bezár
 

zene

2023. 09. 08.
Eötvös Péter Meséjével bővül a Magyar Zene Háza Hangdómjának programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eötvös Péter Meséjével bővül a Magyar Zene Háza Hangdómjának programja Eötvös Péter Mese című művéhez alkottak 360 fokos vizuális világot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) médiadesign szakos hallgatói a Magyar Zene Háza Hangdómja számára; a projekt premierjét pénteken tartják.

A Zene Háza, a MOME, a Budapest Music Center (BMC) és Eötvös Péter összefogásában megvalósuló projektet pénteken és szombaton, a MOME és a Zene Háza közös programján, az Intermezzo Fesztiválon élvezheti először a közönség - közölte a pénteki sajtóbemutatón a Zene Háza ügyvezető igazgatója.

prae.hu

Batta András elmondása szerint az alkotással több mint ötvenéves álom vált valóra.

Eötvös Péter világhírű magyar zeneszerző, karmester a 1960-as években 100 magyar népmese dramaturgiáját kutatta, majd 101. meseként létrehozta azt a kultikus művet, amely számára belépést jelentett a korabeli szakmai elit legszűkebb csoportjába.

A Mese című, 12,5 perces hangjáték 1968-ban készült, a mesélő, a különböző karakterek megszemélyesítője Molnár Piroska volt. A hangfelvételek eredetileg Budapesten készültek, majd ebből az alapanyagból hozta létre Eötvös Péter az elektronikus kompozíciót a kölni rádió stúdiójában.

A mester rég dédelgetett vágya, hogy száz magyar népmese motívumainak felhasználásával készült művéhez képi világ társuljon - idézte fel Batta András.

Mint hozzátette, a látványvilágot, az animációkat a zeneszerző instrukciói alapján készítették a MOME média design szakos hallgatói, Székely Ákos, Siteri Nóra, Horváth Adrienn, Szőnyi Máté és Takács Bori.

A Zene Háza Hangdómjának 360 fokos vásznára tervezett, különleges akusztikai és vizuális élményt nyújtó mű az Intermezzo Fesztivált követően a Hangdóm műsorára is felkerül, a közönség - változó párosításban - két-két animációt tekinthet meg egy vetítésen.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés