bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szabó Noémi --

felhasználói adatlapja

Szabó Noémi által feltöltött cikkek:

Ez tényleg egy dagerrotípia volt
Ez tényleg egy dagerrotípia volt
A Dagerrotípia Fodor Tamás rendezésében a Stúdió K színházban
A Dagerrotípia egyszerű előadás, két órában, Szendrey Júlia életének szemelvényei, és semmi több. Éppen ettől lesz csodálatos, mert amikor kilépünk a színházból, nem leszünk eltelve a káprázatos díszlettel, érzelmek tömkelegével és bravúros színpadi jelenetekkel. Helyette viszont gondolkozunk, mégpedig sokat. Párhuzamot vonunk a jelennel, és rájövünk, mit is jelent egy dagerrotípia, mi is a színtiszta valóság. Fodor Tamás Stúdió K-s rendezése nem egy mindennapi társadalomkritika, hanem feje tetejére állított színház, a maga legegyszerűbb természetességében.
(L)égibaleset
(L)égibaleset
Lackfi János Hinták című darabja Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő előadásában az Óvóhelyen
Egy darab, ami vallás és szabadon szárnyalás között foglal helyet. Ellentétes fogalmaknak tűnnek elsőre, de valójában nincs is akkora különbség. A hitet vagy a szabadságot válasszuk, esetleg mindkettőt? Egy szárnyalni, repülni akaró lány és egy mélyen hívő, gyermekét túlféltő anya, aki rosszul hisz. Lehet egyáltalán ilyet? Nem bízik Isten vigyázó tenyerében, aggódik, és más kárát kívánja saját lányáé helyett. Hogyan lehet egy ennyire mélyen a vallásba beágyazott darab mégis kritikus saját tárgyával? Ezt a témát járja körül Lackfi János Hinták című művében, ami egy javarészt világi környezetben, a színházban keresi a választ női sorsokon és egymásra utaltságon keresztül. 
Ideológia a máglyán
Ideológia a máglyán
Sütő András: Csillag a máglyán – Kelet-Nyugati Alkotóműhely
A búcsúcédulát áruló teleshopreklámmal induló előadás az emberi igazság témáját járja körül a vallás intézményén keresztül. Pontosabban annak ellentmondásait és az eszmék eltorzulásának mechanizmusát. Sütő András Csillag a máglyán című darabjának kicsúcsosodása Szervét Mihály máglyahalála, ami éppen a reformáció közepén zajlik, a 16. században. A szerző az ideológiák összeütközését mutatja meg szövegében, ami 1975-ben éppen, hogy csak átcsúszott a cenzúrán Bukarestben. Láthatjuk, hogy ez nemcsak egyszerű hitvita, hanem egyetemes téma, ami az emberi természet igazságát kívánja megfejteni. Erre mutat rá az előadás rendezője, Létmányi Attila is. 
Négy fal közé zárt világ
Négy fal közé zárt világ
Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című előadása a Szkénében
Öt szereplő, öt különböző élethelyzet, mégis minden ugyanabból indul ki. A magány és az egyedüllét, önmagunk meg nem találása, a kapcsolatok kiüresedettsége. Ezt a nagyon aktuális témát járja körül Szokol Judit és Fabacsovics Lili, akik nemrég végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A szerzőpáros a saját maguk által írt darabot közvetlenül a mostani helyzetre, a pandémiára való reflexióként írták. Mindezt egyetemista és tapasztalt színészek közreműködésében.
Percek percegnek
Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról
A kredenc a pincében maradt minden ízében mai. Töredezettség, intertextualitás, kategóriákba nem sorolható posztmodern elemek, stíluskeveredés. Táncelőadás dialógusokkal. Disztópikus, tört ritmusú minimáltechno hetvenes évekbeli tánccal. Generációkeveredés és kérdések: vajon mi a különbség egy fiatal és egy idős között? Jobb az egyik, mint a másik? Hogyan viszonyulnak egymáshoz? A kérdéskör boncolgatása közben mindvégig megvilágított takarítóeszközök fénylenek a színen, mintegy brechti effektusként erősítve az ideális hektikusságot.
A padló nem ölel vissza
A padló nem ölel vissza
Az Okuláré Projekt fiatal drámaírókat támogató programjának újraindulásáról
Van egy program, ami fiatal drámaírókat támogat. Eseménysorozat, ami a műveket felolvasóestek keretében adja elő, határon innen és túl. Van egy nyitott tér, ahol a nézők visszajelzéseket adnak a látottakról, segítve ezzel a kezdő alkotókat. Ez az Okuláré Projekt, ami a Fiatal Drámaírók Házával közreműködve újult erővel folytatja a drámaírók támogatását felolvasóestek keretében a Trafóban. 
Drámapedagógia tabutémák körül
Drámapedagógia tabutémák körül
Az Orlai Produkciós Iroda közösségi színházi játéka
Az Orlai Produkciós Iroda Állj bele! című programsorozata a színházi együttlétet egy új formában tárja a nézők elé. Egy olyan online megvalósuló közösségi játékot kínál, amelynek célja az ismerkedés, a közös gondolkodás és a saját buborékunkból való kitekintés. Így egy estére a nézők is résztvevőkké válnak. Drámapedagógiai formákon keresztül egy csapatként értelmezhetünk újra társadalmi és tabutémákat. Mindezt egy olyan biztonságos környezetben, ahol egy kicsit újra szabadnak érezhetjük magunkat a ránk nehezedő apokaliptikus feszültségektől.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés