bezár
 

irodalom

2023. 08. 11.
Meditatio ultima: túl a kötelezőn
Vaktérkép
Tartalom értékelése (7 vélemény alapján):
Az eszkatológia bokrait elhagyva a kötelező gyakorlatok után a Norrland növényeit bemutató sziklakertet szemlélem. Az ottani növénytani kutatások atyja, a präst (lelkész/pap) és botanikus Lars Levi Laestadius, vajon hogy érezte magát, amikor a számik földjéről Uppsalába érkezett? Megértené, hogy mennyire szeretném, ha az otthonom az otthonom maradna? - Vaktérkép rovatunkban Szász Kornél tárcáját olvashatják.

A Fyris patakon túl, a város legmagasabb pontját uraló kastély lábainál található az egyetemi füvészkert, piramisra nyírt puszpángokkal és a végső dolgokról szóló kérdésekkel.

Az eszkatológia bokrait elhagyva a kötelező gyakorlatok után a Norrland növényeit bemutató sziklakertet szemlélem. Az ottani növénytani kutatások atyja, a präst (lelkész/pap) és botanikus Lars Levi Laestadius vajon hogy érezte magát, amikor a számik földjéről Uppsalába érkezett? Megértené, hogy mennyire szeretném, ha az otthonom az otthonom maradna?

Lars Levi visszamehetett később. Én édesanyám halála óta küzdök ezért. Amikor meghalt, a testvérem nem engedte, hogy a saját otthonomban lehessek. Hogy a gyászmunkát elvégezhessem. Édesapám, akinek még édesanyám súlyos betegsége alatt új nővel lett viszonya, majd abból gyerek lett, erre a hallgatásával, passzivitásával még fel is hatalmazta.

b

Nem érdekelte, hogy a testvérem kizárt az otthonomból. Az sem érdekelte, amikor a testvérem rám támadt, hiába kértem tőle, hogy hadd maradhassak, nem több, mint két órát a saját szobámban. Ha már a hiányok felől tájékozódom: az együttérzés, a megértés teljes hiányát tapasztaltam meg az ő részéről. A testvérem felől pedig az erőszakot.

A látlelet, amit a traumatológián utána felvettek, nem szólt a halálfélelemről, amit akkor átéltem. Nem szólt arról, hogy a szeretetet kettős értelemben is elárulták. Nem szólt a rettegésről és a menekülésről. A veszteségről és annak gyászáról sem, amit az jelent, hogy ők már nem azok számomra, akiknek gondoltam őket.

b2

A sziklakert köveit vizslatom. Ezért hát a kilenc év. A köveket odatelepítették a kertbe, ahogy a növényeket is, amelyek Laestadius szűkebb hazájában honosak, mert szükségük van rájuk. Azokba kapaszkodnak a gyökereikkel. Másképp nem megy. Ultima ratio.

Látnivaló mégis. Pedig néha csak egész apró különbségek vannak. Hosszú időre van szükség, hogy akár csak egy centit is nőjenek. Az idő számukra is telik, de majdnem láthatatlanul. Így élnek. Pontosan jelzik, hogy „van itt egy égtáj, a neve észak” (Nyelvterület). Segítenek, ha eltévednék.

Aztán majd itthon találkozunk.

nyomtat

Szerzők

-- Szász Kornél --

Szász Kornél (1979) író, költő, teológus. Korábban pl. Ezredvégben publikált, az aquincumi költőverseny aranykoszorúját (2011) nyerte el. Teológusi BA-diplomát szerzett 2016-ban. Jelenleg az uppsalai egyetem teológiai karának mesterszakán írja szakdolgozatát. Hálás azért, hogy Lator László műfordító-szemináriumain részt vehetett.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés