bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szász Kornél --

felhasználói adatlapja

Szász Kornél (1979) író, költő, teológus. Korábban pl. Ezredvégben publikált, az aquincumi költőverseny aranykoszorúját (2011) nyerte el. Teológusi BA-diplomát szerzett 2016-ban. Jelenleg az uppsalai egyetem teológiai karának mesterszakán írja szakdolgozatát. Hálás azért, hogy Lator László műfordító-szemináriumain részt vehetett.

Szász Kornél által feltöltött cikkek:

Meditatio ultima: túl a kötelezőn
Meditatio ultima: túl a kötelezőn
Vaktérkép
Az eszkatológia bokrait elhagyva a kötelező gyakorlatok után a Norrland növényeit bemutató sziklakertet szemlélem. Az ottani növénytani kutatások atyja, a präst (lelkész/pap) és botanikus Lars Levi Laestadius, vajon hogy érezte magát, amikor a számik földjéről Uppsalába érkezett? Megértené, hogy mennyire szeretném, ha az otthonom az otthonom maradna? - Vaktérkép rovatunkban Szász Kornél tárcáját olvashatják.
Meditatio tertia: az eltűnt idő és kerékpár nyomában
Meditatio tertia: az eltűnt idő és kerékpár nyomában
Vaktérkép
A múlt század elején még szigorú napirend szerint éltek a hallgatók. Ma már ilyen nincs. Az egyházi programokon és gyakorlatokon való részvétel ajánlott, de csak azok felé elvárás, akik papképzésben vesznek részt. Szigorúan tilos volt viszont szeszesitalt bevinni, fogyasztani satöbbi. Dohányozni is. Este tíz után a folyosókon már csend volt. A többit meg, ha lehet, oldjátok meg a városban, így szólt a hallgatólagos egyezség. Nem volt nehéz betartani. - Vaktérkép rovatunkban Szász Kornél tárcáját olvashatják.
Meditatio altera: utazómagasság
Meditatio altera: utazómagasság
Vaktérkép
Magával Esterházyval akkor találkoztam, amikor egy Győrből Pestre tartó buszúton beszélte velem végig a kilométereket. Útközben szendviccsel kínált. Figyelem, figyelmesség, finomság. Amikor a Deák téren (milyen szimbolikus!) Kertész Imrével is találkoztunk és neki ott bemutatott engem, már azt gondoltam, ők ketten képesek felfüggeszteni az esetlegességet. Elérni, hogy a véletlen hatályon kívül helyezze magát. - Vaktérkép rovatunkban Szász Kornél tárcáját olvashatják.
Meditatio prima: vendégségben
Meditatio prima: vendégségben
Vaktérkép
Úgy mesélték, hogy a hívek lelkei, az apostolok, szentek és a mennyei seregek együtt ünnepelnek ilyenkor a (fizikailag is) jelenlevőkkel, a közösség teljességének jeleként. A félköríves oltárkorlát tehát a templom keleti falának túloldalán körré zárul, olyan gyȕrȕvé válik, amelynek egyik fele látható, a másik láthatatlan, és amely ezáltal az időn kívülre kerül. - Vaktérkép rovatunkban Szász Kornél tárcáját olvashatják, aki jelenleg Svédországban él.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés