bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Horváth Florencia --

felhasználói adatlapja

Horváth Florencia által feltöltött cikkek:

Aki csak a jelenről, az őt érintő problémákról tud írni
Szeptember 2-án, a 92. Ünnepi Könyvhét keretein belül mutatták be Ingo Schulze legújabb regényét, a Jóravaló gyilkosokat a Kis Présházban. A színpadot Nádori Lídia, a könyv fordítója, Závada Pál író és Balogh Endre, a könyv szerkesztője és az est moderátora foglalta el. 
Átkerülni a másik oldalra
A kecskeméti Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégiuma 1991 óta ad otthon a People Team nyári gyerektáborának, ami minden évben három turnusból áll. A turnusok szekciókra bomlanak, hogy a 7-17 éves korosztály mindegyik tagja megtalálja a számára legérdekesebb programokat. Lehet menni színjátszásra, táncra, cirkuszi gyakorlatokra, fotóra, filmre, sportra, kézműves foglalkozásra és irodalomra is. Az idei tábor harmadik – augusztus 8-14-ig – tartó turnusának kreatív írás szekcióját vezethettem, ahol hét – tizenkettőtől tizenhat éves korig – résztvevővel napi kétszer egy és egyszer másfél órán keresztül merültünk el a kortárs irodalom és az alkotás rejtelmeiben.
Látható és láthatatlan kötelékek
A Nyolc Ág Művésztábor résztvevői jubileumot ünnepelhettek, ötödször rendezték meg az eseményt. A szervezők az ünnepi alkalomra igazán különleges és sokszínű programmal készültek. Negyedik alkalommal vettem részt a táboron, ami az első alkalmak "szűkkörűsége" után szinte egy minifesztivállá nőtte ki magát. Az öt év alatt szervezettségben, a programok terén, felszereltségében és közösségépítő szempontból is sokat változott, fejlődött a tábor, de ami az első pillanattól szinte hívószava maradt, az a családiasság. Az újonnan érkezők befogadása és az öröm, ha meglátjuk a régi, ismerős arcokat.
A könyv főszereplője nem én vagyok, de tudom, milyen kilátás nyílik az ablakából
A Prae Kiadó idén nyáron két lengyel könyvet jelentetett meg, amelyek bemutatója július 2-án 19 órakor kezdődött a Kis Présházban. Elsőként Bronka Nowicka Megetetni egy követ című debütáló kötetéről beszélgetett a fordító, Sipos Tamás, a szerkesztő, Molnár T. Eszter és Pálfalvi Lajos polonista, majd Marcín Świetlicki Tizenhárom című könyve következett, Pálfalvi maradt, és mellé Péczely Dóra ült.
Reményt árulni
Június 17-én 20 órakor vette kezdetét Tallér Edina ötödik regényének bemutatója a KisPrésházban. A szerzővel Juhász Mátyás beszélgetett, aki arról a rendhagyó helyzetről is szólt, hogy a könyv a bemutató előtt néhány órával érkezett meg a nyomdából, így az írónő is csak ekkor láthatta végleges formájában először.
Erős kezdés
A tavaly év végén megjelent karácsonyi duplaszám azt gondolom, elegendő olvasnivalót biztosított az ünnepekre. Az Élet és Irodalom idei elő száma január 8-án jelenik meg, benne Szaniszló Judit, Kontra Ferenc és Istók Anna tárcáival, valamint Kustos Júlia, Mesterházy Balázs verseivel, és Darvasi László paródiájában Szüts Miklós, Majtényi László, Halász Rita, Szvoren Edina, és Tolnai Ottó írásaival.
Dupla adag olvasnivaló az ünnepekre
Az Élet és Irodalom hetente megjelenő politikai és irodalmi lap ezen a héten hozta év végi dupla számát, olyan terjedelmes mennyiségű tárcával és verssel, amelyek biztosan elegendő olvasnivalót nyújtanak a 2020-ból hátralevő két hétre. Ez az év valamilyen módon mindenki számára nehéz év volt, számos kortárs írót megihletett a világ jelenlegi helyzete, így sok minden más mellett ebben a témában íródott szövegeket is talál az olvasó.
Az ÉS versei előtérben
A múlt alkalommal a prózai szövegeket, tárcákat elemeztem, emeltem ki, most szeretném inkább az Élet és Irodalom legfrissebb lapszámában megjelent verseket ajánlani az olvasók figyelmébe.
A jó irodalom tükröt tart
November 17-én rendezték meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Tükör-beszélgetéssorozat legújabb eseményét, a járványhelyzetre való tekintettel zárt ajtók mögött. A nézők a múzeum Youtube-csatornáján kísérhették figyelemmel a Benedek Anna által moderált beszélgetést. A vendég ezúttal Simon Bettina volt, aki előzetesen azt a feladatot kapta, hogy kérjen fel két olyan számára fontos, munkáját inspiráló alkotót, akikkel szívesen venne részt az eseményen. Simon Garaczi Lászlót és Pataky Adriennt invitálta meg.
Két tárcáról és Bertók László emlékéről
Idén december 6-án ünnepelte volna nyolcvanötödik születésnapját Berók László Kossuth- és József Attila díjas író, költő. Az e heti ÉS hangulatát az utána maradt űr, az elmúlás szele és a fájdalom is belengi.
Máshogy a közöset
November 20-án mutatták be online a POKET zsebkönyvek és az Amigos a gyerekekért szervezet közös antológiáját. A nézők az utóbb említett szervezet Facebook-oldalán kísérhették figyelemmel az élő közvetítést, amelyben Zoltán Áron színész, a Vershaker Youtube-csatorna megálmodója és egyben a kötet nagykövete, Vecsei H. Miklós, a POKET alapítója, Forgács-Fábián Sára, az Amigos projekt vezetője, valamint Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője beszélgettek.
Fogások és melléfogások
A múlt heti Élet és irodalom igazán magasra tette a lécet, de ezúttal sem kellett csalódnom. Merész kérdéseket állít az olvasó elé, érdekes témákat feszeget a heti ÉS, amibe igazán érdemes belelapozni. A kritika részéből rengeteg írói fogást tanulhatunk, számos melléfogást felismerhetünk, míg a szépirodalom része sokszor tanulságos, elgondolkodtató, mégis szórakoztató.
Meghozza az olvasáshoz a kedvet
Megint elérkezett a csütörtök, friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, igazán színes tartalommal. A héten felettébb elismert nevek olvashatóak az előzetes tartalomjegyzékben, ajánlom műveiket, amelyek rejtett kérdéseikkel megint adnak okot a töprengésre, fejtegetésre.
A Nincs folyóirat fiatal szerzői olvastak fel
Az egy hónapja alakult irodalmi-művészeti folyóirat, a Nincs.online szombaton tartott kiállítással egybekötött felolvasóesetet a Nyitott Műhelyben, amelyre – természetesen a járványügyi korlátozásokat betartva – szép számmal látogattak el az érdeklődők.
"Nem látod őt, csak a csupasz falat"
A kijárási tilalomnak is van előnye, most otthon, kicsit magunkba fordulva tölthetjük azokat az órákat, amelyeket eddig a barátainknak vagy a szórakozásnak szenteltünk. Azt gondolom, ha már így alakult, ki kell használnunk a helyzetet, és a pihenés, valamint az online tanulás vagy munka mellett több időt kell fordítanunk az olvasásra. Ez esetben pedig nemcsak könyvekre gondolhatunk, hanem folyóiratokra, hetilapokra is, amelyeket eddig talán annyira nem is vettünk kezünkbe. Az Élet és Irodalom továbbra is folyamatosan megjelenik, bátorítok mindenki, hogy a héten is vegye kézbe.
Kikapcsolódáshoz, de akár önvizsgálathoz is
Pénteken ismét friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, én pedig már ma kezembe vehetem, belelapozhatok, kiemelhetek szövegeket, remélve, hogy ezáltal felkeltem minél több olvasó érdeklődését is. Lássuk, milyen olvasmányokat találhatunk az új lapszámban.
A hét könyveitől egy hangoskönyv történetéig
Harmadik hete lapozom az ÉS-t úgy, hogy össze is foglalom, ez egy nagy utazás, igyekszem mindig más rovatát mélyebben megfigyelni, esetleg elemezni.
Kicsit az idén Nobel-díjat nyert Louise Glück kapcsán
Az utóbbi években főként a filmgyártás területén zsebelhettünk be számos díjat, mind rendezőinknek, mind színészeinknek hála. A magyar irodalom terjedése is felfelé ível, ugyanis az itthoni bestsellereket folyamatosan fordítják le világnyelvekre. A kimagaslóan nagy siker Kertész Imre nevéhez fűződik, akit a magyar irodalom történetében először, 2002-ben tüntettek ki Nobel-díjjal.
ÉS?
Ismét elérkezett a csütörtök, ismét előttem a friss Élet és Irodalom, amely holnap kerül az újságárusok polcaira, nekem pedig nincs más dolgom, mint fellapozni a nyomda illatú lapszámot és megosztani róla szubjektív gondolataimat.
Harmadik nap a Margón
A vírushelyzet miatt csak korlátolt befogadóhellyel, de a tavaszi rendezvény elmaradása után idén ősszel újra megrendezték a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Én a harmadik napra látogattam el, amely a többihez hasonlóan sokszínű programokban bővelkedett.
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából
A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb és legolvasottabb politikai is irodalmi hetilapja számomra eddig is fontos olvasmány volt, azonban mostantól heti feladatom lesz a lap értő, odafigyelő tanulmányozása...
Üzenet haza
A 2018 áprilisában alakult POKET zsebkönyvek az elmúlt két évben számos hazai és külföldi irodalmi művet adott ki a klasszikus és kortárs bestseller-listákról egyaránt válogatva. A kezdeményezés célja, hogy minél több időt töltsünk offline, ne a telefonunkért inkább egy hasonlóan kis méretű, könnyen hordozható könyvért nyúljunk a zsebünkbe utazás alkalmával. Az egyre több könyvautomatával rendelkező és most már országos szintűre kiterjesztett cég szeptember 22-én mutatta be harmincegyedik kötetét, Kosztolányi Dezső Édes Annájának kritikai kiadását.
A szavak itt lent mindig összeérnek
Az Ünnepi Könyvhét minden évben az egyik legnagyobb volumenű irodalmi témájú esemény, amely közös programokra hívja a szakmában tevékenykedőket és az olvasóközönséget. Eredeti időpontja szerint nyár elején került volna megrendezésre a Vörösmarty téren, a vírushelyzet azonban megakadályozta ezt, és sajnos a dátum elhalasztása ellenére sem valósulhatott meg. A Prae Kiadó azonban a megfelelő járványügyi intézkedések mellett meghirdette könyvheti nyolc könyvének bemutatását.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés