bezár
 

art&design

2012. 10. 09.
Egy soha nem látott táj dinamizmusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csordás Zoltán festőművész szerint a "Táj elillan. A pillanatban áll örök valósága. A pillantás szövi megismételhetetlen egésszé." Ennek a gondoltnak a hatása alatt alkotott munkái a Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa című kiállításon tekinthetőek meg 2012. november 30-ig a Fiktív Pubban.
Bokody Péter művészettörténész következőképp fogalmazott a kiállítás megnyitóján: „Csordás Zoltán itt kiállított képei két, látszólag ellentétes tradícióból táplálkoznak. A képek egyrészt nem képek a szó klasszikus értelmében: festék ugyan van, de nem egy kifeszített vászonfelületre kerül rá. Csordás képeinek alapjai elfűrészelt lécdarabok, amelyeket általában a festők keretként használnak. Itt ezek a hosszúkás, sokszor tördelt lécdarabok a képfelület egyedüli hordozójává válnak, megfordítva ezzel kép és keret viszonyát. Ebben a tekintetben az itt kiállított képek a modern festészet azon kritikai hagyományához kapcsolódnak, amely látványként meghatározott képpel ellentétben a kép anyagiságát, médiumát helyezte előtérbe. A munkák érdekessége az, hogy a klasszikus festmény kritikája mellett (után?), ugyanakkor visszanyúlnak az ábrázoló festészet egyik klasszikus tradíciójához is: a tájképhez. Ezeken az összerakosgatott lécdarabokon markáns horizontvonallal jelzett táj és a kék ég tárul fel. Klasszikus téma, a szemlélődés egyik legtisztább formája. Csordás képein ezek a tájak szépen megférnek a lebontott képfelülettel, a cikk-cakkban haladó lécek, amelyek sok esetben megtörik a horizontot, ugyanakkor nem sértik meg ennek a kék égnek az illúzióját. Tördelt felületen töretlen látvány – ezt kínálják Csordás képei, olyan képi tapasztalatot, amelyet kár lenne kihagyni!”
Vázlatok – Egy soha nem látott táj dinamizmusa
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Tom Hooper: Macskák
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés