bezár
 

zene

2021. 07. 13.
Ivan & The Parazol-lemezbemutató a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ivan & The Parazol-lemezbemutató a Várkert Bazárban Először készített magyar nyelvű stúdióalbumot az Ivan & The Parazol. A népszerű poprock csapat ötödik lemezét, a Budai Popot csütörtökön mutatja be a fővárosi Várkert Bazárban.

A koncertre vinylen megjelenő tízszámos Budai Pop felvételeinek nagyja az elmúlt másfél évben, a pandémia alatt készült, Simon Bálint dobos családjának balatonszárszói nyaralójában. Ennek nappaliját rendezték be stúdiónak, ami meghatározta az alaphangzást. "A viszonylag nagy belmagasság a dobnak különleges visszhangot kölcsönzött. Sokat tudtunk kísérletezni, aztán a hangszeres részeket, tehát a gitárt, a basszust, a dobot és a billentyűt egyben vettük fel, tak-jel nélkül" - mesélte Vitáris Iván az MTI-nek.

A lemezről eddig közzétett négy dal - a Mást vártam, a Fejezd be, a Játék és a Milyen kár - szerkezete, keverése a hetvenes évek világát idézi. A Mást vártam klipjében mintha az akkori LGT tagjai köszönnének vissza. "Az LGT az egyik legkedvesebb magyar zenekar számomra. A Mást vártam című dal például teljesen más hangulatú dal volt, de a felvételeket irányító Weil András, amikor elkezdtük játszani, olyan filleket tett bele billentyűn, mint amiket Presser Pici hozott a hetvenes évek végén az LGT-be. Simi, a dobosunk pedig a néhai Laux József Ludwig Vistalite dobfelszerelésén játszott. Tavalyelőtt Amerikában rögzítettük a Ringasd el magadat is, szóval elég sok a kapcsolódás a Loksival" - mondta a frontember.

Az elmúlt másfél évben közzétett dalok mellett még hat szerepel a Budai Popon, ezek egy része is kijön kislemezen az anyag digitális megjelenésééig, augusztus végéig. "A koncerten játszani fogjuk a lemezre nem került Néha kevés, néha többet is, akárcsak a közelmúltban készített Korál-feldolgozást, a Homok a szélbent".

A csapat eddig négy angol nyelvű stúdiólemezt készített: a Mama, Don't You Recognize 2012-ben, a Mode Bizarre 2014-ben, a The All Right Nows 2015-ben, az Exotic Post Traumatic 2019-ben jelent meg. Felléptek Nyugat-Európában és Amerikában, két daluk szerepelt a sikeres amerikai televíziós sorozatban, a Shameless - Szégyentelenekben.

Az együttes ugyanakkor régóta kacérkodik magyar nyelvű dalokkal, már 2012-ben az MR2 Akusztik sorozatban játszottak egy Skorpió- és egy Piramis-dalt, két évvel később a Beatünnep-koncerten két Illés-dalt adtak elő, közülük az Add a kezed című háromszámos EP-jükön (2016) is szerepelt két saját daluk, a Dobd ki és a Ha megnyitod a szíved mellett, utóbbi szövegét Bródy János írta a zenekar számára. A Parazolnak volt a Syrius együttes előtt tisztelgő estje is a Müpában.

"Magyarul szélesebb a kifejezési lehetőség, viszont nagyobb az elvárás is az igényes, jó sorokra. Szerintem ezzel a lemezzel megtaláltuk a hangot, néhány szöveget Balla Máté gitárossal közösen írtam, a Mást vártamét ő egyedül szerezte. Alapvetően a múltunktól való elszakadás, a megújulás, a felnőtté válás témája lett hangsúlyos" - fejtette ki Vitáris Iván az MTI-nek. Mint megjegyezte, a lemez címében azért pop (és nem rock) szerepel, mert az eddigi inkább hard rockos, vintage-es vonalhoz képest poposabb, funkosabb, diszkósabb elemeket használtak.

A zenekarnak immár teljes jogú tagja Springer Márton basszusgitáros, aki eddig a koncerteken volt velük. Az előző lemezhez képest viszont nincs Beke István billentyűs, aki tavaly tavasszal kilépett a csapatból. A Várkert Bazárban az Aurevoir melegít be az Ivan & The Parazol előtt.

"A járvány miatt számos lekötött koncertünk maradt el, játszottunk volna egy csehországi fesztiválon, EU-turnénk vált köddé, ezeket lehet, hogy idén ősszel és jövőre pótoljuk. A hazai nyári fesztiválokon viszont játszunk, a Művészetek Völgyében, a Fishing On Orfűn, a Strandon, a SZIN-en és a Campuson is" - mondta Vitáris Iván.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében

Más művészeti ágakról

irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés