bezár
 

art&design

2012. 12. 15.
Fekete György szerint az MMA a Műcsarnokot visszaadja a művészetnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Műcsarnok csak a képzőművészet előtt volt nyitott, most azonban a társművészeteknek is otthona lesz – jelentette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a szervezet szombati közgyűlése utáni sajtótájékoztatón.
"A Műcsarnokot a magyar állam egy köztestületen keresztül visszaadja a művészetnek" – utalt az elnök arra a kormányhatározatra, miszerint a kortárs kiállítóhely épületének tulajdonjoga 2013. január 1-jétől az MMA-hoz kerül, így az iparművészet, az élő népművészet, a fotó és az építészet bemutatóhelyévé válhat.

Gulyás Gábor, a Műcsarnok most távozó igazgatója erre nem volt nyitott – fűzte hozzá Fekete György. "Nézzék meg két-három év múlva a Műcsarnokot, mikor az élvonalbeli magyar művészet stiláris, korosztályi és szakmai megkötöttségek nélkül ki tudja tenni a művészeti kínálatát (...) a Műcsarnok nagy korszaka ezután fog eljönni" – fogalmazott.

Arra a sajtóhírre reagálva, miszerint a vidéki múzeumokra "szemet vetett" az MMA, a köztestület elnöke elmondta, ez "abszolút logikátlan és rosszindulatú" feltételezés.

Szörényi Levente dalszerző, előadóművész erős kritikájára (ami egy hetilapban jelent meg) válaszul Fekete György közölte: a zeneszerző "nehéz egyéniség, mára kikopott szinte minden olyan értelmiségi társaságból, amelybe filozófiája alapján tartozott". A Szegeden készülő István, a király produkcióra utalva ugyanakkor hozzátette: Szörényi Levente "kiváló zeneszerző; örülnék, ha jó előadás lenne, amit megrendeznek számára. Nekem teljesen közömbös, ki rendezi".

Fekete György az MTI kérdésére sajnálatát fejezte ki, amiért Fehér László festő, Ekler Dezső építész és Nagy József koreográfus kilépett az MMA-ból, Fehér László kritikájára válaszul azonban leszögezte: nem vonta kétségbe Konrád György magyarságát, még ha fájdalmasnak is érzi, hogy az író Magyarországot támadja külföldről.

Mint hozzáfűzte, ha ez a véleménye antiszemitizmusnak számít, akkor a Semjén Zsolt, Hoffmann Rózsa vagy őellene intézet támadások keresztényellenességnek lennének tekinthetők.

Fekete György visszautasította Bukta Imre, Deim Pál, Farkas Ádám, Fehér László, Jovián György, Lovas Ilona, Orosz István, Keserü Katalin, Novák Ferenc MMA-tagok kritikáját, miszerint a tagság megkérdezése nélkül irányítja az akadémiát, mert elmondása szerint a tagozati üléseken megtárgyalták többek között a Műcsarnok ügyét is.

A kortárs kiállítóhely új igazgatójának személyéről a kulturális tárca dönt – fűzte hozzá.

A Műcsarnokkal kapcsolatos terveiről szólva közölte: az intézmény otthont kell adjon a rendszeresen megtartott Nemzeti Szalonoknak, amely véleménye szerint egyáltalán nem korszerűtlen kiállítási forma, hiszen – bár konkrét példát nem említett – "művészeti szalonnal az egész világ tele van".

Fekete György az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a szombati közgyűlésen végrehajtott tagfelvétellel 200 körülire bővült a rendes tagok létszáma, így 2013-ban további alkotók felvételét tervezik, hogy kitölthessék a törvény által megszabott 250-es keretszámot.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A blöffben nem hiszek A blöffben nem hiszek
Interjú Szűcs Attilával az alkotási folyamatról, a galériák szerepéről, hazai és külföldi művészeti terekről
Anyaszemefénye az Újpesti Rendezvénytéren
irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés