bezár
 

art&design

2012. 12. 15.
Nem eredetiek a Caravaggiónak tulajdonított rajzok
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem Caravaggio rajzolta a Milánóban talált és a barokk művésznek tulajdonított mintegy száz rajzot.
A rajzok feletti vitában a hat művészettörténész által alkotott nemzetközi bizottság mondta ki a végszót - írta a szombati számában a La Repubblica.

Az olasz napilap emlékeztetett arra, hogy az összesen kilencvenöt rajzot két kutató, Maurizio Bernardelli Curuz és Adriana Conconi Fedrigolli találta a milánói Sforza-kastélyban őrzött Peterzano-gyűjteményben. Július elején jelentették be, hogy felfedezték Caravaggio (1571-1610) rajzait, amelyeket feltételezéseik szerint a festő képeinek elővázlataiként készített.

A bejelentést kezdettől fogva fenntartás kísérte a művészettörténészek részéről, főleg miután kiderült, hogy Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli személyesen soha nem látta a rajzokat és ezeket kizárólag online vizsgálta meg.

A kérdés tisztázását Stefano Boeri, a milánói önkormányzat kulturális tanácsosa olasz és külföldi szakértőkre bízta. A bizottság tagja volt többek között Hugo Chapman, a londoni British Museum, Jonathan Bober, a szintén londoni National Gallery, illetve Giulio Bora, a milánói Ambrosiana könyvtár szakértője.

A bizottság megállapította, hogy a rajzok Simone Peterzano barokk festőmester milánói műhelyében készülhettek, ahol ifjúkorában Caravaggio is dolgozott, de a művek nem a művész keze munkái.

A rajzok szombattól a Sforza-kastélyban láthatók március 17-ig.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Kell egy kis összhang Kell egy kis összhang
Külön ter(m)ek: Bojti András, Naomi Devil, Horváth Éva Mónika, Milorad Krstić, Németh Marcell, Richter Sára, Szabó Ábel kiállítása - Bojti András: Más világ
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet?
A MI kapcsolata a művészetekkel
Crossover a Négyszoba Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés