bezár
 

zene

2022. 09. 24.
BJC Big Band & Oláh Krisztián Quartet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
BJC Big Band & Oláh Krisztián Quartet 2022.10. 4-én koncertet ad a BJC Big Band és az Oláh Krisztián Quartet a Budapest Jazz Clubban – áll a Budapest Jazz Club honlapján.

Oláh Krisztián a klasszikus zenei elemeknek és kompozíciós technikáknak, valamint a kortárs jazz improvizatív sodrásának és absztrakt ritmikájának szerves kapcsolódásából és szintéziséből építi sajátos, dinamikus zenéjét. Krisztián kimagasló zeneisége már nagyon fiatalon megmutatkozott, mindössze húsz éves volt, amikor a Montreux-i Jazz Fesztiválon harmadik helyezést ért el. Ennek hozományaként Al Jarreau-vel, Kurt Rosenwinkellel és Joe Sandersszel zenélhetett. A következő években Junior Prima-, Creative Art-, Orszácky- és Gramofon Díj nyertese lett, 2018-ban ő volt az első magyar jazz zongorista, aki a Thelonious Monk Institute által rendezett nemzetközi zongoraverseny washingtoni döntőjébe jutott. Oláh Krisztián legfontosabb zenei projektje a Quartetje, amellyel a 2020-as első, csak saját kompozíciókat tartalmazó albumát, az At The Back Of My Mindot követte a második Crescendo című nagylemez, melynek  anyaga fejlődési fázisának egy fontos lenyomata. Krisztián zenéről és zeneszerzésről való gondolkodásmódját alapjaiban változtatta meg, amikor 2020-ben elkezdett a Zeneakadémián zeneszerzést tanulni.

Október 4-én a Budapest Jazz Club házi nagy zenekarával, a BJC Big Banddel közösen csendülnek fel Krisztián szerzeményei.

A BJC Big Bandet 2017-ben hívta életre Csizmadia Dávid trombitás. Az együttes a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara. A más zenekarokban aktív és keresett muzsikusoknak minden alkalom egy ünnepi örömzene. Rövid pályafutásuk alatt játszottak már a világ vezető lead trombitásaival: Eric Miyashiro, Louis Dowdeswell, Ryan Quigley és Andy Greenwood. A svéd multiinstrumentalista Gunhild Carlinggal teltházas koncertet adtak a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében – ennek a koncert felvétele hamarosan megjelenik lemezen is. A harsonáé volt a főszerep, amikor Nagy-Britannia két legkeresettebb jazz harsonása érkezett Budapestre. Trevor Mires és Alistair White együttesen olyan zenekarokkal és előadókkal léptek fel és/vagy készítettek lemezt, mint a BBC Big Band, Aretha Franklin, Chaka Khan, George Benson, Tom Jones, Van Morrison, Incognito, Jamiroquai, Oscar Peterson, Michael Bublé, Randy Brecker, David Sanborn vagy épp Pat Metheny.

A kép forrása: bjc.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés