bezár
 

irodalom

Költészet napja a József Attila Színházban
Költészet napja a József Attila Színházban
A Dunánál - Versek egymás után címmel tartanak megemlékezést a magyar költészet napján a József Attila Színházban. Április 11-én a társulat színművészei egy-egy József Attila verssel tisztelegnek a színház névadója előtt-írja az MTI.
József Attila megzenésített versei a Fiumei úti sírkertben
József Attila megzenésített versei a Fiumei úti sírkertben
A költészet napja alkalmából április 15-én József Attila megzenésített szerelmes verseiből ad koncertet Fekete Bori zenésztársaival együtt a Fiumei úti sírkertben, a költő sírjánál - közölte a programot szervező Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön az MTI-vel.
Fenyvesi Orsolya megvakarja az aprócska állatot, Istent
Fenyvesi Orsolya megvakarja az aprócska állatot, Istent
Szerintem önmagában az, hogy egy sejt felfigyel a többire, ijesztő kép. Nem elég, hogy ennyien vannak, a maguk zsúfoltságában, még látnak is. Kicsit olyanok, mint egy szem, aminek a létezésére csak addig nem emlékszünk igazán, amíg ki nem nyílik. Ráadásul ez bennünk történik, a test invázió vagy annak előkészülete. Igaz, nem muszáj elmenni idáig, a sejtek talán a szemlélődésre hangolódnak rá. - Helyzetjel rovatunkban Borsik Miklós tárcáját olvashatják
Szőcs Géza est a MOMKultban
Szőcs Géza est a MOMKultban
A XX című, irodalmi sorozat harmadik eseményét április 19-én, szerdán este 19:00 órakor tartják a MOMkult Kupolatermében. Fókuszban az idén 70 éve született Szőcs Géza (1953-2020) Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő kerül. Az esten fellép Antal Gábor, Farkas Wellmann Endre, Bollobás Enikő és Szilágyi Enikő, a házigazda pedig Juhász Anna lesz - tudatta a PKÜ a Prae.hu portállal.
Egyetemi Tavasz Szegeden
Egyetemi Tavasz Szegeden
Hét héten át, hetven helyszínen mintegy háromszáz eseménnyel - kiállításokkal, tudományos és ismeretterjesztő előadásokkal, konferenciákkal, színházi bemutatókkal, koncertekkel és szórakoztató programokkal - várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz – írja az MTI.
Helga Flatland is jön a PesTextre
Helga Flatland is jön a PesTextre
2023-ban is folytatódnak a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjai. Tavasszal, május 19-20-án jön a Három Hollóba a Skandináv Házzal közös PesText Nordic, ősszel, szeptember 27-30 között pedig Alessandro Baricco lesz az esemény díszvendége, szintén a Három Hollóban.
Az új nemzedék viszi tovább megkezdett hagyományainkat
Az új nemzedék viszi tovább megkezdett hagyományainkat
Március 29-én 17:30-kor kezdődött a Sziveri János-díj átadója a KisPrésházban. Az Új Symposion egykori főszerkesztőjének emlékére, a Sziveri János Társaság által alapított díjat ez alkalommal Juhász Tibor költő, író, szerkesztő vehette át.
Bepillantás a műhelytitkokba
Bepillantás a műhelytitkokba
Március 23-án és 24-én a Kis Présház adott otthont három város fiatal szerzőinek, ugyanis a Vándorló Állományok elnevezésű csoport ezúttal kétnapos líraműhelyt tartott. A szegedi Törzsasztal Műhely, az egri Szövegtrafik és a budapesti prae.hu művészeti portál körül szerveződő pályakezdő költők negyedik alkalommal ültek össze közösen gondolkodni lehetőségekről, irodalmi életről, versről.
Sci-fi és Fantasy pályázat a Gabo Kiadónál
Sci-fi és Fantasy pályázat a Gabo Kiadónál
Idén is science fiction és fantasy novellapályázatot hirdet a Gabo kiadó. A pályázatra magyar nyelven még meg nem jelent, eredeti műveket lehet beküldeni. A pályamunkákat az info@gabo.hu címre várják, június 12. éjfélig. A novellák terjedelmi korlátja 10 és 40 ezer leütés között van. Megjelenés esetén a kiadó 35 ezer forint honoráriumot is fizet a nyertes pályázónak, a megjelenés 2023 őszén várható.
Rendhagyó Helikoni Ünnepségek Keszthelyen
Rendhagyó Helikoni Ünnepségek Keszthelyen
A páros években sorra kerülő hagyományos középiskolás vetélkedőt kiegészítve idén "a találkozások ünnepeként", régi helikonos fellépőkkel szerveznek április 28-tól háromnapos Helikoni Ünnepséget Keszthelyen-írja az MTI.
9   10   11   12   13   14   15   16   17 
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés