bezár
 

irodalom

2023. 03. 08.
Laurie Halse Anderson nyerte el idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Laurie Halse Anderson nyerte el idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat Az Astrid Lindgren-emlékdíjat idén Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el, akinek "gazdag kifejező erejű ifjúsági regényei" a zsűri szerint "néha brutális őszinteséggel adnak hangot a kamaszkori tapasztalatoknak" - írta az MTI a The Bookseller című brit magazin híre alapján.

A világ legnagyobb pénzjutalommal - ötmillió svéd koronával (több mint 167 millió forint) - járó gyermekkönyv-díjának győztesét a bolognai gyermekkönyvvásáron és Stockholmban is kihirdették kedden.

Boel Westin zsűrielnök szerint Halse Anderson "egyszerre ír lebilincselően és megindítóan kihívást jelentő témákról". "Olyan szenvedély van az írásaiban, amely egyenesen a szívünkig hatol" - tette hozzá.

A New York állambeli Potsdamban született és napjainkban Philadelphiában élő Halse Anderson eleinte újságíróként dolgozott. 1996-ban adta ki első gyermekkönyvét. Az áttörést a Hadd mondjam el (1999) című bestseller hozta meg számára, amelyet később Kristen Stewart főszereplésével meg is filmesítettek. A szexuális erőszak túlélésének őszinte és árnyalt ábrázolása részben Halse Anderson saját tinédzserkori traumáján alapul.

Az írónő további fontos könyvei közé tartozik a Jégviráglányok, amely két, étkezési zavarral küzdő lányról szól, valamint az amerikai függetlenségi háború idején játszódó Seeds of America (Amerika magjai) trilógia, amelynek főhőse egy 13 éves rabszolgalány, aki saját és húga szabadságáért küzd.

A bírálóbizottság méltatása szerint "Laurie Halse Anderson fiatal felnőtteknek szóló, feszesen megírt regényei az értelemről, az identitásról és az igazság kereséséről szólnak, múltban és jelenben. Sötéten ragyogó realizmusa feltárja az idő és az emlékezet létfontosságú szerepét a fiatalok életében".

Fotó: Larry D. Moore, CC BY 4.0, Wikimedia Commons.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról
irodalom

Hegedüs Vera: Ostoba, Műút-könyvek, Miskolc, 2021.
irodalom

Juhász Tibor Visky Andrással beszélgetett a SZÓKÖZ legutóbbi alkalmán

Más művészeti ágakról

Édouard Louis Ki ölte meg az apámat? című darabja a Jurányiban
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
art&design

Borsos Miklós Lighea-művei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés