bezár
 

zene

2024. 03. 08.
Victor Bailey-emlékest a Budapest Jazz Clubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Victor Bailey-emlékest a Budapest Jazz Clubban A 2016-ban elhunyt amerikai basszusgitáros, a Weather Report egykori tagja, Victor Bailey emlékére tartanak koncertet hazai dzsessz zenészek közreműködésével március 13-án a Budapest Jazz Clubban.

Az erre az alkalomra összeálló formáció neve Pluto & The Young Titans feat. Tony Lakatos. A zenekarban Horváth Pluto József basszusgitározik, Bangó Adrienne énekel, Farkas Zsolt zongorázik, Szajkó Nándor gitározik, Nagy Róbert dobol és a szaxofonos Tony Lakatos a sztárvendég.

prae.hu

Victor Bailey mindössze 22 éves volt, amikor 1982-ben - Omar Hakim ajánlására - a Weather Reportba került. A világhírű fúziós csapatban Jaco Pastoriust kellett pótolnia basszusgitárosként, tehát nem volt könnyű dolga, ám egyéni és virtuóz játékával gyorsan bizonyított. Az 1986-ig aktív Weather Report mellett a dzsessz színtér számos kiválóságával játszott együtt, emellett popzenészekkel is dolgozott, köztük volt Madonna, LL Cool J vagy Mary J. Blige. 1989-es szólólemeze, a Bottom Up napjainkra dzsessz-funk klasszikusnak számít, Bailey-t Grammy-díjra is jelölték.

Magyarország egyik legtechnikásabb dzsessz basszusgitárosa, Horváth Pluto József március 13-án a BJC-ben színpadra lépő zenekarába a fiatal generáció tagjaiból toborozta társait. Hozzájuk csatlakozik sztárvendégként a világszerte jegyzett szaxofonos, Tony Lakatos.

Az est során Victor Bailey zenei hagyatékát elevenítik fel. Az esemény külön apropója, hogy az amerikai basszusgitáros 2011-ben máig emlékezetes koncertet adott a BJC-ben.

Kép forrása: Budapest Jazz Club

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés