bezár
 

építészet

2008. 02. 24.
Köztéri generatív építészet lett a nyertes
A 11. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjára kiírt pályázat eredményhirdetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Köztéri generatív építészet lett a nyertes 2008. február 22-én délután lezárult a 2008. évi Velencei Biennále Magyar Pavilon produkciós vezetőjére kiírt pályázat második fordulója, és megszületett a zsűri döntése. A pályázat nyertese a Július Gyula vezette csoport Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet című munkája lett.

A velencei Magyar Pavilon kiállításának megrendezésére idén is pályázati úton várta a Műcsarnok a jelentkezőket. A pályázat kiírója dr. Petrányi Zsolt, a Magyar Pavilon nemzeti biztosa, a Műcsarnok igazgatója; beadási határideje február elseje volt - írja közleményében az intézmény.

A pályázati kiírás a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén több újítással egészült ki. A kiírás a kiállítási projekt produkciós vezetőjét kereste, lehetővé téve a jelentkezést építészek, kurátorok, művészettörténészek, illetve művész- és alkotócsoportok számára egyaránt. Csoport esetében megkötésként szerepelt, hogy meg kell nevezni a projekt vezetőjét. Újdonság, hogy ezúttal két fordulóban zajlott a pályázat lebonyolítása, lehetővé téve az első fordulót követően a zsűri előtt, zárt körben zajló prezentációt, illetve a második forduló lezárása előtt az esetleges dokumentációs hiánypótlást. A pályázati kiírásban olvasható volt a zsűri névsora, amely korábban csak a pályázati döntést követően vált nyilvánossá.

A 2008-as évre meghirdetett produkciós pályázatra kilenc pályázat érkezett a határidő lejárta előtt. A hiánypótlásokat követően a zsűri valamennyi beérkezett pályázatot érvényesnek találta. A pályázatot a zsűri sikeresnek és eredményesnek ítélte: az építészeti biennále történetében ennyi pályázat még nem érkezett, amely tapasztalat fényében a mostani módszer folytatását javasolja a nemzeti biztosnak.

HIRDETÉS

banner

A pályázók listája

1. Pályázó / projektvezető: Király Zoltán - A mi házunk / Otthonteremtési stratégiák (Zalotay Elemér, Ruttkay-Miklián Eszter)
2. Pályázó: Csanády Pál - Wesselényi-Garay Andor, projektvezető: Csanády Pál - Build is a Decision (Wesselényi-Garay Andor, Csanády Pál, Novák Ágnes, Ertsey Attila, Pataki Tibor)
3. Pályázó: Bálint Anna, Káli Béla, Tasnádi József / projektvezető: Bálint Anna - Pantheon
4. Pályázó: Finta Sándor, Horváth Tibor, Kerekes Gábor, Polyák Levente, Veres Mandy (Alkotócsoport), projektvezető: Finta Sándor - Pavilon
5. Pályázó: Arnóth Ádám, Vargha Mihály, projektvezető: Vargha Mihály - táj van, idő van, bor lesz (szüret: pincék és borászatok Magyarországon)
6. Pályázó / projektvezető: Július Gyula - Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)
7. Pályázó / projektvezető: Bircsák Eszter - symbiotech (Balla Zoltán, Bircsák Eszter, Gálik Györgyi, Haraszti Gina, Kelner Krisztián, Kovács Zoltán, Sipos Melinda, Szépvölgyi Viktória)
8. Pályázó: Bujdosó Attila, Borgulya Gergely / projektvezető: Bujdosó Attila - AUI - architectures, users, interfaces
9. Pályázó: Farkas András − Mehrl Nándor / projektvezető: Farkas András − Köz.tér

A pályázati anyagok megtekinthetők a oldalon, illetve eredeti példányaik valamennyi mellékletükkel kiegészítve a Biennále Irodán.

A lebonyolító által felkért zsűri tagjai voltak

Boros Géza (művészettörténész, Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Nagy Bálint (építész, N&N Galéria)
Nagy Tamás DLA (építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője)
Szemerey Samu (építész, kurátor)
Z. Halmágyi Judit DLA (építész, EEA Budapest irodavezető)
A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának nyertes pályázata:
6. Pályázó / projektvezető: Július Gyula - Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)

A zsűri értékelése a Corpora inSi(gh)th projektről

"A nyertes pályamű a doubleNegatives Architecture nemzetközi alkotócsoport munkája, amely Július Gyula kurátor vezetésével kerül bemutatásra a velencei magyar pavilonban.
A japán, magyar és svájci alkotói együttműködésben létrejövő munka a természeti folyamatok által inspirált sejtrendszerű, alulról szerveződés koncepcióját vizsgálja a hagyományosan tervezői irányítás alatt működő építészet határmezsgyéjén. A pavilon épületére alapuló, abból kinövő modell a közvetlen környezetből vett információk alapján, azokra folyamatosan reagálva, evolúciós rendszerként növekszik, és azokhoz alkalmazkodva hozza meg döntéseit.

A Velencei Biennále magyar pavilonjának képe a Corpora struktúrával Augmented Reality szemüvegen keresztül nézveA kiállítás fő részét képező építészeti struktúra a szecessziós pavilonnal szimbiózisban létezik, rendszerébe foglalja és újraértelmezi annak tereit és azokból kiindulva a környezeti, valamint a látogatók által generált ingereket is magába építi. A megjelenítés technikáinak segítségével a fizikai tér komplex, költői, élményszerű rendszerré tágul, amiben a nézőpontot és a tájékozódást, valamint a struktúra fejlődését a néző beavatkozása dönti el. Az installáció lehetőséget teremt a történeti építészet, valamint annak kortárs megközelítései közötti összefüggések vizsgálatára, új értelmezési tartományok feltárására.

A pályamű erőssége, hogy több diszciplína képviselői közötti termékeny együttműködés eredményeként jött létre, ahol az alkotók és a széleskörű tapasztalattal bíró kurátor közös munkája a folyamatosan fejlődő projekt további gazdagodását vetíti előre. A technológia poétikus felhasználása a tervezés folyamatában az invenció mellett az emberi tényező, a személyes részvétel fontosságát emeli ki, új szerepkört felkínálva az építész és a használó számára egyaránt. Mindamellett az építészet egyetemes nyelvén megszólaló installáció szerves részét képezi a lokalitás és az abból kiinduló gondolkodás.

A zsűri a Corpora projektet gazdag rétegezettsége, fejlődésének lehetőségei és innovatív megközelítése okán javasolja a 11. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának anyagaként. Javasoljuk, hogy a munka továbbfejlesztésében a gyakorlati alkalmazhatóság, a kulturális és szakmai, elméleti kontextushoz való kapcsolódás, az implementáció további lehetőségei és kommunikációja kiemelt súllyal szerepeljenek."

A zsűri valamennyi pályázatot zárójelentésben értékel, amely a döntést követő 1 héten belül olvasható lesz a Műcsarnok weboldalán.

A 11. Nemzetközi Építészeti Biennále: Out There. Architecture Beyond Building című kiállítása 2008. szeptember 14-től november 23-ig tart nyitva a Velencei Giardini Pubblici és az Arsenale területén. A szakmai és sajtónapok szeptember 11.,12. és 13-án lesznek.

A Velencei Építészeti Biennále a világ legjelentősebb szakmai kiállítása, ahol a központi pavilonban, illetve a nemzeti pavilonokban jellemzően az építés, a városfejlődés és a szakma jelenét és jövőbeli vízióit − problémáit −, fő kérdéseit elemző, megjelenítő anyagok szerepelnek.

További információ a Velencei Biennáléról.

A Magyar Pavilon kiállítására beérkezett pályázatok itt olvashatók

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)

Más művészeti ágakról

gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés