bezár
 

zene

2022. 11. 21.
Concerto Budapest - Hallgassunk Schubertet! 2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Concerto Budapest Schubert köré szerveződő programsorozatának második koncertjét december 3-án 19.30-tól hallhatja a közönség a Zeneakadémia Nagytermében – tudatja a zeneakademia.hu.

Baráti Kristóf és Keller András vezényletével hallhatunk válogatást a német zeneszerző műveiből. A koncert az a-moll – Arpeggione – szonátával indul, amely egy mára már feledésbe merült, a gitárral rokon hangszerről kapta nevét. A darabot Maxim Rysanov interpretációjában hallhatjuk, zongorán pedig a Virtuózokból ismert Rozsonits Ildikó kíséri.

Schubertet kortársai elsősorban dalszerzői minőségében ismerték el – gazdag daltermésének számos darabja már életében népszerűvé vált, míg többi művét később fedezték fel és értékelték igazán. Ennek fényében az est első felében Juliana Banse a Lied műfajának kiemelkedő gyöngyszemeit szólaltatja meg: A pisztrángtól kezdve a Rémkirályig a legtöbb jól ismert dal elhangzik majd.

A szünetet követően a Concerto Budapest repertoárjának egyik sokat játszott ékkövét, a C-dúr szimfóniát élvezheti a közönség. A mű Schumann biztatására Mendelssohn jóvoltából került posztumusz bemutatásra 1839-ben, Lipcsében, sikere azóta is töretlen, nagysága vitathatatlan.

Fotó: zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Scruton zenei írásainak magyar fordításáról
Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian

Más művészeti ágakról

Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés