bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Horváth Florencia --

felhasználói adatlapja

Horváth Florencia által feltöltött cikkek:

Egy év, hét hónap, öt nap és nyolc óra
Egy év, hét hónap, öt nap és nyolc óra
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Weber Kristóf első, Keringő című regénye tavaly ősszel jelent meg a Prae Kiadó gondozásában, és mire január 24-én bemutatták, az első kiadás el is fogyott. Az este nyolc órakor kezdődő beszélgetést, amelynek a Kis Présház adott otthont Balogh Máté zeneszerző moderálta.
A test kiáltja világgá
A test kiáltja világgá
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Ha nehezen írok meg egy kritikát, általában azt jelenti, jó az előadás. Jó az előadás, mert beszippant, magával ragad, és hetekig gondolkodnom kell rajta. A nem is olyan régen alakult Loupe Színházi Társulás Cordelia O’Neill Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá című drámáját Horváth János Antal fordításában és egyben rendezésében vitte színre.
Tegyetek velem, amit akartok
Tegyetek velem, amit akartok
Kiss Judit Ágnes: Egy nőalak szürke kontúrja
Melyik oldalon áll a szerző? – merül fel bennem újra és újra a kérdés, miközben a könyvet olvasom. Kiss Judit Ágnes az elmúlt időszakban sokszor szólalt meg interjúk formájában, de direkt kerültem ezeket, amíg nem tisztázódtak bennem az eleinte kétes narrátori attitűdök, illetve az a szerzői szándék, ami a regény témájának kiválasztása mögött van. Egészen az utolsó oldalakig nem dőlt el, hogy az író melyik oldalon áll, a felvonultatott erkölcsi és vallási kérdésekhez hogyan viszonyul. Ez Kiss Judit Ágnes felnőtteknek szóló regényének, az Egy nőalak szürke kontúrjának a megtartó ereje.
Hétfejű sárkány a világ, ha nő vagy
Hétfejű sárkány a világ, ha nő vagy
Kritika Kali Ágnes Megvakult angyalok című kötetéről
Öt évvel az első kötete után Kali Ágnes egy igencsak vékony második kötettel állt elő idén tavasszal. Ilyenkor általában a gondos válogatást és a szerzői-szerkesztői szigorúságot szokás dicsérni a húzás tekintetében, ám jelen esetben inkább az itt és most szerepéről van szó. A versek egy része ugyanis az aktuális közéleti eseményekre is reflektál, annak ellenére, hogy olyan sokat használt toposzokat is megmozgat, mint a Biblia, a hinduizmus vagy a mitológia. Így felmerülhet, hogy a könyv főként a szerző nemrégiben  írt verseit tartalmazza, nem pedig az elmúlt öt év anyagának összegzése. 
Ami szomorú, az szomorú, ami gyönyörű, az gyönyörű
Ami szomorú, az szomorú, ami gyönyörű, az gyönyörű
Ughy Szabina könyvbemutatója
Ughy Szabina ötödik, a Prae Kiadó gondozásában megjelent Az átlátszó nő című könyvét október 15-én délután mutatták be a Margó Irodalmi Fesztivál kamaratermében. A beszélgetést Terék Anna költő, drámaíró, pszichológus kérdezte, aki alkotói munkásságát  és civil foglalkozását tekintve  is több ponton kapcsolódik a szerzőhöz.
Ismétlődések más kontextusban
Ismétlődések más kontextusban
FISZ 25, Korpa Tamás portrébeszélgetés
A huszonöt éves fennállását ünneplő Fiatal Írók Szövetsége ősz elején háromrészes beszélgetéssorozatot szervezett, ahová a szervezet korábbi elnökeit hívták meg, ráadásul mindegyikőjüket költői minőségükben, illetve moderátorként egy-egy irodalomtörténészt. Szeptember 21-én Korpa Tamás foglalta el a Lumen Kávézó színpadát, akinek Smid Róbert tette fel kérdéseit.
Különböző emberek, ugyanaz a személy
Különböző emberek, ugyanaz a személy
A Radnóti Színház A vége című előadásáról
Regényt színpadra adaptálni nehéz feladat, hiszen a játékidő nem bír el annyi cselekményt, bárbeszédet, amennyit a papír. A Radnóti Színház sok szempontból jól sikerült A vége című előadásánál is ez válik kérdésessé, mivel a monstrum könyvből rengeteg olyan dolgot kihagy, ami árnyaltabbá tenné a megjelenített eseményeket, kontextusba helyezné a kiragadott részleteket.
Beborított tér
Beborított tér
Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Május 17-én, 20 órás kezdéssel indult el a Nyolc Ág Stúdió összművészeti programsorozata, az Atmosphere, amelynek az Auróra adott otthont. A rendezvények lényege, hogy a hagyományos kulturális eseményektől eltérően – amelyek általában egy ágazatra koncentrálnak – egyszerre jusson el a befogadókhoz az irodalom, a képzőművészet és a zene. Ezek összekapcsolódása – amelyet mind a hasonlóság, mind a különbözőség kiválthat – pedig olyan atmoszférát teremtsen, ami uralma alá vonja a teret, benne pedig az alkotókat és a közönséget.
Az új nemzedék viszi tovább megkezdett hagyományainkat
Az új nemzedék viszi tovább megkezdett hagyományainkat
Juhász Tiboré a Sziveri-díj
Március 29-én 17:30-kor kezdődött a Sziveri János-díj átadója a KisPrésházban. Az Új Symposion egykori főszerkesztőjének emlékére, a Sziveri János Társaság által alapított díjat ez alkalommal Juhász Tibor költő, író, szerkesztő vehette át.
Bepillantás a műhelytitkokba
Bepillantás a műhelytitkokba
Jegyzőkönyv Vándorló Állományokról
Március 23-án és 24-én a Kis Présház adott otthont három város fiatal szerzőinek, ugyanis a Vándorló Állományok elnevezésű csoport ezúttal kétnapos líraműhelyt tartott. A szegedi Törzsasztal Műhely, az egri Szövegtrafik és a budapesti prae.hu művészeti portál körül szerveződő pályakezdő költők negyedik alkalommal ültek össze közösen gondolkodni lehetőségekről, irodalmi életről, versről.
A vakmerőség a kedvenc témáim egyike
A vakmerőség a kedvenc témáim egyike
Interjú Bódi Péterrel
Műveinek fő témája a fiatalok gondolkodása, kapcsolati rendszereiknek bonyolultsága és a világhoz való viszonyulásuk. A harmincegyéves szerző a sajátjánál eggyel frissebb generáció problémáival foglalkozik legtöbbet, nem riadva vissza a formai újításoktól sem. Legutóbb megjelent csetregénye, a Hype kapcsán Bódi Péterrel Horváth Florencia beszélgetett.
Nem mindegy, hogy ki toporzékol
Nem mindegy, hogy ki toporzékol
Késelés Villával: Negatív kritika
Február 14-én 19 órakor vette kezdetét a havonta jelentkező Késelés Villával beszélgetéssorozat legutóbbi része, amelynek meghívott vendégei Mohácsi Balázs, Fenyvesi Orsolya, Modor Bálint és Nemes Z. Márió volt. A negatív kritika lehetőségeit, szerepét vizsgálták.
Elkezdeni egy életművet
Elkezdeni egy életművet
Néhány 2022-ben debütáló költő
A 2022-es évben olyan neves szerzők álltak elő új verseskötettel, mint Gergely Ágnes, Fehér Renátó vagy Fekete Vince. Az azonban minden évben nagy kíváncsiságot vált ki a folyóiratok olvasóközönségéből, hogy azok aktívan publikáló szerzői közül vajon kik jelentkeznek első könyvükkel. A debütálás mindig hangsúlyos az életmű tekintetében, az idő múlásával sokan már nem tudnak azonosulni első kötetükkel, míg másokat  évekkel később is pozitív példaként emleget a kritika. Éppen ezért érdemes odafigyelni a pályakezdő költők bemutatkozására – az alábbi négyre biztosan.
Zárójelek könyve
Zárójelek könyve
Légrádi Gergely: Alkalomadtán
„A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az” – írja Tolsztoj, és talán ennél pontosabban nem is lehetne összefoglalni egy mondatban Légrádi Gergely 2022 őszén megjelent, Alkalomadtán című regényét. A szerző hatodik könyvét a Kalligram kiadó adta közre.
Soha nem vagyok ott, ahol történik valami
Soha nem vagyok ott, ahol történik valami
Szarka Károly: Az én hibám című könyvéről
Szarka Károly debütáló regénye 2021-ben jelent meg. A mai magyar valóságot, a kallódó fiatalságot és egy szenvedő call centeres férfi álmainak és valóságának keveredését követhetjük nyomon több mint háromszáz oldalon keresztül. És ahogy Sartre-nál, a pokol itt is a többiek.
Új idők új dalai
Új idők új dalai
Kritika a Jövőbemutató antológiáról
Egyre több kortárs fiatal szerzőt bemutató antológia lát napvilágot, gondoljunk csak a Péczely Dóra szerkesztette Lehetnék bárkire vagy a Horváth Benji és André Ferenc által összeállított Címtelen földre. Az azonban rendhagyó, hogy egy teljesen pályakezdő szerző, szerkesztő szedje csokorba a szerinte fiatal kortárs költőket.
Gasztronómia, pop és utazások
Gasztronómia, pop és utazások
Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca
Térey János 2019-es halálhíre megrázta az irodalmi közeget. A Jelenkor Kiadó szinte azonnal a hagyaték átvizsgálásába kezdett, két posztumusz kötetet jelentetett meg, a kevert műfajú Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba címűt 2019-ben, a szerző befejezetlen memoárját pedig 2020-ban Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai címmel.
Életem projektje az f21
Életem projektje az f21
Nagyinterjú Vincze Bencével és Vigh Martinnal az f21 átalakulása kapcsán
A 2016 januárban induló f21.hu kulturális portál az elmúlt hat évben több átalakuláson is átesett, rengeteg új projektet, rendezvényt szervezett, számos fiatal és befutott szerzőnek adott publikálási, fellépési lehetőséget. Idén ősszel Vincze Bence alapító főszerkesztő átadta pozícióját a korábban filmes rovatvezetőként tevékenykedő Vigh Martinnak, ő pedig az f21-gyel szorosan összefonódó Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió igazgatójaként, a lap művészeti vezetőjeként látja el feladatait. A megújulásokról, változásokról és jövőbeli tervekről Horváth Florencia beszélget velük.
A tanulás kiment a divatból
A tanulás kiment a divatból
Bemutatták Kiss Dávid első verseskötetét
Október 21-én mutatták be Kiss Dávid első, Medvék bolygója című verseskötetét, amely a Napkút kiadó gondozásában jelent meg. Az eseménynek a Fill the winebox borozó adott otthont, ami még ünnepélyesebbé tette a koncerttel és felolvasással egybekötött beszélgetést.
Öröm a viszontlátás, nehéz a búcsú
Öröm a viszontlátás, nehéz a búcsú
Napló a XI. Hajdúböszörményi Írótáborról
Épp hogy van időm pihenni egy napot a FISZ-tábor után, július 12-én indulok is Hajdúböszörménybe, hogy öt napot töltsek a Debreceni Egyetem kihelyezett karának kollégiumában városi környezetben ugyan, de egy kicsit kivonulva a világból. A Nyugati pályaudvarról indulunk, útitársaim Gyáfrás István és Szabados Attila, mindhármunknak fontos ez a tábor, azt ecsetelem a fiúknak, hogy nekem azért, mivel két évvel ezelőtt itt született meg a készülő kötetem koncepciója, itt írtam meg hozzá az első verset. Kicsit mindhárman hazajárunk ide, elnevezzük hát az úticélt Ithakának, hátha gyorsabban megy tőle a vonat.
Líraműhely és napfelkelte, kortárs irodalom és tánc hajnalig
Líraműhely és napfelkelte, kortárs irodalom és tánc hajnalig
Napló a X. FISZ-táborról
Július 6-án reggel a még kardigánban, de a közelgő forróságot érezve könnyű nyári ruhában érkezem a Nyugati pályaudvarra, Szabados Attila már ott van, Kiss Dávidot és Élő Csengét várjuk még, megbeszéltük, hogy együtt indulunk a Királyrétre, ahol két év kihagyás után ismét megrendezik a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) nyári táborát, most tizedik alkalommal.
Próza a szerelmi emigráció után
Próza a szerelmi emigráció után
Bemutatták Szeles Judit prózakötetét
A 93. Ünnepi könyvhét alkalmából mutatták be Szeles Judit Ibsen a konyhában című a Prae kiadó gondozásában megjelent prózakötetét június 9-én a Kis Présházban. A szerzővel Péczely Dóra szerkesztő és Balázs Attila író beszélgetett.
A mozdulatban ölt formát, ki vagy
A mozdulatban ölt formát, ki vagy
Gerevich András Légzésgyakorlatok című kötetének bemutatója a Margón
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könnyvásár első napján 16 órakor vette kezdetét az első nagyszínpados program, Gerevich András Légzésgyakorlatok című verseskötetének bemutatója. A költőt Schein Gábor kérdezte alkotói folyamatokról.
Mi van ott, ahová már nem ér el a kontroll?
Mi van ott, ahová már nem ér el a kontroll?
Viszonylagos öröklét – Nemes Nagy Ágnes 100
Május 19-én 19 órakor tartották a Viszonylagos öröklét című, Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat ötödik részét a MOMkultban. A háziasszony ezúttal is Juhász Anna volt, aki Rudolf Pétert, Molnár Piroskát, Járai Márkot és Schein Gábort látta vendégül, hogy a költő, irodalomtudós személyes élményeivel, meglátásaival, a színészek versek előadásával színesítsék az estét.
Elképzelhetetlenül más világ
Elképzelhetetlenül más világ
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt
Május 3-án 18 órakor egyetemistákkal telt meg a Rajk Szakkollégium udvara, ugyanis Bartis Attila író, fotográfus jött vendégségbe, hogy munkásságáról, Jáváról és egyéb utazásairól meséljen. A moderátori székben Bozó Benedek foglalt helyet, az érdeklődők pedig  a színpadként elválasztott tér körül foglaltak helyet, megalapozva ezzel a beszélgetés bensőséges hangulatát.
Mindennapi posványokból nő ki a vers
Mindennapi posványokból nő ki a vers
Nyerges Gábor Ádám könyvbemutatója a Kis Présházban
Április 29-én 19 órakor mutatták be Nyerges Gábor Ádám hatodik, Nincs itt semmi látnivaló című verseskötetét a Kis Présházban. A szerző mellett Fráter Zoltán foglalt helyet, aki laza, baráti hangulatban vezényelte le a beszélgetést, hiszen, ahogy elmondta, Nyergessel hosszú évekkel ezelőtt kezdődött ismeretségük, korábban dolgoztak is együtt. A beszélgetés előtt Péczely Dóra a kiadó szerkesztője köszöntötte a nézőket, elmondta, a szövegeken Benedek Anna dolgozott együtt a költővel, akinek ez a negyedik olyan kötete, amely a Prae Kiadó gondozásában jelent meg.
Beszámoló a jövőről, szöveg és grafika párhuzamosságáról
Beszámoló a jövőről, szöveg és grafika párhuzamosságáról
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna közös kötetének bemutatója a MERSZ Klubban
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna tavaly jelentette meg közös könyvét, a Termékeny félreértést, ami egy igazán különleges módszerrel készült, ugyanis Áfra írta a magyar szövegeket, amelyekre Szegedi-Varga az angol nyelvűekkel, valamint a grafikákkal reagált, és fordítva. A járványhelyzet és Szegedi-Varga külföldön tartózkodása miatt még nem tudtak olyan közös könyvbemutatót tartani, amelyiken mindketten élőben jelen vannak, így erre november 19-én került először sor a MERSZ Klubban. Az est moderátora Falcsik Mari volt.
Ahol négy ország költőinek sorai összeérnek
Ahol négy ország költőinek sorai összeérnek
Vácon táboroztak a V4-es országok fiatal szerzői - napló
Az elmúlt években elég sok írótáborban megfordultam táborozóként, táboroztatóként is, de ilyen élményben, mint a Ctrrl V csoport által, a visegrádi országokat képviselő fiatal költőknek szervezett ötnapos program nyújtott, még nem volt részem. A Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarország számos pontjáról érkező elsőkötetes, vagy kötet előtt álló szerzők Vácon gyűltek össze szeptember 20 és 24-e közt, hogy ismerkedjenek, kapcsolatokat építsenek, lefordítsák egymás szövegeit. Öröm volt közöttük lenni és testközelből megtapasztalni, milyen, amikor egy közvetítőnyelv segítségével, kézzel-lábbal mutogatva el a versek jelentését, de mégis hihetetlen pontossággal és hatalmas sikerrel fordítják le általam nem beszélt nyelvekre a gondolataimat és én is ugyanezt teszem más szerzők szövegeivel.
Aki csak a jelenről, az őt érintő problémákról tud írni
Aki csak a jelenről, az őt érintő problémákról tud írni
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét
Szeptember 2-án, a 92. Ünnepi Könyvhét keretein belül mutatták be Ingo Schulze legújabb regényét, a Jóravaló gyilkosokat a Kis Présházban. A színpadot Nádori Lídia, a könyv fordítója, Závada Pál író és Balogh Endre, a könyv szerkesztője és az est moderátora foglalta el. 
Átkerülni a másik oldalra
Átkerülni a másik oldalra
Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?
A kecskeméti Neumann János Egyetem Homokbányai Kollégiuma 1991 óta ad otthon a People Team nyári gyerektáborának, ami minden évben három turnusból áll. A turnusok szekciókra bomlanak, hogy a 7-17 éves korosztály mindegyik tagja megtalálja a számára legérdekesebb programokat. Lehet menni színjátszásra, táncra, cirkuszi gyakorlatokra, fotóra, filmre, sportra, kézműves foglalkozásra és irodalomra is. Az idei tábor harmadik – augusztus 8-14-ig – tartó turnusának kreatív írás szekcióját vezethettem, ahol hét – tizenkettőtől tizenhat éves korig – résztvevővel napi kétszer egy és egyszer másfél órán keresztül merültünk el a kortárs irodalom és az alkotás rejtelmeiben.
Látható és láthatatlan kötelékek
Látható és láthatatlan kötelékek
Ötéves lett a Nyolc Ág Művésztábor
A Nyolc Ág Művésztábor résztvevői jubileumot ünnepelhettek, ötödször rendezték meg az eseményt. A szervezők az ünnepi alkalomra igazán különleges és sokszínű programmal készültek. Negyedik alkalommal vettem részt a táboron, ami az első alkalmak "szűkkörűsége" után szinte egy minifesztivállá nőtte ki magát. Az öt év alatt szervezettségben, a programok terén, felszereltségében és közösségépítő szempontból is sokat változott, fejlődött a tábor, de ami az első pillanattól szinte hívószava maradt, az a családiasság. Az újonnan érkezők befogadása és az öröm, ha meglátjuk a régi, ismerős arcokat.
A könyv főszereplője nem én vagyok, de tudom, milyen kilátás nyílik az ablakából
A könyv főszereplője nem én vagyok, de tudom, milyen kilátás nyílik az ablakából
Két lengyel könyvet mutatott be a Prae Kiadó
A Prae Kiadó idén nyáron két lengyel könyvet jelentetett meg, amelyek bemutatója július 2-án 19 órakor kezdődött a Kis Présházban. Elsőként Bronka Nowicka Megetetni egy követ című debütáló kötetéről beszélgetett a fordító, Sipos Tamás, a szerkesztő, Molnár T. Eszter és Pálfalvi Lajos polonista, majd Marcín Świetlicki Tizenhárom című könyve következett, Pálfalvi maradt, és mellé Péczely Dóra ült.
Reményt árulni
Reményt árulni
Tallér Edina: Lány a város felett című könyvének bemutatója
Június 17-én 20 órakor vette kezdetét Tallér Edina ötödik regényének bemutatója a KisPrésházban. A szerzővel Juhász Mátyás beszélgetett, aki arról a rendhagyó helyzetről is szólt, hogy a könyv a bemutató előtt néhány órával érkezett meg a nyomdából, így az írónő is csak ekkor láthatta végleges formájában először.
Erős kezdés
Erős kezdés
Az ÉS friss lapszáma
A tavaly év végén megjelent karácsonyi duplaszám azt gondolom, elegendő olvasnivalót biztosított az ünnepekre. Az Élet és Irodalom idei elő száma január 8-án jelenik meg, benne Szaniszló Judit, Kontra Ferenc és Istók Anna tárcáival, valamint Kustos Júlia, Mesterházy Balázs verseivel, és Darvasi László paródiájában Szüts Miklós, Majtényi László, Halász Rita, Szvoren Edina, és Tolnai Ottó írásaival.
Dupla adag olvasnivaló az ünnepekre
Dupla adag olvasnivaló az ünnepekre
A friss ÉS
Az Élet és Irodalom hetente megjelenő politikai és irodalmi lap ezen a héten hozta év végi dupla számát, olyan terjedelmes mennyiségű tárcával és verssel, amelyek biztosan elegendő olvasnivalót nyújtanak a 2020-ból hátralevő két hétre. Ez az év valamilyen módon mindenki számára nehéz év volt, számos kortárs írót megihletett a világ jelenlegi helyzete, így sok minden más mellett ebben a témában íródott szövegeket is talál az olvasó.
Az ÉS versei előtérben
Az ÉS versei előtérben
December 10.
A múlt alkalommal a prózai szövegeket, tárcákat elemeztem, emeltem ki, most szeretném inkább az Élet és Irodalom legfrissebb lapszámában megjelent verseket ajánlani az olvasók figyelmébe.
A jó irodalom tükröt tart
A jó irodalom tükröt tart
Beszélgetéssorozat a 2019-es Móricz-ösztöndíjasokkal
November 17-én rendezték meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Tükör-beszélgetéssorozat legújabb eseményét, a járványhelyzetre való tekintettel zárt ajtók mögött. A nézők a múzeum Youtube-csatornáján kísérhették figyelemmel a Benedek Anna által moderált beszélgetést. A vendég ezúttal Simon Bettina volt, aki előzetesen azt a feladatot kapta, hogy kérjen fel két olyan számára fontos, munkáját inspiráló alkotót, akikkel szívesen venne részt az eseményen. Simon Garaczi Lászlót és Pataky Adriennt invitálta meg.
Két tárcáról és Bertók László emlékéről
Két tárcáról és Bertók László emlékéről
A friss Élet és irodalomról egy nappal korábban!
Idén december 6-án ünnepelte volna nyolcvanötödik születésnapját Berók László Kossuth- és József Attila díjas író, költő. Az e heti ÉS hangulatát az utána maradt űr, az elmúlás szele és a fájdalom is belengi.
Máshogy a közöset
Máshogy a közöset
Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
November 20-án mutatták be online a POKET zsebkönyvek és az Amigos a gyerekekért szervezet közös antológiáját. A nézők az utóbb említett szervezet Facebook-oldalán kísérhették figyelemmel az élő közvetítést, amelyben Zoltán Áron színész, a Vershaker Youtube-csatorna megálmodója és egyben a kötet nagykövete, Vecsei H. Miklós, a POKET alapítója, Forgács-Fábián Sára, az Amigos projekt vezetője, valamint Ott Anna, a Hadik Kávéház művészeti vezetője beszélgettek.
Fogások és melléfogások
Fogások és melléfogások
Élet és irodalom, 2020. november 26.
A múlt heti Élet és irodalom igazán magasra tette a lécet, de ezúttal sem kellett csalódnom. Merész kérdéseket állít az olvasó elé, érdekes témákat feszeget a heti ÉS, amibe igazán érdemes belelapozni. A kritika részéből rengeteg írói fogást tanulhatunk, számos melléfogást felismerhetünk, míg a szépirodalom része sokszor tanulságos, elgondolkodtató, mégis szórakoztató.
Meghozza az olvasáshoz a kedvet
Meghozza az olvasáshoz a kedvet
2020. november 19., gyorsszemle
Megint elérkezett a csütörtök, friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, igazán színes tartalommal. A héten felettébb elismert nevek olvashatóak az előzetes tartalomjegyzékben, ajánlom műveiket, amelyek rejtett kérdéseikkel megint adnak okot a töprengésre, fejtegetésre.
A Nincs folyóirat fiatal szerzői olvastak fel
A Nincs folyóirat fiatal szerzői olvastak fel
Nyitott Műhely, 2020. november 7.
Az egy hónapja alakult irodalmi-művészeti folyóirat, a Nincs.online szombaton tartott kiállítással egybekötött felolvasóesetet a Nyitott Műhelyben, amelyre – természetesen a járványügyi korlátozásokat betartva – szép számmal látogattak el az érdeklődők.
"Nem látod őt, csak a csupasz falat"
"Nem látod őt, csak a csupasz falat"
Töltsük olvasással a bezártság óráit az Élet és irodalommal, 2020. november 12.
A kijárási tilalomnak is van előnye, most otthon, kicsit magunkba fordulva tölthetjük azokat az órákat, amelyeket eddig a barátainknak vagy a szórakozásnak szenteltünk. Azt gondolom, ha már így alakult, ki kell használnunk a helyzetet, és a pihenés, valamint az online tanulás vagy munka mellett több időt kell fordítanunk az olvasásra. Ez esetben pedig nemcsak könyvekre gondolhatunk, hanem folyóiratokra, hetilapokra is, amelyeket eddig talán annyira nem is vettünk kezünkbe. Az Élet és Irodalom továbbra is folyamatosan megjelenik, bátorítok mindenki, hogy a héten is vegye kézbe.
Kikapcsolódáshoz, de akár önvizsgálathoz is
Kikapcsolódáshoz, de akár önvizsgálathoz is
2020. november 5.
Pénteken ismét friss Élet és Irodalom kerül az újságárusok polcaira, én pedig már ma kezembe vehetem, belelapozhatok, kiemelhetek szövegeket, remélve, hogy ezáltal felkeltem minél több olvasó érdeklődését is. Lássuk, milyen olvasmányokat találhatunk az új lapszámban.
A hét könyveitől egy hangoskönyv történetéig
A hét könyveitől egy hangoskönyv történetéig
2020. október 29.
Harmadik hete lapozom az ÉS-t úgy, hogy össze is foglalom, ez egy nagy utazás, igyekszem mindig más rovatát mélyebben megfigyelni, esetleg elemezni.
Kicsit az idén Nobel-díjat nyert Louise Glück kapcsán
Kicsit az idén Nobel-díjat nyert Louise Glück kapcsán
Önálló Glück-kötetre várva
Az utóbbi években főként a filmgyártás területén zsebelhettünk be számos díjat, mind rendezőinknek, mind színészeinknek hála. A magyar irodalom terjedése is felfelé ível, ugyanis az itthoni bestsellereket folyamatosan fordítják le világnyelvekre. A kimagaslóan nagy siker Kertész Imre nevéhez fűződik, akit a magyar irodalom történetében először, 2002-ben tüntettek ki Nobel-díjjal.
ÉS?
ÉS?
2020. október 23.
Ismét elérkezett a csütörtök, ismét előttem a friss Élet és Irodalom, amely holnap kerül az újságárusok polcaira, nekem pedig nincs más dolgom, mint fellapozni a nyomda illatú lapszámot és megosztani róla szubjektív gondolataimat.
Harmadik nap a Margón
Harmadik nap a Margón
A vírushelyzet miatt csak korlátolt befogadóhellyel, de a tavaszi rendezvény elmaradása után idén ősszel újra megrendezték a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Én a harmadik napra látogattam el, amely a többihez hasonlóan sokszínű programokban bővelkedett.
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából
Összefoglaló az Élet és Irodalom eheti számából
2020. október 15.
A kortárs magyar irodalom egyik legismertebb és legolvasottabb politikai is irodalmi hetilapja számomra eddig is fontos olvasmány volt, azonban mostantól heti feladatom lesz a lap értő, odafigyelő tanulmányozása...
Üzenet haza
Üzenet haza
A POKET zsebkönyvcsalád újabb taggal bővült
A 2018 áprilisában alakult POKET zsebkönyvek az elmúlt két évben számos hazai és külföldi irodalmi művet adott ki a klasszikus és kortárs bestseller-listákról egyaránt válogatva. A kezdeményezés célja, hogy minél több időt töltsünk offline, ne a telefonunkért inkább egy hasonlóan kis méretű, könnyen hordozható könyvért nyúljunk a zsebünkbe utazás alkalmával. Az egyre több könyvautomatával rendelkező és most már országos szintűre kiterjesztett cég szeptember 22-én mutatta be harmincegyedik kötetét, Kosztolányi Dezső Édes Annájának kritikai kiadását.
A szavak itt lent mindig összeérnek
A szavak itt lent mindig összeérnek
Halmai Tamás Kint lények járnak című kötetének bemutatója
Az Ünnepi Könyvhét minden évben az egyik legnagyobb volumenű irodalmi témájú esemény, amely közös programokra hívja a szakmában tevékenykedőket és az olvasóközönséget. Eredeti időpontja szerint nyár elején került volna megrendezésre a Vörösmarty téren, a vírushelyzet azonban megakadályozta ezt, és sajnos a dátum elhalasztása ellenére sem valósulhatott meg. A Prae Kiadó azonban a megfelelő járványügyi intézkedések mellett meghirdette könyvheti nyolc könyvének bemutatását.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés