bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Nagy Boglárka --

felhasználói adatlapja

Nagy Boglárka által feltöltött cikkek:

"Nem lenni szörnnyé: az a nehéz"
"Nem lenni szörnnyé: az a nehéz"
Békés Pál meseregényei a Jelenkornál
A 2010-ben tragikusan korán, 54 évesen elhunyt Békés Pál munkássága szerteágazó volt: neki köszönhető Nabokov Lolitájának első magyar fordítása vagy A dzsungel könyve musical prózai részeinek szövege. A magyar gyerekirodalom olyan klasszikusai is az ő nevéhez fűződnek, mint az idén negyvenéves A kétbalkezes varázsló (1983) és a 2021-ben harmincéves A Félőlény (1991). A meseregények új, évfordulós kiadásai a Jelenkor gondozásában jelentek meg, Rátkai Kornél rajzaival. A két kötet szórakoztatóan, közérthetően, a gyerek olvasót komolyan véve ma is példát mutat egyebek közt egyén és hatalom viszonyáról vagy a civil szolidaritás fontosságáról.  
Vár a nagyvilág!
Vár a nagyvilág!
Az Amigos a gyerekekért Alapítvány könyvbemutatójáról
Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntesei kórházban lévő gyerekeknek segítenek. A játékos, nyelvtanulással egybekötött módszertan, amelyet az alapítvány alkalmaz, nemcsak azoknak segíthet, akik éppen életük nagy harcát vívják, hanem egészséges társaiknak is. Ezért összeállítottak egy foglalkoztatókönyvet, amely túlmutat eddigi vállalkozásaikon és igyekszik kinyitni a világot minden gyerek számára.
Ön találkozott már tornacipős halakkal?
Ön találkozott már tornacipős halakkal?
Dániel András Jaj, ne már! - mondta a hal című könyvéről
Első ránézésre egyáltalán nem tűnik mesésnek három középkorú férfi sikertelen horgászkalandja – ezt Sovánkovics Rezső, Négyszeglethy Lajos és Piczike Árpád is így látják, amíg egy kislány fel nem hívja a figyelmüket, hogy ideje megismerkedniük a látszólag évek óta üres tó maradék lakóival. Itt él Wanília, Vilmos és Valter, a három hal, akik a horgászok meglepetésére nemcsak beszélni tudnak, de színes tornacipőt hordanak, füvet nyírnak, és tévézés helyett kedvenc szórakozásuk szombatonként a három horgász csalijait figyelni a tó fenekén.
Petőfi olyan volt, mint egy influencer
Petőfi olyan volt, mint egy influencer
Interjú Grancsa Gergellyel
Nem a kényelmetlen ünneplőben töltött iskolai megemlékezés az egyetlen módja a Petőfi-bicentenárium ünneplésének: március 3-án jelent meg a Tilos az Á Könyvek új, Petőfi tematikájú young adult kötete. A Költővel nem járnék elrugaszkodva az iskolai ünnepségek világától, sokszínűen, tizenöt szerző segítségével, és így tizenöt-féle szemszögből, aktualitásokkal tűzdelve és iróniával kelti életre Petőfi figuráját. Az antológia szerkesztőjét, Grancsa Gergelyt kérdeztük, többek között a saját Petőfii-evolúciójáról, az iskolai megemlékezések kultúrájáról és az ifjúsági irodalom népszerűsítéséről.
Csüccs le, magyar!
Csüccs le, magyar!
A Költővel nem járnék antológia bemutatója a Három Hollóban
Bor helyett tejet iszik, a Nemzeti dal helyett hitvesi költészettel robbant ki forradalmat, sőt, egy fordított, nősoviniszta világban Szendrei Júlia elnyomott férje Petőfi Sándor a Tilos az Á Könyvek kiadó legújabb kötetében. A Költővel nem járnék című young adult antológia szerzői egész másképpen emlékeznek meg a Petőfi-bicentenáriumról, mint ahogyan az a feszengő iskolai ünnepségekről ismerős: a kötet tizenöt szerzője szinte teljesen szabad kezet kapott, hogy bátran, iróniával keltse életre Petőfi alakját. Így a sematikus nemzeti költő képétől elrugaszkodva tizenötféle válasz született a kérdésre: mi minden juthat eszünkbe, ha azt mondjuk, Petőfi? Köztük van a János Vitéz sci-fi átirata, a női egyenjogúság kérdése, a családon belüli erőszak, és még az iskolai bántalmazás témája is.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés