bezár
 

zene

2022. 03. 27.
Bartók Tavasz tizenhét napon át
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók Tavasz tizenhét napon át Mások mellett David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Branford Marsalis, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Anthony Roth Costanzo, a FrenÁk Társulat, Uri Caine, a Recirquel is fellép a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken, amely április 1-től tizenhét napon át tart Budapesten, majd több nagyvárosban folytatódik tovább az országos fesztivál.

A Bartók Tavasz során komolyzenei, dzsessz, világ- és könnyűzenei, táncművészeti és újcirkusz előadások mellett kiállítások is lesznek, és számos ősbemutató várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat része az április 7-től 10-ig megrendezésre kerülő Budapest Ritmo világzenei fesztivál. A programok helyszíne a főváros mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged. A Bartók Tavaszt először tavaly szervezték meg, akkor a járvány miatt online zajlott.

Az egy hónapon át tartó országos programsorozatból Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója kiemelte: a nyitókoncertet Julia Fischer hegedűművész adja a Rundfunk-Sinfonieorchestre Berlin zenekarral április 1-jén a Müpában. Szintén ott játszik David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 14-én, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra pedig Bach h-moll miséjével érkezik ide 16-án. A kontratenor világsztár Anthony Roth Costanzo az Orfeo Zenekarral lép fel április 7-én a Müpában, másnap a Zeneakadémián a Collegium Vocale Gent hallható, Uri Caine 10-én a Müpában Bartók-projekt címmel ad dzsesszkoncertet. Villányi Dániel zongoraművész arról adott tájékoztatást, hogy április 15-én a Budapest Music Clubban két Bach-szvit mellett egy-egy Bartók- és Prokofjev-szonátát ad elő.

Káel Csaba kitért arra, hogy számos új művet mutatnak be a fesztiválon, köztük van Eötvös Péter Sleepless című új operájának magyarországi premierje (Müpa, április 12.), a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója, amely kétszer lesz látható a Müpában. Az amerikai dzsesszóriás, a szaxofonos Branford Marsalis április 2-i koncertjére a Müpa felkérésére írt, népzenei ihletettségű darabját is elhozza. Kékszakáll címmel Bartók operájának dzsessz verzióját játssza el a Sárik Péter Trió a Várkert Bazárban, szintén Bartók-programot ad elő Várjon Dénes és a Concerto Budapest a Zeneakadémián (április 7. és 12.).

Bartók Béla 1913-as észak-afrikai gyűjtése is elhangzik, amelynek érdekessége, hogy Bartók csak a dallamokat jegyezte le Algériában, a hozzájuk tartozó dialektust pedig az ezt feldolgozó magyar-marokkói énekesnő és alkotótársai találták meg hozzá. Guessous Mesi többek között a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckarával és zenekarával áll színpadra a Tiszta forrás című előadásban, amely a nagy sikerű dubai világpremiert követően először látható Magyarországon a Müpában április 8-án. Frenák Pál és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre. A próbafolyamatok során a világhírű koreográfust a legjobban a szabad, kreatív reflexió érdekelte, amely a bartóki világban aktuálissá válik. Vági Bence rendező-koreográfus a Recirquel IMA című cirque danse produkciójáról és az előadás nyújtotta immerzív színházi élményről beszélt, ahol minden előadáson egy-egy művész-artista kíséri végig a közönséget, mintha egy meditáció zajlana. Az új mű bemutatója a Müpa Sátorban lesz, zenéjét Szirtes Edina Mókus szerezte.

Nagyszabású kiállítások is a Bartók Tavasz keretei között nyílnak meg. Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel április 9-én nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, április 8-tól Kiterjesztett jelen: Az átmenetiség világállapotai címmel lesz tárlat a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában pedig április 12-étől a magyar art deco vizuális kultúrája, a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll a középpontban.

Április végén és május elején Debrecen, Győr és Miskolc is várja a fesztiválozókat: érkezik a dzsessz kubai legendája, Arturo Sandoval, a mexikói tenor, Ramón Vargas, Maxim Vengerov hegedűművész, a vertikális tánc amerikai úttörői, a Bandaloop, a zenész-komikus duó, Igudesman & Joo. A debreceni Kodály Filharmonikusokkal lép színpadra Szergej Krilov, és látható lesz mások mellett a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

Négyzetes kép a leadben: Bartók Tavasz Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Interjú Borlai Gergővel a véletlenek működéséről, a hazai és külföldi zenei szcéna működéséről, a zene marketingjéről
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
Lully–Molière: A kénytelen házasság

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Szlovák est a Tiszatáj szerkesztőségében
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés