bezár
 

színház

2021. 07. 21.
Magyar alkotók sikere az Avignoni Színházi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar alkotók sikere az Avignoni Színházi Fesztiválon A jubileumi, 75. Avignoni Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety (Pieces of a woman) című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében, amelyet a TR Warszawa mutatott be a 2018/2019-es évadban.

Az avignoni közönség szombaton hosszú percekig tartó álló tapssal, ovációval fogadta a gyermeket elvesztő nő történetét feldolgozó művet, amely a 2020-ban a Velencei Filmfesztiválon bemutatott film alapjául is szolgált, és amelyet később Oscar-díjra jelöltek - közölte a Proton Színház hétfőn az MTI-vel.

Szkéné színház

A francia bemutatót követően nyolc estén keresztül lehet megnézni a színdarabot, emellett kísérőprogramként a rendező három filmjét is levetítik (Pieces of a woman, Jupiter holdja, Fehér isten). Mundruczó Kornélt nem először hívták meg Avignonba, 2012-ben a Proton Színház Szégyen című előadása szerepelt az egyik legnagyobb rangú színházi fesztiválon.

A Czastki Kobiety online formában már több fesztiválon (Ruhrtriennale 2020, Kunstenfestivaldesarts 2021) szerepelt, de ez az első alkalom, hogy élőben is élvezheti a közönség. A franciaországi meghívás a varsói színház életében is nagy jelentőségű, utoljára 2011-ben szerepeltek az Avignoni Fesztivál programjában. Ráadásul az idei válogatásban ez az egyetlen kelet-közép európai színházi előadás.

A francia vendégjátékot követően további külföldi fesztiválokon is szerepel majd a színdarab, az athéni Epidaurus Fesztiválon (2021. szeptember 2-4.) és Rómában a Romaeuropa Fesztiválon (2021. szeptember 17-19.) lesz látható, illetve ősszel a varsói TR Warszawa repertoárján.

fotó: Avignon Festival / Christophe Raynaud de Lage

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Deres Kornélia Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick című kötetéről
Beszélgetés Karsai Györggyel
színház

William Shakespeare – Kulcsár Noémi: Ahogy tetszik
A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai

Más művészeti ágakról

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz, Magvető Kiadó, Budapest, 2022.
Többek között Orvos-Tóth Noémi, Nyáry Krisztián és Kadarkai Endre beszélgetnek az alkotókkal
Az Ahol a folyami rákok énekelnek regényben és filmen
Böszörményi Márton Infected Monstrum című regényének bemutatója az Írók Boltjában (Napkút kiadó, 2022)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés