bezár
 

art&design

2011. 03. 31.
Elhunyt Szikossy Ferenc muzeológus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Szikossy Ferenc muzeológus, történész, aki egyebek mellett a történeti múzeumok korszerű gyűjteményi szerkezetének kialakításában szerzett elévülhetetlen érdemeket.
Szikossy Ferencet életének 74. évében súlyos betegség után március 26-án érte a halál - tájékoztatta közleményében a Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-t.

Szikossy Ferenc 1937. február 8-án született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte egyetemi tanulmányait, majd 1967-ben szerzett egyetemi doktori címet. 1964-től a Legújabbkori Történeti Múzeum, majd jogutódjának munkatársa, 1970-től osztályvezetője, 1975-től főigazgató-helyettese, 1983-tól megbízott, majd 1986-tól kinevezett főigazgatója volt. 1994-től - az intézménynek a Magyar Nemzeti Múzeumba való beolvadása után - főigazgató-helyettesként dolgozott.

Munkássága során elévülhetetlen érdemeket szerzett a történeti múzeumok korszerű gyűjteményi szerkezetének kialakításában, a történeti muzeológia mint önálló tudományág kifejlesztésében, az aktív, tárgycentrikus gyűjtési módszerek elterjesztésében.

Számos publikációja jelent meg, emellett több szakmai folyóirat, évkönyv (Történeti Múzeumi Közlemények, Folia Historica, Múzeumi Hírlevél stb.) szerkesztőjeként, illetve szerkesztőbizottsági elnökeként is dolgozott. Országos vezető szakfelügyelőként másfél évtizeden át vállalt fontos szerepet a múzeumi szakág irányításában.

Rendezőként, társszervezőként emlékezetes kiállítások, sikeres tárlatok megvalósításában vett részt. Irányította a Magyar Nemzeti Múzeum új állandó történeti kiállításának felépítését, továbbá egyik legfontosabb közreműködője volt a múzeumépület 12 éven át tartó rekonstrukciójának.

Munkásságát 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel ismerték el. 2007-ben megkapta a Széchényi Emlékérmet.

Szikossy Ferencet a Magyar Nemzeti Múzeum saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről
art&design

Comoedia mundi Comoedia mundi
Ante Vukov Lupus, a Bosch+Bosch csoport legifjabb tagja*
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria

Más művészeti ágakról

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
Clint Eastwood: Richard Jewell balladája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés