpunk számában jelent meg[/a] - a szerk.)

A Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután illusztrációiért Baranyai Andrást 2007-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának díjával jutalmazták, Az év illusztrátora kategóriában. Nevével, munkáival gyerekkönyvekben a Csimota kiadó miniatűr Piroska és a farkas sorozatában, Kiss Ottó Emese almája című verseskötetében, legutóbb pedig Tóth Krisztina Állatságok című kötetében találkozhattunk.

Egészen kicsiknek nyújt örömet a sorozat második tagja, a Kárpáti Tibor jegyezte Csókolom, pókmajom!. Kárpáti Tibor munkái szintén a miniatűr Piroska és a farkas, illetve a tavaly megjelent A három kismalac sorozatból lehetnek ismerősek. Képeinek abszurditása, minimalizmusa, sőt abszurd minimalizmusa felnőtt szemmel első ránézésre tán ridegnek hat, de a szülők beszámolói szerint a LEGO építőelemeihez szokott gyerekszem bámulatos könnyedséggel érti, olvassa, dekódolja jeleit.

A Csókolom, pókmajom! - a címet is beleszámolva - harminchárom tréfás köszönést tartalmaz, amelyek mindegyike egy-egy állatot szólít meg. Az udvarias köszönés fontosságát igencsak rejtve okító könyvecske akár tananyaggá is válhat, de nem illem-, hanem irodalomórán, hiszen elsősorban összecsengés, hangegyezés, de akár ritmus és hosszúság szerint is változatos rímfajták mutathatók be a segítségével, játszi könnyedséggel. Az egyszerű tiszta rímek ("Csumi, pumi!", "Csók, pók!") mellett pompás asszonáncokat is olvashatunk ("Van szerencsém, kanalasgém!"), továbbá akad példa kancsal rímre ("Mi az ábra, zebra?"), kecskerímre ("Csákány, csótány!") és kínrímre ("Hogy s mint, rozspinty?").

A sorozat legújabb darabja Békés Pál Lomtalanítás a Fehérlófia utcában című meséje az 1986-os Borz a sámlin mesekötet kedves szereplőjét, Szűcssebestyént (sic!) mutatja be egy új generációnak, akiknek Szabó Levente amolyan máshogyrészletes (igen, ismét: sic!) illusztrációkat készített. Figurái ugyanis a monokróm háttérből fehéren kiváló-kivilágló sziluettek, környezetábrázolása mégis részletgazdag: a lomtalanítás limlomjai közt minden egyes tárgy felismerhető, még egy unicumos üveg is. Minden egyes szög, minden apró embléma, még egy fityegő teásfilter is a helyén, és emellett pontosan irányítottak a fehér figurák mozdulatai, így arckifejezés nélkül, vagy egy-egy jól eltalált vonallal jelzett arckifejezéssel is pontosan olvashatók érzelmeik. Mert bizony érzelmek kísérik a Fehérlófia utcai lomtalanítást.

Igazán színesnek, szívmelengetően tarkának csak a három és fél nagypettyes bakóca nevezhető. Ja, hogy mi az a nagypettyes bakóca? Sárgák, nagy lila és vörös pöttyökkel a szárnyukon, és olyan szépségesek, hogy majd fölröppennek. Konkrétan: lepkék. Átvitt értelemben azonban a művészetet jelképezik, a szépséget magát, amelyről a Csodaceruza Könyvek alkotói szerencsére pontosan tudják, a gyerekek életében is elengedhetetlenül fontos szerepet játszik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán

Más művészeti ágakról

art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán
Jacek Borcuch – Andrzej Dragan – Krzysztof Garbaczewski – Renata Gasiorowska – Pawel Lozinski, Jan P. Matuszynski –Tomek Popakul – Jerzy Skolimowski – Krzysztof Skonieczny – Malgorzata Szumowska – Mariusz Trelinski – Magnus von Horn – Anna Zamecka – Xawery Zulawski: Otthon
Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
Fókuszban a női filmek és alkotók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés