bezár
 

irodalom

2021. 02. 24.
Tóth Krisztina és Az arany ember, avagy olvassunk, beszélgessünk, gondolkodjunk!
A Szépírók Társaságának közleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tóth Krisztina és Az arany ember, avagy olvassunk, beszélgessünk, gondolkodjunk! Az utóbbi napokban sajnálatosan alacsony színvonalú támadások érték Tóth Krisztinát a Könyves Magazinban megjelent interjújában a kötelező iskolai olvasmányok némelyikét illető véleménye miatt. A Szépírók Társasága, amelynek Tóth Krisztina is értékes tagja, személyén túlmenően két dolog védelmét tartja kiemelkedően fontosnak: a vélemény szabadságáét, valamint a véleményeket követő-illető vita kultúrájáét – tájékoztatta a Társaság a prae.hu művészeti portált.

Mint a Szépírók Társasága közleményében írja, „egy vélemény kritikájának a vitapartner meggyőzése, elgondolkodtatása lehet a célja, nem a személyének, munkájának pocskondiázása. Utóbbiból meg nem értés, frusztráció, agresszív boldogtalanság, előbbiből megértés és közös tanulságok következhetnek egy folyamatosan épülő kultúra keretei között.”

Megjegyzik, hogy a Társasága – „az oktatási szakma képviselőivel, elsősorban a tanárokkal együttműködve – jelentős erőfeszítéseket folytat, hogy erősítse a kortárs irodalom jelenlétét a középiskolákban. A napokban éppen Tóth Krisztina szerepel majd az egyik iskolában, ahol az ő munkássága az egyik érettségi tétel része.”

Tóth Krisztina fotója: Wikipédia

Egy jó példa

A prae.hu művészeti portál a sajtóban lefolytatott vitára egy kiváló példát is látott. Az Indexen Hansági Ágnes irodalomtörténész Az arany embernek egy ma is érvényes olvasatát mutatja fel. Emellett kiemeli Jókai munkásságának azon példáit is, melyekben kifejezetten támogatta a nőket: „azt nyilatkozta, jót tenne a magyar újságírásnak, ha több nő dolgozna a magyar sajtóban”. Volt írónő, akinek könyveiről több recenziót írt, és a nőírókról folyó vitában kiállt mellettük Gyulai Pállal szemben, aki a nőket szívesebben látta volna kizárólag a hagyományos női szerepekben, a tűzhely körül. Hansági hozzáteszi, ha a nőalakok ábrázolása alapján ítélnénk meg a régmúlt irodalmi vagy szakrális szövegeit, kultúránk legfontosabb, alapszövegeit dobhatnánk ki a hajóból, akár az Odüsszeiát is. Odüsszeusz is bolyong, kalandozik, félrelép, míg Pénelopé otthon várja. De a bibliai, az ószövetségi történetek nőalakjai vagy Mária Magdolna története sem menne át ezen a vizsgán.

A kötelező irodalmakkal és az érettségivel kapcsolatos vitákat érdemes tágabb kontextusban nyomon követni.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés