bezár
 

irodalom

2011. 11. 21.
EU Kultúra Program, 2012-es pályázatok
Információs délelőtt a KultúrPont Iroda szervezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
EU Kultúra Program, 2012-es pályázatok 2011. november 21-én délelőtt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban a KultúrPont Iroda (CCP Hungary) információs délelőttöt tartott, amelynek célja az Európai Unió Kultúra Programjának ismertetése volt.
Az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága valamint az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség minden évben közzéteszi az aktuális Kultúra Program (2007–2013) pályázatot. Ahogy a KultúrPont munkatársa, Kovács Imre elmondta, irodájuk az Európai Unió Kultúra Programjának hivatalos koordinátora, így feladatuk a program népszerűsítése, ingyenes segítségnyújtás a pályázóknak, s a beadványok formai ellenőrzése.

Pályázhat minden olyan, legalább két éve létező szervezet, mely bejegyzett székhellyel rendelkezik az Európai Unió valamely tagállamában, vagy a következő országokban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Izland, Lichtenstein, Macedónia, Montenegró, Norvégia, Szerbia Törökország.

A Program keretösszege hat évre 400 millió €, amely természetesen konkrét kitételeknek megfelelő pályázók között osztható szét. A Kultúra Program célja a nemzetközi párbeszéd, a nyelvi együttműködés elősegítése, valamint az európai polgárok megszólítása, a művészeti, kulturális mobilitás szorgalmazása, így az állami feladatokat nem áll módjukban átvállalni. Ennek alapján az odaítélés elsődleges feltételei, hogy a pályázat összeurópai érdeket képviseljen, lehetőleg minél több ország szakmai, anyagi kooperációjával készüljön (javasolt a workshopok szervezése), már az előkészítés folyamatában kialakuljon a megvalósítani kívánt program kommunikációs terve, ami jelentős nemzetközi vetületet, hosszú távú hatást, együttműködést ígér.

A Kultúra Programon belül 7 területen lehet pályázatot benyújtani. A beadás, valamint a fontosabb lebonyolítási feladatok ugyan mindegyik terület esetében a főszervező ország feladata, a pályázat anyagi és szellemi megvalósításában a társszervező országoknak is részt kell vállalniuk. Lehetőség van társpartnerek bevonására, akiknek bár anyagi kötelezettséget vállalniuk nem kell, részvételük a pályázat sikerességet pozitívan befolyásolhatja.

Többéves együttműködési projektek (1.1.)
36-60 hónapig terjedő időszakra adható be, az elnyerhető összeg évente minimum 200000, maximum 500000 €. Kitétele, hogy a főszervező ország minimum öt másik nemzettel összefogva pályázzon, s ez a hat ország együttesen 50% önrészt biztosítson. (Az NKA-nál minden évben lehet a Kultúra Program önrészére pályázni.)
A beadás határideje 2012. okt. 1., kezdete pedig 2013. máj. 1–2014. ápr. 30.

Együttműködési projektek (1.2.1.)
Három ország kooperációját várják el a pályázat 0 –24 hónapjában. Ez esetben összesen min. 50000, max. 200000 € nyerhető, az 50%-os önrész itt is elvárás, s a beadás, valamint a projekt kezdetének időpontjai megegyeznek a Többéves együttműködési projektek dátumaival.

Műfordítási projektek (1.2.2.)
A 0–24 hónapig terjedő időszakban maximum 10 szépirodalmi mű európai nyelvről európai nyelvre (+latin, ógörög) történő fordítását lehet megpályázni, s 2000–60000 € kapható, szintén 50% önrész ellenében. Kitétel, hogy kiadók pályázhatnak, valamint hogy a fordítandó mű valamilyen nyelven már kiadott legyen.
A beadás határideje 2012. febr. 3., a projekt kezdő dátuma 2012. szept. 1. –2013. aug. 31.

Kulturális együttműködési projektek harmadik országokkal (1.3.5.)
A projekt célja, hogy az EU minden évben más-más ország kultúráját támogathassa. Itt három ország együttműködése szükséges, s a 2012-es pályázatokban a Dél-Afrikai Köztársaságnak kell társpartnerként szerepelnie. A projekt időtartama 0–24 hónap, 50000-200000 € nyerhető, az 50% önrészt pedig itt is vállalniuk kell a pályázó országoknak.
A pályázat beadási határideje 2012. máj. 3., kezdete 2012. nov. 1.–2013. okt. 30. lehet.

Európai kulturális fesztiválok támogatása (1.3.6.)
A pályázat esetében az önrész csak 40%.  A 0–12 hónapig terjedő időszakban 100000 € kapható, cserébe pedig a fesztiválon 7 különböző országból származó művet (zene, színház, irodalom, képzőművészet stb.) kell szerepeltetni. Csak azok pályázhatnak, akik ez utóbbi feltételt már 5 éve teljesítik megrendezett fesztiváljukon.
A pályázatot 2012. nov. 15-ig kell leadni, kezdő dátumának pedig 2013. máj. 1. és 2014. ápr. 30 közé kell esnie.

A kultúra területén európai szinten működő szervezetek működési költségeihez való hozzájárulás (2.)
20% önrészt igényel, s 100000-600000 € nyerhető. Nagykövetek, érdekképviseleti hálózatok, strukturált párbeszédet szolgáló platformok pályázatát várják.
Beadási határidő: 2012. szept. 15.

A kultúrpolitika elemzésével foglalkozó szervezetek közötti együttműködési projektek (3.2.)
Olyan szervezetek jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek a kultúrpolitika tanulmányozásának és elemzésének terén. A projekt 40% önrészt igényel 3 együttműködő szervezettől, melyek 120000 €-t nyerhetnek 12–24 hónap alatt.
Pályázni 2012. okt. 1-ig kell, a kezdés leghamarabbi dátuma 2013. máj. 1.

Mint olvasható, a pályázatoknak igen szigorú kitételei vannak, s bár az előfinanszírozás kecsegtető, a végső elszámolásnál a pályázó szervezet minden esetleges hasznot köteles visszafizetni. A pályázat minden európai nyelven beadható, az Iroda munkatársai mégis javasolják az angol, német vagy francia nyelvű beadványokat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
irodalom

Sosem hal már meg Sosem hal már meg
Brandon Hackett novellája a Prae spekulatív fikció témájú lapszámából
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap

Más művészeti ágakról

art&design

Traumapanoráma Traumapanoráma
Lázár Kristóf: You can’t take another ache inside your body című kiállításának megnyitóbeszéde
Michel Franco: Új világrend
Bakony Alexa: Tobi színei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés