bezár
 

art&design

2022. 09. 24.
Mattioni Eszter műveiből rendeznek kiállítást Szekszárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mattioni Eszter műveiből rendeznek kiállítást Szekszárdon A hímeskövek alkotója, Mattioni Eszter (1902-1993) festőművész főként gyűjtői tulajdonban lévő alkotásaiból rendez időszaki kiállítást a Wosinsky Mór Megyei Múzeum a szekszárdi Vármegyeházán.

A Mattioni Eszter újrafelfedezése című, október 1-én nyíló tárlaton - amely 2023. március 19-ig lesz látható -, a Szekszárdon született művész mintegy 80 alkotását mutatják be - mondta Lovas Csilla, a kiállítás rendezője az MTI-nek.

A tárlat csaknem átfogja az apai ágon olasz származású festő teljes életművét. Újdonság, hogy bemutatják sok korai, 1918 és 1923 között az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola növendékeként készített rajzát, illetve főiskolai évei alatt, Rudnay Gyula tanítványaként készült rajzát és olajfestményét - tette hozzá.

Emellett az 1920-as, 30-as években alkotott rézkarcokat, a Duna-kanyarban készült tájképeket, csendéleteket vonultat fel a kiállítás. Néhány korai hímeskövet is bemutatnak, amelyekből látszik, hogy hogyan fejlődött a technika a márványzúzalékos műkőtől a valódi hímeskőig. Az alkotó a szolnoki művésztelepen hozta létre a hímeskő technológiáját, amellyel az ábra formáinak megfelelő, különböző méretű, színes márványdarabokat, féldrágaköveket ágyazott cementbe.

Mattioni 1948-ban a győri székesegyház sírkápolnájában Apor Vilmos síremléke köré készített hímeskő-kompozíciót, majd a székesegyház számára stációkat. Utóbbi vázlatai láthatók lesznek a tárlaton. Különlegessége a válogatásnak egy Nagyváradra tervezett, Szent Lászlót ábrázoló hímeskő nagyméretű rajza, amelyet digitálisan mutatnak be - mondta Lovas Csilla.

A kiállításon családi dokumentumok, emlékek is helyet kapnak, köztük a művész 19. század eleji, ezüst keresztelő pohara. Az edényen olvasható S. E. véset anyai nagyanyjára, Sas Erzsikére utal, akinek Petőfi A négyökrös szekér című versét írta.

A többek között a plein air festészet, a római iskola és Aba Novák Vilmos hatása alatt alkotó Mattioni Esztert az 1937-es párizsi világkiállításon festményeiért Diplome d' Honneurrel jutalmazták. 1981-ben Szekszárdnak adományozta életműve egy jelentős részét, amelyből állandó kiállítás látható a tolnai megyeszékhelyen.

Kép forrása: kozterkep.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

L. Juhász Ilona szegedi előadása
A Trafó Galéria Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című kiállításáról
Gondolatok Vámos János Légvár című kiállításáról
art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés