bezár
 

zene

2020. 10. 25.
Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar Tavasszal elmaradt koncertjének pótlásával nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermében október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István, világhírű csellóművész szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A repertoáron J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek - közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 2019/20-as évadának utolsó, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet miatt elmaradt bérletes koncertjét pótolja évadnyitó hangversenyén október 25-én a Zeneakadémia Nagytermében. A koncerten az idén januárban szerződtetett, új művészeti igazgató, Várdai István szólistaként és a csellószólam vezetőjeként is színpadra lép - áll a közleményben. „Mindig nagy öröm számomra a közös játék, és izgalommal várom, hogy októberben színpadra állhassunk a zenekarral. Hálás vagyok a közönségnek, hogy továbbra is támogatnak minket, és mi cserébe a legmagasabb minőségű klasszikus zenei élményt nyújtjuk számukra” – mondta el a világhírű csellóművész.

Várdai István magas színvonalon támogatja a zenekar munkáját, jelenléte nagyfokú szakmai biztonságot jelent. „Személye nem kizárólag szólistaként hat a zenekar munkájára, összetett zeneisége, holisztikus látásmódja, világviszonylatban jegyzett munkássága is inspirálja a kamarazenekarunk művészeit” – mondta el Tfirst Péter, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere.

Az évadnyitó koncert repertoárja izgalmas darabokat rejt. Az est folyamán felcsendül majd J. S. Bach g-moll gambaszonátája Tfirst Zoltán vonószenekari átiratában, C. P. E. Bach B-dúr szimfóniája és A-dúr csellóversenye, valamint Mendelssohn Esz-dúr oktettje vonószenekari előadásban - közölte a zenekar.

Tfirst Zoltán fél évszázadon keresztül zenekari tagként állt a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett, az elmúlt időszakban pedig eredetileg kisebb, előadói formációkra írt művek átdolgozásával segíti a kamarazenekar tevékenységét. Beethoven-átiratának februári sikere után, most a klasszikus zeneirodalom másik óriásától, Bachtól választott egy szonátát, amit úgy fogalmazott át, hogy az eredetileg „kétszereplős” mű a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában szólalhasson meg.

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) évente szervezi meg az Országos Tehetségnapot, amely 2010 óta a pedagógusok és a diákok nagyszabású ünnepévé nőtte ki magát. Célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a tehetséggondozás ügyének fontosságára. A rendezvény részeként adják át a Magyar Tehetség Nagykövete címet, amely az elismerésen túl egy felkérés is arra, hogy a kiválasztott személy a saját példájával és tevékenységével tovább támogassa a tehetségsegítés ügyét, és egyéni lehetőségei szerint pártfogolja a Kárpát-medencei tehetségsegítő szervezetek munkáját.

A világszerte ismert csellista, Várdai István szívügye a fiatal tehetségek támogatása. Barátaival közösen hozták létre a Kamara Akadémia Egyesületet, annak érdekében, hogy hosszú távon lehetőségeket kínáljanak a pálya iránt elkötelezett fiataloknak. Az egyesület rendszeresen iskolán kívüli fejlesztéseket, mesterkurzusokat szervez, ezzel segítve a mentorált fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában - írják.

A Liszt Ferenc Kamarazenekarról

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tettek szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.  A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020 januárjában Várdai István, világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: http://lfkz.hu

Fotó: port.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés