bezár
 

art&design

2010. 03. 02.
Templomokat fosztogatott a kárpátaljai ikonfestő
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fél év alatt hét templomot fosztott ki Nyugat-Ukrajnában egy kárpátaljai ikonfestő, aki a börtönben tanulta ki az egyházi festészet fortélyait.
A szentélyfosztogató férfit Lemberg (Lviv) megyében fogták el a napokban azt követően, hogy egyik éjszaka baltával betörte egy kisváros templomának az ajtaját, és magával vitt több keresztet, négy ikont és egy szentkönyvet. Előtte a sekrestyében felhajtott több üveg misebort, és megpróbálta feltörni a perselypénz tárolására szolgáló páncélszekrényt is, de nem járt sikerrel – adta hírül kedden a zaxid.net lembergi internetes hírportál a helyi rendőrség közleményére hivatkozva.

A jelentés szerint a rendőröket is megdöbbentette a Kárpátaljáról érkezett templomi betörő gazdag” bűnözői múltja: több mint három évtizedet töltött rács mögött lopások és rablások miatt. Elmondása szerint világéletében mélyen vallásos ember volt, ezért a börtönben kitanulta az ikonfestészetet, és tavalyi szabadulása után szentképfestőként helyezkedett el az egyik kárpátaljai székesegyházban. De miután a templom elöljáró lelkésze megtudta, hogy a "művész" büntetett előéletű, rövid úton kirúgta.

A sértett festő ekkor határozta el, hogy templomok kifosztásával áll bosszút elbocsátása miatt. Eleinte azokat a szentélyeket rabolta ki, amelyeknek a papjai szerinte vétettek az egyházi erkölcs ellen. Az egyik templomba például azért tört be, mert megtudta, hogy a lelkész nem osztotta szét a gyerekeknek a Mikulás napi ajándékokat, így ellopta és maga juttatta el az édességeket az érintettekhez. Később már nem volt ennyire finnyás, minden útjába kerülő értéket elvitt és eladott. Lefüleléséig Kárpátalján három, Lemberg környékén pedig négy templomot fosztott ki.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez

Más művészeti ágakról

gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része
Bodor Ádám – Sinistra körzet
A Lehetnék bárki című antológiáról
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés