bezár
 

zene

2022. 04. 05.
A Zeneakadémia is alapító tagja egy új európai múzeumi hálózatnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Zeneakadémia is alapító tagja egy új európai múzeumi hálózatnak A Zeneakadémiához tartozó Liszt Múzeum és Kodály Múzeum is része lett a zenészek és komponisták emlékházait tömörítő, új európai szövetségnek, a Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d'Europe-nak (Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózata).

Az együttműködés a Centre Européen de Musique (Európai Zenei Központ) kezdeményezésére jött létre. A szövetség alapító dokumentumát vasárnap írták alá Franciaországban, az ünnepélyes ceremónián köszöntőt mondott Plácido Domingo is - közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hálózat mintegy negyven helyszínt fog össze, alapító tag lett többek közt a bonni, bécsi és badeni Beethoven Ház, a baden-badeni Brahms Ház, a tarragonai Pablo Casals Alapítvány, a granadai Manuel de Falla-központ, a lipcsei Mendelssohn Ház, a turkui Sibelius Ház, a firenzei Bellini Gyűjtemény, a varsói Chopin Intézet, a bougivali Bizet Múzeum és a lisszaboni Amália Rodrigues Alapítvány. Magyarországról a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két intézménye, a Liszt Múzeum és a Kodály Múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez, képviseletükben az utóbbi igazgatója, Sebestyén Theodóra írta alá az egyezményt.

"A Zeneakadémia Európa zenei életében kiemelkedő szerepet visz. A tradíciók ápolása, a Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitás és nyitottság, az egyetemi és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmus nemcsak a világranglistákon elért előkelő helyezésekben nyilvánul meg, hanem megalapozza az ilyen szakmai és egyúttal a nagyközönségnek is szóló, gyümölcsöző együttműködéseket" - hangsúlyozta a közlemény szerint Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az együttműködés célja többek közt az, hogy művészeti eseményeket, tematikus évadokat szervezzen, elősegítse fiatal zenészek, kutatók, doktoranduszok csereprogramjait, rezidens fellépéseknek adjon lehetőséget, archívumokat - kottákat, leveleket - digitalizáljon, együttműködést alakítson ki más tudományos és művészeti területekkel, Európán kívüli kapcsolatokat is építsen, valamint oktatási-nevelési programokkal új közönséget vonzzon - olvasható a közleményben.

A négyzetes kép forrása: https://www.wikidata.org/wiki/Q28732523

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol
Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán

Más művészeti ágakról

Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022
gyerek

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés