bezár
 

art&design

2010. 03. 02.
Lenyűgöző Frida Kahlo-kiállítás Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Németországban valaha volt legjelentősebb kiállítással várja a berlini Martin Gropius Bau Frida Kahlo rajongóit, akik április 30-tól a mexikói művész több mint 150 festményét és rajzát tekinthetik meg.
"A képek felkutatása igazán kalandos volt" - mondta Helga Prignitz-Poda, a berlini intézmény kurátora, aki három éven át vadászott Frida Kahlo festményeire. A mexikói festő munkái az utóbbi években igen értékesek lettek, így gyakran cserélnek gazdát, ez pedig még inkább megnehezítette a képek felsorakoztatását.

A kiállításról szólva Gereon Sievernich elmondta: megkísérlik a látogatók számára legalább egy kicsit felfedni a képet titkát. A kiállítás ennek megfelelően több részből áll, az egyikben például azok az alkotások lesznek láthatók, amelyeken a művész a fiatalság, az egészség, az önállóság és a kifejés iránti vágyait festette meg.

A tárlaton átfogó fotósorozatok is helyet kapnak, a felvételek Kahlo családjától és barátaitól származnak, és a festő unokahúga kezeli őket.

A látogatók érdeklődésére mindenek előtt két különösen érdekes, korábban eltűntnek hitt kép tarthat számot. Az egyiken a festő első jegyese látható, a másik pedig utolsó önarcképe, amely 1954-ben készült. Előbbit a férfi halála után a művésznő újságpapírba csomagolta, és később ruhásszekrényében találták meg.

Utóbbival pedig nem volt kibékülve, ezért eldobta. Az önarcképet egy férfi halászta ki a szeméttárolóból, aztán csak évtizedek múltán mutatta meg egy szakértőnek.

A kiállítás Berlinben augusztus 9-ig látható, majd Bécsben szeptember 1. és december 5. között tekinthetik meg az érdeklődők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós
A Zeneakadémián


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés