bezár
 

art&design

2012. 05. 07.
Ez nem galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vinkler Zsuzsi Ez nem galéria című kiállítását Frazon Zsófia nyitja meg május 10-én (csütörtökön) 19:00-kor, a szentendrei Folt Kávézóban (Kucsera Ferenc utca 11.).
Ez nem galéria
"Néhány évvel ezelőtt bukkantam rá az első parókát áruló fotóra, ahol a képen látható középkorú hölgy magát fényképezve kínálta eladásra a parókáját és közben rám nézett: ez a tekintet adta a kezdő inspirációt az internetes hirdetések fotóinak és szövegeinek gyűjtéséhez. A kiállításon a leglátogatottabb magyar internetes aukciós portálra feltett privát fotók gyűjteményéből kiinduló néhány mű látható. A fényképek készítését nem a megőrzés vagy az önmegvalósítás motiválta, hanem a tárgyak előnyösnek vagy látványosnak vélt bemutatása és eladása.

Az internetes hirdetés műfaja, az internetes hirdetési fotó készítése nálunk csak néhány éve lett népszerű, így egyelőre híján van bármiféle ábrázolási protokollnak vagy vizuális hagyománynak. A lakossági hirdetők képi illusztrációi sajátos képi megoldásokat eredményeznek, amelyből a tárgyfotók esetén sajátos tárgyfogalmaik, a saját testüket is felhasználó képek esetén pedig nem-szándékos zsigeri önreprezentációk olvashatók ki.

Ez az amatőr vizuális képi nyelv minden esetben konkrétan és egyértelműen fogalmaz, sok olyan dolog olvasható ki belőle, amit a fényképkészítő nem akart elmondani, illetve aminek legtöbbször valószínűleg nincs is tudatában.

A cím egyaránt vonatkozik a képek lelőhelyére és magára a kiállítóhelyre: galériából galériába kerültek a fotók úgy, hogy valójában egyik sem az – internetes árusok galérájából egy kiállítótérként is funkcionáló kávézóba, egy virtuálisból egy valóságos eladási és közösségi térbe. Így a kontextusváltás, az áthelyezés – egy hivatalos kiállítótérben való megjelenéssel szemben – egy másképpen kódolható helyzetet teremt."
Vinkler Zsuzsi
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés