bezár
 

irodalom

2020. 09. 22.
Kihirdették a magyar irodalom fordításának őszi pályázatait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a magyar irodalom fordításának őszi pályázatait A kurrens külföldi példák és sikeres gyakorlatok alapján újragondolt és kibővített pályázati portfóliót 2020 júniusában tette közzé a Petőfi Irodalmi Ügynökség. A kiszélesített program hét pályázatot kínál az érdeklődők számára. A pályázatok sokszínűsége igyekszik az írott és a személyesen előadott, az illusztrált és a színpadi irodalom képviselőinek forrást biztosítani – idegen nyelvű és/vagy külföldi megjelenési lehetőségek esetén.

A Petőfi Irodalmi Ügynökség nemzetközi részlege (Irodalmi Export-Import Igazgatóság) angol nyelvű honlapján hirdette meg az ez év júniusában kibővített pályázati rendszer legújabb felvonását. A magyar irodalom műveinek és szereplőinek idegen nyelvű és külföldi megjelenéseit továbbra is hét különböző pályázat segíti.

Mintafordítások finanszírozására három út kínálkozik: az ügynökségek és kiadók (külföldi és magyar kiadók egyaránt) számára fenntartott opció mellett tapasztalt és pályakezdő műfordítók jelentkezését is várja a Petőfi Irodalmi Ügynökség.

2020. egyik újdonsága, hogy a kiadók nemcsak magyar művek fordítására, hanem azok kiadási költségeinek fedezésére is jelentkezhetnek. Ez a lehetőség a kevés szöveget, ám annál több képet és illusztrációt tartalmazó mesekönyvek külföldi megjelentetését szolgálja, de a pályázat nem zárja ki a regények, novellák, drámák, verses vagy esszékötetek kiadását sem.

A pályázati rendszerben úttörő kísérletként helyet kapott a klasszikus és kortárs színházi és drámairodalom is. A külföldi színházak és társulatok számára ajánlott együttműködésre folyamatosan, határidő nélkül (havi zárással és összegzéssel) lehet jelentkezni.

A magyar irodalmi „export” katalizálása érdekében nemcsak a szövegek, de maguk a szerzők is találnak lehetőségeket. A vadonatúj, „Mikroösztöndíj” névre keresztelt lehetőséget azok a szerzők és műfordítók vehetik igénybe, akik meghívást kaptak egy külföldi rendezvényre – legyen az irodalmi vagy összművészeti fesztivál, konferencia, egyéni felolvasóest vagy kötetbemutató. A Petőfi Irodalmi Ügynökség szándéka és filozófiája szerint a Mikroösztöndíj segítségével ily módon egyre több magyar szerzőnek sikerül bemutatkoznia nemzetközi színtéren. A Mikroösztöndíjra folyamatosan, határidő nélkül (havi zárással és összegzéssel) lehet jelentkezni.

Az augusztus végén lezárt első pályázati ciklus legnépszerűbb pályázati formái a klasszikus fordítástámogatási, valamint a magyar irodalom tapasztalt műfordítói és pályakezdő fordítói részére kiírt lehetőségek voltak. Ezen pályázatok mindegyikére többszörös túljelentkezést regisztrált a PIÜ. A fordítástámogatási pályázatra 52 kiadó jelentkezett 21 nyelvből, melyből a nyolcfős kuratórium 31 pályázatot díjazott. A 60 tapasztalt (19 nyelvből) és 35 pályakezdő (9 nyelvből) műfordító pályázataiból pedig 17 és 13 jelentkező részesülhetett a 300 000 és a 150 000 forintos honoráriumokból.

Az ügynökség gőzerővel dolgozik a portfólió új pályázatainak (kiadástámogatás, mikroösztöndíj, mintafordítás és színházi együttműködés) népszerűsítésén. Az első forduló alapján elmondható, hogy a fenti, legelső alkalommal meghirdetett pályázatok híre fokozatosan terjed: eddig cseh, macedón és román kiadók pályázatai kaptak pozitív elbírálást.

A szeptember első hetében meghirdetett pályázatok listája:

  1. Kiadástámogatási pályázat külföldi kiadók számára: https://bit.ly/2DyTz4L Határidő: 2020. október 15.
  2. Mintafordítási pályázat a magyar irodalom tapasztalt fordítói számára: https://bit.ly/3587N8h Határidő: 2020. október 15.
  3. Mintafordítási pályázat a magyar irodalom pályakezdő fordítói számára: https://bit.ly/3hdwp1T Határidő: 2020. október 15.

Havi zárású pályázatok folyamatos jelentkezéssel:

  1. Mintafordítási pályázat (magyar kiadók részére is!): https://bit.ly/3lQ3IeG
  2. Drámafordítási pályázat színházak részére: https://bit.ly/3jWBAoj
  3. Mikroösztöndíj: https://bit.ly/2GBCsR7

A pályázatkezelés mellett az ügynökség számos további projekten is dolgozik. Májusban startolt az 1749 Online Világirodalmi Magazin, elindult a nemzetközi írórezidencia program kidolgozása és megszervezése, ezek mellett a PIÜ a szeptemberben második alkalommal megrendezésre kerülő PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (szeptember 22-26.) társszervezőjeként is közreműködik.

A pályázatokkal és projektekkel kapcsolatos részletek a www.plf.hu weboldalán találhatók.

Web: www.plf.hu

Facebook: https://www.facebook.com/petofiliteraryfund

Kapcsolat: www.plf.hu/contact-us

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról
irodalom

A kontakt-Margó első napja A kontakt-Margó első napja
Benne: Díjátadó, Mucsi Zoltán, Pető Péter
irodalom

A szerelmi líra reformja A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020

Más művészeti ágakról

Oláh Judit: Visszatérés Epipóba
art&design

Az érintések láthatatlan története Az érintések láthatatlan története
Szántói Lilla taktilis érzékelésen alapuló kiállításáról
art&design

A Gonosz Bálna A Gonosz Bálna
Posztszocialista vakuemlékek és megidézett gyermekkor az ISBN Galériában
art&design

Andy Warhol utolsó szerelme Andy Warhol utolsó szerelme
A magyar performansz története 1966–2018 (4): Nyugati magyar performansz: Magyar Műhely (1972–95), SQUAT Színház (1976–91)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés