bezár
 

film

2023. 11. 04.
Kedden kezdődik a 17. Román Filmhét
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden kezdődik a 17. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében ezúttal hat új alkotást láthat a közönség.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház közleményében kiemeli, hogy a november 7-én, kedden 19 órakor kezdődő nyitóvetítésen a magyarországi premier előtt lesz látható a Libertate '89 - Nagyszeben című, román-magyar koprodukcióban készült játékfilm, amely a '89-es, véres romániai forradalom napjainak megidézésével az akkori eseményeket egy újabb szemszögből mutatja meg.

A forradalmat tizennyolc évesen megélő Tudor Giurgiu rendező az Uránia Nemzeti Filmszínház közleményében úgy fogalmaz, "ezzel a filmmel az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, vajon az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre". Rendezése a valós karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő izgalmakat kínál, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) közönségdíjat kapott - áll a közleményben.

Szerepelnek a válogatásban a román filmművészetet jellemző, szatirikus hangvételű filmek: szombaton, november 11-én este lesz látható Paul Negoescu Derék emberek című társadalmi szatírája. Negoescu az új román fekete vígjáték mestere, Két sorsjegy című 2016-os komédiája a kevés nyereséges film egyike lett Romániában 2017-ben, a 12. Román Filmnapokon Magyarországon is vetítették. A Budapesten most bemutatkozó Derék emberek, Paul Negoescu új fekete komédiája nyolc román nemzeti filmdíjat, GOPO-t kapott, többek között a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért és a legjobb főszerepért. Látható lesz az elsőfilmes moldáv rendező, Jon Bors Szén című alkotása is - áll a közleményben.
 

A programban szerepel egy romantikus lírai filmdráma, Mihal Sofronea A szelek nyomában című munkája, valamint egy magashegyi thriller, Daniel Sandu Az apa, aki hegyeket mozgat meg című filmje. Sandu első filmje, az Egy lépéssel az angyalok mögött látható volt a 2018-as válogatásban, mostani filmjénak főszereplője egy nyugalmazott hírszerző tiszt (Adrian Titieni), aki a havasokban eltűnt fia keresésére indul.
 

A válogatásban egy dokumentumfilm is helyet kapott: Oana Giurgiu Alkalmi kémek című dokuja azokról a Kelet-Európából származó zsidó önkéntesekről szól, akiket a britek ügynökként juttattak vissza szülőföldjükre a második világháborúban. A film producere Tudor Giurgiu volt - áll a közleményben.

Az Uránia közleményében kiemeli, hogy három vetítésen a közönség az alkotókkal is találkozhat, a nyitófilmen a rendezővel, Tudor Giurgiuval, az Alkalmi kémek című film bemutatóján Oana Giurgiuval, a Derék emberek bemutatóján pedig a forgatókönyvíró párossal, Radu Romaniuc-kal és Oana Tudorral.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, a közönségtalálkozós vetítéseket (Libertate '89 - Nagyszeben, Alkalmi kémek, Derék emberek) angol felirattal is. A rendezvény a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés